Hållbar skötsel av grönytor och naturmarker samt växtkännedom
Den här kursen ger dig grundläggande kunskaper om förvaltning av grönområden i urbana miljöer, samt växtkännedom med fokus på vår- och försommaraspekten.
Kursen är under avveckling. Sista examinationsdatum är 30 juni 2026
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LK0360-40162 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LK0360
Läsåret 2021/2022
Hållbar skötsel av grönytor och naturmarker samt växtkännedom (LK0360-40040)
2022-03-24 - 2022-06-05
Läsåret 2020/2021
Hållbar skötsel av grönytor och naturmarker samt växtkännedom (LK0360-40079)
2021-03-24 - 2021-06-06
Läsåret 2019/2020
Hållbar skötsel av grönytor och naturmarker samt växtkännedom (LK0360-40138)
2020-03-25 - 2020-06-07
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0360 Hållbar skötsel av grönytor och naturmarker samt växtkännedom, 15,0 Hp
Sustainable maintenance of green areas and natural land, and plant knowledgeÄmnen
Landskapsarkitektur LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:- Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
- Naturkunskap 2
- Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1
Mål
Syftet med kursen är att ge studenten grundläggande kunskaper om förvaltning av grönområden i urbana miljöer, samt växtkännedom med fokus på vår- och försommaraspekten.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
beskriva och förklara vegetationsbyggnadens och vegetationsdynamikens grunder och kopplingar till ståndortsförhållanden, speciellt med inriktning på mark
identifiera ett urval av träd, buskar, örtartade växter och lökväxter med fokus på vår- och försommaraspekter
förklara hur olika typer av befintliga växtbäddar kan underhållas och förbättras genom gödsling, kalkning och annan jordförbättring
Färdighet och förmåga
skriva enklare uppsats med krav på formalia, främst referenshantering
i grupp planera, genomföra, bearbeta och redovisa en verklighetsbaserad skötseluppgift samt under handledning praktiskt utföra skötselåtgärder med fokus på beskärning
analysera urban utemiljö och ge förslag till skötselplan
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- värdera skötsel utifrån aspekter som ekologi, estetik, historik och funktion
Innehåll
Kursen är i hög grad baserad på exkursioner och undervisningen bedrivs därför till stor del i fält och utgörs av seminarier, demonstrationer och övningar i grupp eller enskilt.
Kursens startar med föreläsningar som bl.a. översiktligt behandlar utemiljö inom tätorten och det tätortsnära landskapet. I ett projektarbete tas ett helhetsgrepp där man diskuterar hur skötsel i offentlig miljö genomförs. Några vegetationsrelaterade, hantverksbetonade övningsdagar genomförs under handledning.
I seminarier, demonstrationer och övningar behandlas olika vegetationsenheters struktur, dynamik, ståndortsegenskaper och användningsmöjligheter. Kursen behandlar även hur egenskaper hos naturgivna och byggda växtbäddar kan modifieras genom olika åtgärder t.ex. gödsling, dränering, och/eller kalkning.
Kursens växtkännedom fokuserar på identifikation, användningsområden, handelskvaliteter och upplevelsevärden för växter från ett utvalt bassortiment av vårblommande örter. Momentet behandlar även planering, anläggning och skötsel av olika typer av vårblommande planteringar. Undervisningen bygger på föreläsningar, demonstrationer och övningar.
Tiden i fält ägnas också åt växtvandringar samt övningar i att identifiera växter med hjälp av bestämningslitteratur. Inlärning av nya växter varvas med egen repetition av träd och buskar från tidigare kurs, samt med praktiska obligatoriska skötselövningar utomhus och enstaka föreläsningar. Kursdelen avslutas med examination med växtidentifiering och inventeringsuppgift som genomförs utomhus.
Mindre skriftlig uppgift ingår i kursen där vetenskaplig struktur och referenshantering är i fokus.
Exkursioner, demonstrationer och fältövningar är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd kurs fordras godkänt deltagande i obligatoriska moment och seminarier, skrivuppgift och övningar fullgjorda enligt anvisningar samt godkänt i samtliga skriftliga tentamina.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övergångsbestämmelser
• **Examination**: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. • **Obligatoriska moment**: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är obligatorisk inom landskapsingenjörsprogrammet - Uppsala.Litteraturlista
Kan komma att kompletteras!
Bostads AB Poseidon (2017). Handbok för skötsel av naturmark, Göteborg, version 1.0
Göteborgs stad (2017). Parker och naturområden. Handbok för ett varierat växt och djurliv. Park och naturförvaltningen.
Krok, T. & Almquist, S. (2013). Svensk Flora. Liber AB, 29 upplagan (det går också att använda 28 upplagan).
Lindblad, C. (2021). ”Varför bry sig om biologisk mångfald, naturnyttor och ekosystemtjänster i Sverige idag?”. I Tunón, H. & Sandell, K. (reds) Biologisk mångfald, naturnyttor och ekosystemtjänster. Svenska perspektiv på livsviktiga framtidsfrågor!, sid 15-23.
Persson, B. (1998). Skötselmanual 98. Gröna Fakta 8/1998. SLU/Movium
Persson, B., Kristoffersson, A., & Fors, H. (2009). Skötselmanual för bostadsgårdar. Gröna Fakta 4/2009. SLU/Movium.
Persson, B., Kristoffersson, A., Fors, H. & Lindgren, T. (2009). Handledning till skötselmanual för bostadsgårdar. SLU Landskapsutveckling & SABO.
Randrup, T. B. & Östberg, J. (2017). Hållbar grönyteskötsel. Rapport 2017:6. SLU: Alnarp
Wissman, J. (2021). Om invasiva växtarter. Stöd i arbetet för en hållbar miljö i städer och tätorter. Naturvårdsverket.