Fördjupad landskapsteori av relevans för professionen
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0461 Fördjupad landskapsteori av relevans för professionen, 15,0 Hp
Advanced Landscape Theory in Architectural and Professional PracticeÄmnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp, varavsärskild behörighet: 90 hp i ett av följande huvudområden:
• arkitektur
• landskapsarkitektur
• landskapsplanering
• byggd miljö
• design
• fysisk planering
• geografi
• landskapsvetenskap
• miljövetenskap
• samhällsbyggnadsteknik
samt
Engelska 6 eller motsvarande
Mål
Syftet med kursen är att studenten lär sig förstå, använda och kritiskt granska viktiga begrepp som används i landskapsarkitekters yrkesverksamhet. Ytterligare ett syfte är att studenten får insikter i historiska och filosofiska bakgrunder till dessa begrepp och kan använda dem som verktyg i den professionella praktiken.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
• Visa insikter i hur användningen av viktiga begrepp påverkar, och påverkas av planerings-praktiken.
• Visa en utvecklad förståelse för begreppens historiska och filosofiska bakgrund.
• Visa insikter i hur gränssnittet mellan begrepp och landskapsarkitektens praktik samspelar och påverkar den fysiska miljön.
Innehåll
I denna kurs ligger fokus på viktiga begrepp som används inom landskapsarkitektens planerings- och gestaltningpraktik. T ex: plats, rum, natur, kultur, landskap, rättvisa, demokrati och kön. Dessa begrepp används ur olika perspektiv där friktioner kan uppstå mellan olika intressegrupper. Här erbjuds studenten en möjlighet att reflektera och få insikter i att kritiskt använda teoretiska begrepp för att utveckla och vägleda en inkluderande och demokratisk landskapsarkitektur. Kursen erbjuder också insikter i historiska och filosofiska bakgrunder till dessa begrepp och hur begreppens praktiska användning har format våra landskap. En viktig aspekt i kursen är förståelsen för att landskapet inte är enhetligt och oföränderligt utan är format av maktrelationer, processer och aktiviteter.
I kursen diskuterar och reflekterar vi genom att läsa akademiska texter och utforskar sedan dessa genom en fältstudie som exemplifierar viktiga begrepp och dess användning i praktiken. Den röda tråden genom kursen är litteraturstudier, seminarier och föreläsningar som avslutas med en uppsatts. I uppsatsen kan studenten utforska egna frågor utifrån de begrepp som används i kursen.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom seminarier, föreläsningar, muntliga presentationer, exkursion, handledning.
Kursen fokuserar på följande generella kompetenser:
Läsa och skriva akademiska uppsatser. Muntlig och skriftlig kommunikation. Kritiskt tänkande.
Följande moment är obligatoriska:
Litteraturseminarier med förberedande arbete. Muntliga presentationer. Exkursion. Uppsats och seminarium.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
• Aktiv medverkan på seminarier och inlämningar av presentationer
• Aktiv medverkan på exkursionen
• Godkänd uppsats och slutseminarium
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning