Företagsekonomi för den agrara näringen
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0504 Företagsekonomi för den agrara näringen, 15,0 Hp
Business administration for Rural EnterprisesÄmnen
Lantbruksvetenskap FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Behörighet till lantmästare – kandidatprogramMål
Efter genomgången kurs förväntas studenten självständigt kunna förstå, tillämpa och analysera övergripande frågeställningar kring externredovisning och ekonomistyrning.
Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:
• Använda grundläggande redovisningsbegrepp samt bokföra löpande affärshändelser.
• Upprätta enklare bokslut och kunna tillämpa relevanta lagar och regler inom redovisning.
• Identifiera externredovisningens funktioner och sammanhang, samt förklara lagar och regler som styr löpande bokföring, bokslut och årsredovisningen.
• Analysera och utvärdera upprättat bokslut.
• Förklara grundläggande begrepp inom den formella ekonomistyrningen i allmänhet och inom budgetering, produktkalkylering och finansiell prestationsmätning i synnerhet.
• Upprätta kalkyler som underlag för affärsmässigt beslutsfattande.
• Förklara investeringsbedömningens grundbegrepp och analysera investeringar ur olika beslutssituationer.
• Relatera till innebörden av att driva ekonomiskt, ekologiskt, och socialt hållbart företagande.
Innehåll
Kursen Företagsekonomi för den agrara näringen ges på helfart under dagtid i period 1 och omfattar 400 timmar motsvarande 15 hp (40 timmar per vecka motsvarande 1,5 hp).
Kursen är uppdelad i två moduler, externredovisning och ekonomistyrning, som var för sig består av en praktisk och en teoretisk del. Den teoretiska delen i externredovisning fokuserar på grundläggande begrepp och funktioner och förståelse för de regler som styr löpande bokföring, bokslut och årsredovisningen. Den praktiska delen utgörs av laborationer där studenten utför löpande kontering i kontoplan, och upprättar ett enklare bokslut.
Den teoretiska delen i ekonomistyrning handlar om hur företaget uppnår ställda finansiella och icke finansiella mål. Fokus för kursen ligger på ekonomistyrning som ett formellt styrmedel, det vill säga grundläggande begrepp, modeller och samband som kan användas för främst finansiell styrning av en verksamhet. I den praktiska (laborationer) delen kommer studenten upprätta exempelvis produktkalkyler, budgetering, finansiell prestationsmätning, i syfte att analysera styrmedlens effekt på företaget.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande genom föreläsningar, diskussioner, övningar, seminarier och grupparbeten.
Kursen fokuserar på följande generella kompetenser:
• Muntlig kommunikation
• Skriftlig kommunikation
• Självständigt arbete
• Arbete i grupp
• Vetenskapliga metoder
Följande moment är obligatoriska
Gästföreläsningar, studiebesök, och seminarier.
Samverkan med det omgivande samhället
Samverkan med det omgivande samhället sker genom flera studiebesök och en nära samverkan med Partnerskap Alnarp, externa föreläsare, seminarier och studiebesök. Dessutom knyts undervisningen till såväl nationell som internationell forskning genom föreläsningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd kurs krävs godkända skriftliga och muntliga examinationer, samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle