Floristik och växtekologi
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1464 Floristik och växtekologi, 5,0 Hp
Floristics and plant ecologyÄmnen
BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet samt Naturkunskap 2 (alternativt Bi 1, Fy 1a, Ke 1 alternativt Bi 1, Fy 1b1 + 1b2, Ke 1)Mål
Kursens syfte är att genom studier av växter i sina naturliga miljöer ge studenten grundläggande kunskaper i artkännedom samt en förståelse för samspelet mellan växter och deras miljö. Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- identifiera i landskapet vanliga växtarter utifrån deras utseende, växtsätt och miljö,
- bedöma växters anpassningar till livsmiljön vad gäller lokala förhållanden och tillgång till ljus, vatten och näring,
- identifiera arter och miljöer som är skyddsvärda för att främja biologisk mångfald,
- känna igen svenska vegetationstyper och växtsamhällen samt redogöra för kopplingen till olika ståndortsfaktorer.
Innehåll
I föreläsningar behandlas växters släktskap utseende och anpassningar till vanliga livsmiljöer i Sverige. Kursen är i hög grad baserad på exkursioner och undervisningen bedrivs därför till stor del i fält och utgörs av demonstrationer och övningar i grupp eller enskilt. En betydande del av tiden i fält ägnas åt presentation av växter, växternas anpassning till sina livsmiljöer och vegetationstyper. Arters betydelse för att främja den biologiska mångfalden diskuteras. Artkunskap tränas genom övningar i att identifiera växter med hjälp av bestämningslitteratur. Kursen avslutas med en inventeringsuppgift.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga tentamina, godkänd inventeringsuppgift och aktivt deltagande i seminarier.
Seminarier och inventeringsuppgiften är obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekologi