Denna webbplats använder kakor (cookies), som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Andra är valbara.
Kursen "Svampar och Insekter i Förvaltade Skogar" ger en omfattande kunskap om de avgörande roller som svampar och insekter spelar inom förvaltade skogsekosystem. Lärarna kommer att guida studenterna genom att utforska den betydande påverkan som svampar och insekter har på hälsan, hållbarheten och produktiviteten hos skogar i norra Europa och världen. Kursen kommer att undervisas genom en kombination av föreläsningar, seminarier, fältutflykter och praktiska övningar. Studenterna kommer att förvärva en djup förståelse för relationerna och ekologiska dynamiken mellan svampar, insekter och den förvaltade skogen, samt praktiska färdigheter i att identifiera svampar och insekter, bedöma deras roller och påverkan, och tillämpa förvaltningsstrategier för att upprätthålla friska och hållbara skogsekosystem.
BI1433 Svampar och insekter i den brukade skogen, 7,5 Hp
Fungi and insects in the managed forest
Ämnen
SkogsbruksvetenskapBiologi
Utbildningens nivå
Grundnivå
Moduler
Benämning
Hp
Kod
Exkursion och praktiska övningar
1,5
0000
Slutprov
2,5
0001
Seminarium
3,5
0003
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Grundnivå (G1F)
Betygsskala
5 / 4 / 3 / U
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
Engelska
Förkunskapskrav
30 hp skogsbruksvetenskap, 15 hp biologi och Engelska 6.
Undantag medges från kravet på grundläggande behörighet i svenska.
Mål
Det huvudsakliga målet med kursen är att ge studenten kunskaper om skogsskadegörares påverkan i skogsplantproduktionskedjan och i skogar och de ekonomiska och ekologiska kostnaderna som är förknippade med skador samt om principer och strategier för att kunna förebygga och bekämpa skador. Vidare ger kursen studenten kunskaper om hur skogsbruk kan påverka diversitet av svampar och insekter i skogsekosystemen
Efter genomgången kurs skall studenten kunna
beskriva mikroorganismers och insekters betydelse för skogsekosystem.
diskutera hur skogsbruk kan påverka diversitet och populationsstorlekarna av svampar och insekter i skogsekosystemen
identifiera och redogöra för några vanliga skadesvampar och skadeinsekters biologi och deras påverkan på skogsekosystem och skogsbruk i norra Europa
diskutera hur utbrott av patogener och skadeinsekter kan påverka produktionen av skogsråvara, biologisk mångfald och andra ekosystemtjänster
redogöra för och diskutera hur och varför utbrott av skadesvampar och skadeinsekter uppstår och sprids i skogar, skogsplantproduktionskedjan och urbana miljöer
diskutera strategier och metoder för att motverka skadeinsekter eller skadesvampar
diskutera kostnader förknippade med utbrott och kontroll av sjukdomar och skadeinsekter
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen behandlar framförallt vanliga, men även vissa nya invasiva, skadegörare i Nordeuropas plantskolor och skogar. Vidare så behandlar kursen hur svampar och insekter generellt påverkas av skogsbruk samt av exempelvis klimatförändringar och vad det kan innebära för ekosystemens funktioner och resiliens. Kursen tar också upp centrala biologiska och ekologiska principer för utbrott och kontroll av skadegörare inklusive principerna för integrerat växtskydd. Genom att arbeta med att modellera, sammanställa och utvärdera de ekonomiska och ekologiska förlusterna orskade av utvalda skadegörare eller skadenivåer får studenterna träna sin förmåga att identifiera vilken typ av information som behövs för att man skall kunna ta välavvägtda beslut kring val av skötselåtgärder.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenterna lärande och diskussioner genom: föreläsningar, seminarier, exkursioner och övningar och fallstudier.
I kursen fokuseras på följande generalla kompetenser: kritiskt tänkande, tidsplanering och muntlig och skriftlig kommunikation
Följande moment är obligatoriska: seminarier, exkursioner och övningar
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen samt fullgjorda obligatoriska moment.
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi
Medansvariga:
Institutionen för Ekologi
Institutionen för Skoglig resurshushållning
Kompletterande uppgifter
Fastställd av:Programnämnden för utbildning inom skog
Biologiområde:Ekologi
Delområde skogsbruksvetenskap:Naturliga processer 5,5 hp, Arbetsprocesser 1hp, Mål, planering och policy 1 hp