SLU-nyhet

SLU:s webbkameror blir del av NFT-konstverk

Publicerad: 01 december 2022
Utsnitt från konstverket FolkFigur

En trolliknande figur som flyger digitalt runt Sverige med hjälp av offentlig statistik kommer att besöka flera av SLU:s skogliga försöksparker. Konstverket som heter FolkFigur är skapat av konstnären Ilja Karilampi, beställt av Statens konstråd och bygger på så kallade Non Fungible Tokens.

Det är enheten för skoglig fältforsknings webbkameror för fenologiska studier i Svartberget, Jädraås, Asa, Siljansfors och Tönnersjöheden som kommer att synas i konstverket som hittas på denna länk: FolkFigur 𓅮𓁎.

Vi tyckte det var kul att de också ville visa bilder på skog och natur i konstverket. Sedan är det viktigt för oss att våra data är öppna för allmänheten och kan användas i andra sammanhang än inom forskningen och miljöanalysen, säger Ola Langvall, koordinator för Svenska fenologinätverket vid SLU.

Konstverket invigs kl 22.00 den 1 december 2022 och pågår till den 1 februari 2023. Slumpen avgör vilken kamera som visas varje dag så den som vill fånga en egen NFT med fältforskningstema får logga in dagligen för att se vad som visas. 

Läs mer Statens konstråd satsar på NFT-konst om Sverige | SVT Nyheter


Kontaktinformation