Globala försörjningssystem och matsäkerhet
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för LU0092
Läsåret 2023/2024
Globala försörjningssystem och matsäkerhet (LU0092-40156)
2024-03-20 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Globala försörjningssystem och matsäkerhet (LU0092-40064)
2023-03-22 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Globala försörjningssystem och matsäkerhet (LU0092-40119)
2022-03-24 - 2022-06-05
Läsåret 2020/2021
Globala försörjningssystem och matsäkerhet (LU0092-40106)
2021-03-24 - 2021-06-06
Läsåret 2019/2020
Globala försörjningssystem och matsäkerhet (LU0092-40043)
2020-03-25 - 2020-06-07
Läsåret 2018/2019
Globala försörjningssystem och matsäkerhet (LU0092-40095)
2019-03-26 - 2019-06-09
Kursplan och övrig information
Kursplan
LU0092 Globala försörjningssystem och matsäkerhet, 15,0 Hp
Global food systems and food securityÄmnen
LandsbygdsutvecklingUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 180 hp på grundnivå, varav 90 hp ämnesfördjupning inom samhällsvetenskap, naturvetenskap eller humaniora. Kunskaper motsvarande Engelska 6.Mål
Syftet med kursen är att ge studenterna en förståelse för globala livsmedelskedjor, d.v.s. hur mat produceras, marknadsförs, distribueras och uppfattas på global och lokal nivå. Kursen kommer att diskutera hur livsmedelssystem är sammankopplade globalt samtidigt som livsmedelsproduktion ingår också i lokal försörjning. Uppmärksamhet kommer att ägnas frågor om global jämvikt och ojämvikt i både produktion och konsumtion, med fokus på hur livsmedelssystem är "inbäddade" i ekonomiska, sociala, kulturella och politiska miljöer. Kursen ska göra det möjligt för studenterna att analysera de förutsättningar som krävs för att uppnå matsäkerhet och dagens utmaningar som orsakas av klimatförändringar samt ekonomiska, politiska och sociala tendenser och påfrestningar. Kursen ska ge studenterna kunskaper och förmågor som behövs både i forskarutbildning och i yrken som fokuserar på globala livsmedelssystem och matsäkerhet.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Förstå och analysera produktion och marknadsföring av jordbruks- och djurprodukter på regional och global nivå liksom hur dessa nivåer är sammankopplade ekonomiskt, politiskt och socialt.
Förstå och redogöra för den historiska omvandlingen från självförsörjning till agro-industrialisering och dess inverkan på jordbruksproducenter och samhällen.
Förstå och analysera hur internationella politiska relationer och den gradvisa internationaliseringen av marknader har påverkat livsmedelsproduktion, marknadsföring, transport och konsumtion.
Förstå och analysera betydelsen av matsäkerhet, hur matsäkerhet är beroende av ekologiska, ekonomiska, politiska och sociala faktorer, hur förändringar i dessa faktorer riskerar att påverka uppkomsten av rörelser som "rätten till mat" och äventyra matsäkerheten.
Förstå och redogöra för sociala teorier som syftar till att analysera globala förändringar och kopplingar mellan livsmedelsproduktion, marknadsföring, transport och konsumtion, såsom världssystemteori, matregimteori och politisk ekologi.
Innehåll
Kursen introducerar studenterna till globala livsmedelssystem och utmaningarna i att säkerställa matsäkerhet för alla i en värld av klimatförändringar, globalisering, skiftande demografi och ny teknik. Mat utgör en viktig produkt i den globala globala råvarukedjan och kursen ger studenterna analytiska verktyg för att kunna förstå och analysera effekterna av globala krafter på lokal livsmedelsproduktion, på marknadsföring, transport och konsumtion av mat. Kursen bygger på teorier och metoder från sociologi, socialantropologi, kulturgeografi, ekonomi, statsvetenskap och agroekologi. Kursen ska göra det möjligt för studenterna att kritiskt analysera kontext, perspektiv och rumslighet i de globala livsmedelssystemen och matsäkerheten samt tydliga strategier för moraliska interventioner, till exempel utveckling av certifieringar och rörelser som "rätten till mat".
