Ny sökning
LV0138
Avancerad human nutrition
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0138 Avancerad human nutrition, 7,5 Hp
Advanced human nutritionÄmnen
LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
5 / 4 / 3 / U
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
- 120 hp på grundniva- 7,5 hp biokemi
- 7,5 hp djur- eller humanfysiologi
- 15 hp livsmedelsvetenskap
- 5 hp nutrition
- Engelska 6
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- analysera principerna bakom reglering av aptit och kostintag;
- värdera människans behov av näringsämnen i samband med hälsa;
- karakterisera och jämföra lämpliga studiedesigner och metoder som är av betydelse för nutritionsforskning;
- kartlägga sjukdomar där nutritionen anses ha stor betydelse;
- förklara molekylära och genetiska mekanismer för hur kosten påverkar hälsan;
- generalisera grundläggande teori och metodologi inom nutritionsepidemiologi;
- söka och sammanställa vetenskapligt material inom området för human nutrition och fysiologi.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
- Fysiologi bakom aptitreglering
- Moderna metoder inom nutrition (metabolomics och precision nutrition)
- Molekylär nutrition
- Tarmflora, mat och hälsa
- Näringsepidemiologi och kostrelaterade sjukdomar
- Litteraturstudie
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom: föreläsningar, egen inläsning, seminarier, grupparbete och redovisningar. Studiebesök kan ingå.
Kursen fokuserar på följande generella kompetenser:
- Kommunikation (genom att utveckla förmåga att muntlig och i skrift redogöra för och vidare diskutera information, olika problem och lösningar)
- Etik (genom att utveckla förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter)
- Gruppdynamik och självutveckling (genom att utveckla förmåga att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser, samt förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens).
- Informationskompetens (genom att utveckla förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning).
- Kritiskt tänkande (genom att utveckla förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar).
Följande moment är obligatoriska:
Observera att det är obligatorisk närvaro vid samtliga redovisningar, seminarium och ev. studiebesök.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom:
Inbjudna föreläsningar och publicering av 1-2 skriftliga arbete på SLU hemsida.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Kursen examineras genom skriftligt prov, redovisningar och inlämningsuppgifter.
Slutbetyg baseras på både det skriftliga provet och arbete under kursensgång.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Fastställd av:
Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk
Ersätter:
LV0114; LV0136
Kursfakta
Kursen ges som en fristående kurs: Ja
Kursen ges som en programkurs:
Agronom livsmedel
Agronomprogrammet livsmedel
Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19030 SEK Nivå: Avancerad nivå (A1N)
Ämne:
Livsmedelsvetenskap
Kurskod: LV0138 Anmälningskod: SLU-20117 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej
Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för molekylära vetenskaper Studietakt: 100%