Laktationsbiologi
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0220 Laktationsbiologi , 7,5 Hp
Biology of lactationÄmnen
Husdjursvetenskap Biologi NaturvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
180 hp samt30 hp biologi eller
30 hp husdjursvetenskap eller
30 hp veterinärmedicin eller
30 hp djuromvårdnad eller
30 hp hippologi eller
30 hp reproduktiv hälsa samt
Engelska 6
Mål
Kursens syfte är att ge fördjupade kunskaper om faktorer som påverkar mjölksyntesen samt interaktioner mellan reproduktion, nutrition, beteende och laktation, inklusive effekter av laktationen på det lakterande djuret.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för mjölksyntesens anatomi, fysiologi och genetik och relatera det till mjölkmängd och mjölkens sammansättning,
- i detalj beskriva hur en mjölkningsmaskin fungerar,
- peka ut kritiska steg i mjölkningsrutiner och ge förslag på hur interaktioner mellan människor, djur och deras närmiljö inklusive teknik kan gagna djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, mjölkproduktion och mjölkens processegenskaper,
- utvärdera och sammanfatta vetenskapliga studier inom laktationsbiologi.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursinnehållet är juveranatomi, juverfysiologi, mjölksyntes, mjölkutvinning, juverhälsa, skötselrutiner, mjölkningsteknik och mjölkningsutrustning. Dessutom täcker kursen effekterna av genetik, avel, utfodring, djurhållning och mjölkningsrutiner på mjölkproduktion och mjölksammansättning.
I kursen görs främst jämförelser avseende laktation mellan olika djurslag som hålls för mjölkproduktion, såsom nötkreatur, vattenbufflar, getter, får och kameler. Vissa jämförelser görs även med andra däggdjursarter inklusive människa. Kursen bygger vidare på grundläggande kunskaper främst i cellbiologi, fysiologi och nutrition men etologi, djurvälfärd, livsmedelsvetenskap, produktionssystem, hållbarhet och interaktion mellan människor, djur och teknik berörs också.
Genomförande
Kursen nyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, övningar, studiebesök och gruppdiskussioner.
Kursen använder vetenskapliga artiklar som litteratur. Kursen följer flipped classroom pedagogik vilket innebär egna studier innan studenter och lärare träffas.
Kursen fokuserar på följande generella kompetenser
Kritiskt tänkande, vetenskaplig kommunikation samt muntlig presentation.
Följande moment är obligatoriska
Kursinformation, dissektionsövningar och litteraturseminarium.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd muntlig tentamen, godkänd skriftlig tentamen, godkänd muntlig redovisning och godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Det rekommenderas att studenten har grundläggande kunskaper i nutrition, endokrinologi och fysiologi.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd