Vegetabiliska livsmedel
Kursen inkluderar föreläsningar, övning i att läsa vetenskapliga artiklar, tolkning av forskningsdata och två tillfällen med laborationer. Den avslutande skriftliga tentamen är utformad så att förståelse av teorin och förmågan att lösa problem gynnas.
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för LV0127
Läsåret 2024/2025
Vegetabiliska livsmedel (LV0127-30222)
2025-01-20 - 2025-03-24
Läsåret 2023/2024
Vegetabiliska livsmedel (LV0127-30307)
2024-01-15 - 2024-03-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0127 Vegetabiliska livsmedel, 15,0 Hp
Plant Food ScienceÄmnen
LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Teoretisk del | 11,0 | 0101 |
Obligatoriska moment | 4,0 | 0102 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp varav 90 hp i biologi eller livsmedelsvetenskap. Kunskaper motsvarande Engelska 6.Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- övergripande redogöra för livsmedelskedjan från skörd till färdig livsmedelsprodukt för de viktigaste växtråvarorna.
- utförligt redogöra för hur de berörda växtråvarornas produktspecifika egenskaper och deras lagringsförhållande påverkar den färdiga livsmedelsproduktens sensoriska och nutritionella kvalitet.
- utförligt redogöra för principer för industriella processer som omvandlar och vidareförädlar växtråvaror till ätfärdiga produkter.
- utförligt redogöra för hur förädlingsprocesser omvandlar råvaror till ätfärdig produkt och hur produktens kvalitet påverkas av processen.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
Kursen belyser växtprodukters sensoriska och nutritionella kvalitet i relation till växtråvarans morfologiska och kemiska egenskaper. Principer för olika industriella processer för vidareförädling av växtråvaran till färdiga livsmedelsprodukter beskrivs varvid samband mellan sammansättning, processbarhet och produktkvalitet betonas.
Genomförande:
Kursen består av föreläsningar, laborationer, litteraturstudier, gruppuppgifter, seminarier och redovisningar.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- informationskompetens
- kritiskt tänkande
- problemlösning
- vetenskapliga metoder
- muntlig kommunikation
- samarbete
- tidsplanering/hantera tidsramar
- kreativitet
Följande moment är obligatoriska:
Alla laborationer, inlämningsuppgifter, seminarier och presentationer.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom:
Inbjudna föreläsare från näringsliv, myndigheter och/eller extern akademi.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- godkänd skriftlig tentamen
- godkänt deltagande i obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
1) Principles of cereal science and technology
**Författare: **Delcour and Hoseney
**ISBN: **978-891127-63-2
**Kommentar: **Main course book.
2) Food processing technology - Principles and practice
**Författare: **Fellows
**ISBN: **978-1-84569-216-2
**Kommentar: **Reference book. A few copies of this book can be borrowed on a short term (1 day) from the department.
3) Postharvest - An introduction to physiology and handelling of fruit, vegetables and ornamentals
**Författare: **Wills et al.
**ISBN: **978-1-84593-227-5
**Kommentar: **Reference book. A few copies of this book can be borrowed on a short term (1 day) from the department.