Driva och utveckla företag - företagsekonomi i praktiken
Information från kursledaren
Välkommen till Kurs FÖ0490 15 hp
Driva och utveckla företag – företagsekonomi i praktiken
Hej alla studenter!
Vad roligt att ni ska läsa kursen Driva och utveckla företag!
I detta välkomstbrev kommer ni få den informationen ni behöver inför kursstart. Denna information kommer att läggas ut på kurshemsidan där alla kan se den. Det kommer också skickas ut till antagna studenters angivna e-mailadresser och läggas upp på Canvas som registrerade studenter kommer få tillgång till. Det finns således en risk att ni kommer läsa det här brevet ett par gånger. Skulle det vara så att ni vill använda en annan e-mailadress än den som är angiven i studentadministrationen får ni gärna skicka in en korrekt email adress till mig. Framöver är det primärt Canvas som kommer användas som kommunikationsmedel i kursen.
Om kursen:
Kursen ska förbereda er på en framtida ledarroll i ett företag eller som rådgivare till en företagsledare. I denna kurs kommer vi att arbeta med verkliga företag, fallgårdar, som vi kommer att besöka under kursen. Dessa ska ni tillämpa era kunskaper på. Företagarna ser fram emot att träffa er så jag hoppas att ni är laddade inför kursstart! Det är en intensiv, utmanande men rolig kurs ni har framför er! Arbetet är uppdelat så att ungefär hälften är grupparbete och hälften är eget arbete, oavsett kommer många uppgifter redovisas i seminarieform. Utifrån detta hoppas jag att ni vill dela med er av tankar, erfarenheter samt vara aktiva i klassrummet för att ni ska få ut så mycket som möjligt av kursen!
Vi tar inte längre speciellt stor hänsyn till Covid-19, det betyder att huvudtanken är att ni ska befinna er på campus. För att underlätta för er kommer jag ändå att webbsända de flesta föreläsningar. Obligatoriska moment MÅSTE dock utföras på plats, jag kommer inte ta hänsyn till frånvaro om det inte är av giltiga skäl.
En vecka (25:e-29:e september) är ägnad åt att besöka fallgårdarna, sannolikt innebär det en övernattning i Jönköping som kursen står för. Jag återkommer med exakt vilken dag det blir när jag har bekräftat från alla fallgårdar.
Schema & förberedelser
Preliminärt schema finns länkat på Canvas samt i detta e-mail. Om ni behöver delta på distans på enstaka tillfällen kommer vi använda oss av (ladda ner på er dator & läs in er på instruktionen) https://internt.slu.se/verktyg/zoom/ Ni kommer att få en separat länk upplagd på Canvas efter den första föreläsningen. Torbjörn, som undervisar för er under en vecka i kursen, kommer att ha sin egen länk till er. Förbered så att ni har tillgång till en dator med kamera och mikrofon så att ni hörs och syns väl om ni planerar att vara med på föreläsningarna digitalt.
På Canvas finns er litteraturlista angiven. Det är två kursböcker samt ett kompendium. Böckerna finns att låna på biblioteket och all annan litteratur kommer finnas tillgänglig på Canvas.
Inför Kursstart:
Kursledning:
Jag som är kursansvarig heter Sebastian Remvig och ni kommer få mycket tid att bekanta er med mig i höst! Det är främst mig ni vänder er till vid frågor om kursen. Ni är välkomna att kontakta mig antingen på email eller telefon.
e-mail: sebastian.remvig@slu.se
Tlfn: 040-41 54 32
Ha det gott!
Mvh
Sebastian Remvig
Kompetenscentrum Företagsledning, SLU Alnarp
Agronom / Master´s degree in Agriculture & Rural Management
Sveriges lantbruksuniversitet / Swedish University of Argicultural Sciences
Postadress/mail: P.O Box 88, SE-230 53 Alnarp, Slottsvägen 5
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
FÖ0490-10345 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för FÖ0490
Läsåret 2024/2025
Driva och utveckla företag - företagsekonomi i praktiken (FÖ0490-10085)
2024-09-02 - 2024-10-31
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0490 Driva och utveckla företag - företagsekonomi i praktiken, 15,0 Hp
Business and Financial ManagementÄmnen
FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Casegård | 6,0 | 0001 |
Seminarier och inlämningsuppgifter | 9,0 | 0002 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande minst 90 hp varav 30 hp inom ämnet företagsekonomi.Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- tillämpa ekonomistyrning i företag och organisationer
- beskriva, analysera och tillämpa verksamhetsutvecklande redskap för organisationer
- förstå och beskriva utmaningar i det praktiska ledarskapet
- förstå hur strategiskt, taktisk och operativ målstyrning fungerar och tillämpa det i praktiken
- beskriva, analysera och tillämpa verktyg för processtyrning i företags produktionsprocesser
Innehåll
Kursen bygger främst på föreläsningar och inläsning av litteratur. Studenterna ska dessutom göra övningar och studiebesök samt aktivt delta i seminarier. Inlämningsarbeten i grupp/individuellt ska genomföras och presenteras skriftligt eller muntligt.
Kursen innehåller praktikfall där varje fall redovisar en unik beslutssituation. De studerande skall ta fram en lösning på ställda frågor för vart och ett av dessa fall samt i vissa fall kommentera övriga kursdeltagares lösningar.
Schemalagda studiebesök och seminarier är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd redovisning av praktikfall och inlämningsuppgifter. Godkända inlämningsuppgifter samt aktivt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle