Introduktion till landskapsarkitektur samt geologi och hydrologi
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0455 Introduktion till landskapsarkitektur samt geologi och hydrologi, 15,0 Hp
Introduction to landscape architecture, geology and hydrologyÄmnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Förutom grundläggande behörighet, kunskaper motsvarande:\- Matematik 3b alternativt Matematik 3c
\- Naturkunskap 2 (alternativt Bi 1, Fy 1a, Ke 1 alternativt Bi 1, Fy 1b1+1b2, Ke 1)
\- Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1 + 1a2
Mål
Syftet med kursen är att ge studenten en bild av hur det är att studera till, och arbeta som landskapsarkitekt samt grundkunskaper växtkännedom, geologi och hydrologi.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- redogöra översiktligt för landskapsarkitektens verksamhetsområden och roll i samhället,
- uppvisa grundläggande vetenskapsteoretisk kunskap om landskapsarkitektur som tvärvetenskapligt fält,
- identifiera ett urval av växter för gestaltning inom landskapsarkitektens yrkesområde,
- översiktligt redogöra för växtrikets huvudgrupper samt växternas inre och yttre uppbyggnad och relation till sin miljö,
- redogöra för det svenska landskapets geologiska utveckling och uppbyggnad med fokus på jordavlagringarnas bildning och placering i landskapet liksom översiktligt redogöra för deras egenskaper,
- redogöra för hydrologiska förhållanden och processer i landskapet inklusive effekter av mänsklig påverkan och av klimatförändringar,
- läsa och förstå geologiskt, hydrologiskt och topografiskt kartmaterial och hur det kan användas för en tolkning av landskapet,
- identifiera de i Sverige vanligaste mineralerna, bergarterna och jordarterna.
Färdighet och förmåga
- under handledning tillämpa några av landskapsarkitektens vanligaste arbetsmetoder och arbetsprocesser,
- göra en enklare digital layout för text och bild.
Innehåll
Kursen ger en introduktion till universitetsstudier, med tonvikt vid landskapsarkitektprogrammets pedagogik och vetenskapsteoretiska traditioner. Genom föreläsningar och studiebesök på några arbetsplatser ges en introduktion till yrkesrollen och den framtida arbetsmarknaden. Landskapsarkitektens verksamhetsområden och roll i samhället diskuteras med särskild tonvikt vid samhällsmålet en hållbar utveckling. I obligatoriska övningar, prövar studenten några av landskapsarkitektens metoder under handledning.
I kursen påbörjas studierna kring växter som ett av landskapsarkitektens viktigaste material. Genom lärarledda fältvandringar och självstudier utvecklas kunskap om användningsområden, klimathärdighet och upplevelsevärden för växterna i ett utvalt bassortiment. Genom föreläsningar och litteraturstudier ges en grundläggande teoretisk kunskap om växtriket. Fokus ligger på växtrikets huvudgrupper, förståelse för växtens relation till sin miljö samt grundläggande växtanatomi och växtfysiologiska processer.
Genom studier i geologi och hydrologi läggs grunden för att förstå de processer som formar landskapet och ger förutsättningar för både biologiska system och markanvändning. Genom föreläsningar, litteraturstudier och exkursioner skapas förståelse för hur geologiska processer som inlandsisens rörelse, avsmältning och efterföljande landhöjning har format landskapet och jordavlagringarna. Kursen ger grundläggande kunskaper om olika minerals och bergarters egenskaper liksom jordarters egenskaper och fördelning i landskapet. De hydrologiska förhållandena i landskapet behandlas utifrån avrinningsområdesindelning, in- och utströmningsområden, vattenbalans och grund- och markvatten. Processerna sätts i relation till mänsklig påverkan och effekter av klimatförändringar.
Följande moment är obligatoriska: studieresa, exkursioner, seminarier och laborationer.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Kursen är uppdelad i två delar, landskapsarkitektur och geologi, hydrologi. De olika delarna betygssätts var för sig och sammanvägs till ett slutbetyg vilket framgår av betygskriterierna.
Landskapsarkitektur 9hp: Godkänd växtidentifiering, godkända seminarieuppgifter och godkända övningsuppgifter samt aktivt deltagande i obligatoriska moment.
Geologi, hydrologi 6 hp: Godkända tentamina, godkända övningsuppgifter samt aktivt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för stad och land