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd hemtentamen, godkänt deltagande i obligatoriska seminarier och godkända övningar och uppgifter.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för stad och land
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
**Literature: Global Food Systems and Food Security spring semester 2024
****You will only have to purchase the books marked with a *.
**Please, note that some literature might be added to the list and some may be changed or omitted.
**Compulsory course books **
Baraibar Norberg, Matilda and Deutsch, Lisa. 2023. The Soybean Through World History Lessons for Sustainable Agrofood Systems. London and New York. Routledge.
This book will be provided free on Canvas.
* Clapp, Jennifer. 2016. Food. Cambridge. Polity Books (2nd edition).
* Hall, Derek. 2013. Land. Cambridge. Polity Books.
* Pain, Adam & Hansen Kjell. 2019. Rural Development. London: Routledge.
Excerpts of Books:
Blanchette, Alex. Introduction and Part 1. 2020. Porkopolis. American Animality, Standardized Life & the Factory Farm. Durham. Duke University Press.
Davis, Mike. Late Victorian Holocausts. El Niño Famines and the Making of the Third World. Chapter 6. Millenarian Revolutions. London. Verso. 177-210.
Gould, William T. S. 2009: Chapter 6: Migration and Development. Population and Development. London: Routledge (pp 154 - 190)
Harvey, David. 2006. Notes towards a theory of uneven geographical development. Spaces of Global Capitalism. Towards a theory of uneven geographical development. London. Verso. Pages 69-116.
Hilhorst, Dorothea Chapter 1: Introduction: The politics of NGO-ing. Chapter 2: Damning the dams: Social movements and NGOsThe Real World of NGOs: discourses, diversity and development. London. ZED Books. Pages 1-50.
Karriem, Abdurazack. (2013) Space, Ecology, and Politics in the Praxis of the Brazilian Landless Movement. Gramsci, Space, Nature, Politics (eds. Ekers, Michael, Hart, Gillian, Kipfer, Stefan, Loftus, Alex). London. Wiley-Blackwell. Pages 142-160.
Lechner, Frank, J., Boli, John (2005) Chapter 7: Transforming World Culture: The anti-globalization movement as cultural critique. World Culture. Origins and Consequences. Oxford. Blackwell Publishing. Pages 153-172
McMichael, P (2013) Chapter 1-4. Food Regimes and Agrarian Questions. Agrarian Change and Peasant Studies Series, Practical Action. Fernwood Publishing.
Nützenadel, Alexander (2008) Chapter 9: A green international? Foods market and transnational politics, 1850-1914. Chapter 12: Postcolonial paradoxes: the cultural economy of African Export Agriculture. Chapter 14: Before Fair Trade Empire, Free Trade and the moral economies of food in the modern world. Food and Globalization. Consumption, Markets and Politics in the Modern World (ed. Nützenadel, Alexander, Trentmann, Frank). Oxford. Berg. 153-172, 215-234, 253-276.
Scheper-Hughes, Nancy. 1992. Chapter 1: O Nordeste: Sweetness and Death. Chapter 2: One hundred years without water. Chapter 4: The madness of hunger. Death without Weeping. The Violence of Everyday Life in Brazil. Berkeley. University of California Press. Pages 31-97, 128-166.
