Bostadsrätt
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0512 Bostadsrätt, 7,5 Hp
CondominiumÄmnen
FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande- 15 hp i skogsbruksvetenskap med inriktning mot förmedling av lantbruksfastigheter, eller
- 15 hp i skogshushållning med inriktning mot förmedling av lantbruksfastigheter, eller
- 15 hp i skogsvetenskap med inriktning mot förmedling av lantbruksfastigheter, samt
- 15 hp i företagsekonomi.
Mål
Syftet med kursen är att deltagarna ska lära sig hur bostadsrättslagstiftningen och en bostadsrättsförening fungerar, hur upplåtelser och överlåtelser görs samt hur den ekonomiska förvaltningen i bostadsrättföreningen fungerar. Studenten skall även få kunskaper om nyproduktion av bostadsrätter samt ombildning av hyresrätt till bostadsrätt och andra frågor specifika för bostadsrätter och bostadsrättsföreningar.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- beskriva hur en bostadsrättsförening är uppbyggd och fungerar, vilka förpliktelser förening respektive bostadsrättshavare har för huset och lägenheten
- redogöra för hur medlemskap i bostadsrättsförening fungerar och dess betydelse för parterna
- beskriva och tolka en bostadsrättförenings årsredovisningshandlingar och ekonomisk plan samt kunna förklara innehållet för parterna på marknaden
- redovisa upplåtelse och överlåtelse av bostadsrätt samt ombildandet från hyresrätt till bostadsrätt. Utföra rättssäkra, kritiska och etiska bedömningar gällande förmedling av bostadsrätter
- förklara de köprättsliga regler som är tillämpliga vid överlåtelse av bostadsrätt, använda bostadsrättslagstiftningen i erforderlig omfattning, samt urskilja, formulera och lösa problem inom området bostadsrätt
- söka, värdera och kritiskt tolka vetenskapliga artiklar inom ämnet förmedling av bostadsrätter eller närliggande områden inom fastighetsmäkleri.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen är inriktad mot bostadsrätten, bostadsrättshavaren och bostadsrättsföreningen samt förhållandena dem emellan. Kursen behandlar upplåtelse, överlåtelse, och pantsättning av bostadsrätten. Ekonomisk planering, förvaltning, redovisning och uppföljning, samt regelverk kring detta behandlas utifrån bostadsrättsföreningens perspektiv. Upprättande av kapitalvinstberäkning efter försäljning samt ansökan om och prövning av medlemskap i bostadsrättsförening tas också upp.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande genom inspelade föreläsningar samt föreläsningar via internet, inlämningsuppgifter, individuella skriftliga projektarbeten med muntlig redovisning.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- informationskompetens
- muntlig och skriftlig kommunikation
- problemlösning
- kritiskt tänkande
- självständighet
Följande moment är obligatoriska
- seminarier
- inlämningsuppgifter
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande genom inspelade föreläsningar samt föreläsningar via internet, inlämningsuppgifter, individuella skriftliga projektarbeten med muntlig redovisning.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- godkänd skriftlig redovisning av projektarbete
- godkänd individuell skriftlig tentamen, samt
- fullgjorda obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Skogsmästarskolan