Komplexa vårdbehov och klinisk nutrition
Kursplan och övrig information
Kursplan
DO0146 Komplexa vårdbehov och klinisk nutrition, 15,0 Hp
Complex care needs and clinical nutritionÄmnen
DjuromvårdnadUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
180 hp och90 hp djuromvårdnad eller 90 hp veterinärmedicin och
Engelska 6
Mål
Syftet med kursen är att studenten, utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, ska tillgodogöra sig fördjupade teoretiska kunskaper och viss praktisk kunskap inom djuromvårdnad för patienter med komplexa vårdbehov och klinisk nutrition, med huvudsakligt fokus på hund och katt.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- föreslå och motivera lämplig omvårdnad för patienter med komplexa vårdbehov relaterat till sjukdomstillstånd/näringsfysiologi,
- kritiskt granska omvårdnads- och utfodringsrutiner inom djurens hälso- och sjukvård och föreslå och motivera förändringar från patient- till organisationsnivå som grund för utvecklingsarbete,
- beskriva och föra grundade resonemang kring djursjukskötarens roll och ansvar i kvalitetsarbete och forskningsfrågor avseende verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård,
- självständigt utföra vissa beräkningar och bedömningar inom klinisk nutrition,
- tillämpa effektiv kommunikation med syfte att främja djurhälsa och djurvälfärd,
- kritiskt granska och värdera aktuella trender inom djuromvårdnad/utfodring.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen innehåller de två delarna ”djuromvårdnad för patienter med komplexa vårdbehov” och ”klinisk nutrition”, delvis integrerade samt var för sig. Omvårdnad av patienter med komplexa vårdbehov innebär att kunskap om sjukdomstillstånd, näringsfysiologi och nutrition sammanvävs. Därtill beaktas samverkan, kommunikation samt djurets och djurägarens förutsättningar, individualiserad omvårdnad samt omvårdnadsrutiner för olika patientgrupper.
I kursen ingår principer för systematisk riskidentifiering, dokumentation och uppföljning i omvårdnaden av patienter med komplexa vårdbehov. Studenten tränar att arbeta självständigt inom områden såsom viktproblematik, stressreducering och implementering av omvårdnadsplaner. Därtill ingår arbete med kvalitets- och forskningsfrågor inom djurens hälso- och sjukvård.
Studenten tränar att självständigt utföra vissa beräkningar och bedömningar inom klinisk nutrition, exempelvis energiberäkningar och bedömningar av hull- och muskelmassa. Studenten övar olika aspekter av effektiv kommunikation, med syfte att främja djurhälsa och djurvälfärd. Att självständigt söka, kritiskt granska och värdera, samt balanserat använda sig av vetenskaplig information utgör viktiga delar i kursen och tränas i både tal och skrift. I kursen ingår att applicera ett hållbarhetsperspektiv och att göra etiska ställningstaganden relaterat till omvårdnad/utfodring av patienter med komplexa vårdbehov.
Genomförande
Kursen nyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, seminarier, övningar och projektarbete.
Kursen fokuserar på följande generella kompetenser
Informationskompetens, kritiskt tänkande, problemlösning, vetenskapliga metoder, muntlig och skriftlig kommunikation samt självständighet.
Följande moment är obligatoriska
Projektarbete, vissa seminarier och vissa övningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt skriftligt projektarbete, godkänd muntlig presentation och opponering. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för kliniska vetenskaper