Topik, Steven, A. Wells. (2012) *Global Markets Transformed 1870-1945. *Chapter 3: Commodity Chains. The Belknap Press of Harvard University Press. Pages 113-259
Articles:
Bartholdson, Örjan, Porro, Roberto, Pain, Adam. (2021) Seeking One’s Fortune Elsewhere: The Social Breakdown of a Smallholder Settlement in the Brazilian Eastern Amazon and the Consequences for Its Rainforest Reserve. Forum for Development Studies. Vol. 49(1): 107-127
Beckert, Sven, Bosma, Ulbe, Schneider, Mindi, Vanhaute, Eric. 2021. Commodity frontiers and the transformation of the global countryside: a research agenda. Journal of Global History. No. 16 (3): 435–450
Bernstein, H., 2006. ‘Is There an Agrarian Question in the 21st Century?’ Canadian Journal of Development Studies, 26 (4): 449–60.
Borras et al 2014. Towards Understanding the Politics of Flex Crops and Commodities. Transnational Institute (TNI) Agrarian Justice Program.
Borras et al, 2016 The rise of flex crops and commodities: implications for research. The Journal of Peasant Studies, 43, 1, 93-115
Chang, Ha-Joon. 2009. Rethinking public policy in agriculture – Lessons from history, distant and recent. Journal of Peasant Studies, 36, 3, 477-515
Graeber, David. 2006. Beyond Power/Knowledge- an exploration of the relation of power, ignorance and stupidity. The Malinowski Memorial Lecture, 2006. HAU: Journal of Ethnographic Theory. Pages 105 – 128
Gupta, Akhil 1995: Blurred Boundaries: The Discourse of Corruption, the Culture of Politics, and the Imagined State. American Ethnologist 22.
Kusakabe, Kyoko, Chanthoumphone, Chatahavisth. 2021. Transition From Subsistence Agriculture to Rubber Plantations in Northern Laos: Analysis of Household Livelihood Strategies by Ethnicity and Gender. SAGE Open. Pages 1-13.
Land, T (2010) Crisis? What Crisis? The Normality of the Current Food Crisis. Journal of Agrarian Change, 10 (1): 87-97
Liu, Andrew B. 2010. Birth of a Noble Tea Country: on The Geography of Colonial Capital and The Origins of Indian Tea. Journal of Historical Sociology.* *Vol. 23 (1): 73-100
Marquardt K, Pain A, Bartholdson Ö and L Romero Rengifo (2019). Forest dynamics in the Peruvian Amazon – understanding processes of change. Small-scale Forestry. 18(1), pp 81-104. https://doi.org/10.1007/s11842-018-9408-3
Marquardt K, Pain A and Khatri D B (2020). Re-reading Nepalese landscapes: labour, water, farming patches and trees. Forests, Trees and Livelihoods: 29:4. 238-259.
DOI:10.1080/14728028.2020.1814875
Marschke, Melissa, Vandergeest, Peter, Havice, Elizabeth, Kadfak, Alin, Duker, Peter, Isopescu, Ilinca, MacDonnell, Mallor. 2020. COVID-19, instability and migrant fish workers in Asia. Maritime Studies. https://doi.org/10.1007/s40152-020-00205-y
Pain, Adam, Marquardt, Kristina, Lindh, Arvid, Hasselquist, Niles J. What Is Secondary about Secondary Tropical Forest? Rethinking Forest Landscapes. Human Ecology. https://doi.org/10.1007/s10745-020-00203-y
Rigg, Jonathan, Salamanca, Albert, Thompson, Eric. 2016. The puzzle of East and Southeast Asia's persistent smallholder.Journal of. Rural Studies., 43, pp. 118-133
Röös, Elin, et al. 2018. Defining a land boundary for sustainable livestock consumption. Global Change Biology. No 24: 4185-4194.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gcb.14321
Sunam, Ramesh. 2017. In Search of Pathways out of Poverty: Mapping the Role of International Labour Migration, Agriculture and Rural Labour. Journal of Agrarian Change. Vol. 17 (1): 67–80
Thompson M and Warburton M (1985). Uncertainty on a Himalayan Scale. Mountain Research and Development, Vol. 5, No. 2, pp. 115-135.
https://www.jstor.org/stable/3673250
Topik, Steven. 2009. Coffee as a Social Drug. Cultural Critique. No. 71: 81-106