SLU-nyhet

Hållbara gröna val

Publicerad: 05 oktober 2020

Med hjälp av forskare vid SLU har WWF tagit fram Vegoguiden för konsumenter och matlagare som vill göra bättre val av vegetabilierna som läggs på tallriken.

WWF har tidigare tagit fram konsumentguider för kött och fisk, som har fått stort genomslag. Den 1 oktober lanserades Vegoguiden. Guiden bedömer vegoprotein, grönsaker, frukt, bär, nötter och spannmål. Med ett trafikljussystem med grönt, gult och orange ljus guidas användaren till vad som är bra att välja ofta – och vad som kan vara klokt att bara välja ibland. Bedömningen baseras på fyra hållbarhetsaspekter: klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och vatten.

Det vetenskapliga underlaget är framtaget Hanna Karlsson Potter och hennes kolleger Lina Lundmark och Elin Röös vid SLU, men den sammanvägda bedömningen är gjord av WWF.

De flesta baljväxter, vegokött, spannmål, kål och rotfrukter får grönt ljus i guiden. De toppar hållbarhetsligan eftersom de generellt är väldigt resurssmarta och produktionen har låg klimatpåverkan. Svenska gröna ärtor exempelvis är klimatsmarta och billiga, liksom gula ärtor och bönor.

Vegetabilier som faller lite sämre ut i guiden är exempelvis flera sorters nötter, kokos, avokado och banan. Anledningen är bland annat risk för förlust av biologisk mångfald. Odlingen kan ske i naturligt artrika områden eller ha en hög påverkan på vattenresurserna. En annan anledning är hög klimatpåverkan för de vegetabilier som flygs till Sverige. 

Hela Vegoguiden hittar du här: www.wwf.se/vegoguiden/

Länk till det vetenskapliga underlaget: Environmental impact of plant-based foods – data collection for the development of a consumer guide for plant-based foods. Hanna Karlsson Potter, Lina Lundmark och Elin Röös, 2020.

I SVT:s film "Fem råd till en usel vegetarian" listar SLU-forskaren Elin Röös ett antal vegetariska matvaror som du bör äta lite mindre av om du vill äta klimatsmart.