SLU-nyhet

SLU Alumn uppmärksammar SLU-alumnen Anja Fjellgren Walkeapää på samernas nationaldag

Publicerad: 06 februari 2019

Idag är det samernas nationaldag. SLU Alumn fick ställa några frågor till Anja Fjellgren Walkeapää, som är ordförande för Sametingets ungdomsråd och specialist inom renskötsel på Skogsstyrelsen. Anja har jägmästarexamen från SLU.

Berätta om ditt engagemang, när började det?

- Det har nog alltid funnits med från att jag varit en tvärhand hög. Jag är same och uppväxt inom renskötsel. Min pappa har alltid arbetat med renar och med att skydda och bevara renarnas betesmarker. Det finns många exploateringar som exempelvis skogsbruk, gruvor och vindkraft som konstant minskar renarnas betesmarker. Utan betesmarker kan inte renskötsel bedrivas. I och med min jägmästarutbildning på SLU föll det sig naturligt att mitt engagemang skulle handla mycket om renskötsel och skogsbruk.

Vilken fråga brinner du för just nu?

- Generellt så handlar mina dagar om hur jag ska kunna trygga renbetesmarker för framtida generationer, så som mina förfäder har gjort för mig och min generation. Specifikt så brinner jag för att få alla inom skogsbruket, som skogsbolag, privata markägare men även utbildning- och forskningsinstutitioner som SLU att förstå vad renskötsel är samt vikten av att ha kunskaper om renskötsel kopplat till skogsbruk. Det är inte svårt eller krångligt att bedriva ett skogsbruk som gynnar renskötsel. Men när det inte finns kunskap om renskötsel är det svårt att tala om ämnet, än svårare att föra diskussioner som mynnar ut i nya lösningar.

När och hur bestämde du dig för att börja plugga på SLU?

- Det var efter gymnasiet, när jag trillade in på en blogg som drevs av en jägmästare. Skog och natur, två saker som jag gillade.

Vad är ditt bästa tips till nuvarande, engagerade studenter?

- Hitta något du gillar eller har intresse för, sedan kör du på det. Stenhårt. Samla på dig kunskap, det växer du av. Sedan är det också viktigt att inte vara rädd för att ifrågasätta gamla normer inom det du finner intressant.

Hur bidrar du till en bättre värld?

- Genom att öka kunskapen om renskötsel inom skogsbruket. Renskötsel är en del av mångfalden i skogsbruket och mångfald är en del i ett hållbart samhälle. Mångfald behöver skogsbruket mer av i framtiden.

Hur ska du uppmärksamma samiska nationaldagen?

- Jag ska flytta våra renar till nya betesmarker. Sen ska jag fira med att äta en semla och packa väskan för att resa till Jokkmokks marknad och ladda för en hel helg med kompisar och ett och annat möte.

Och sist, vad är ditt bästa minne från studietiden?

- Enkelt. Alla mina kära och nära vänner som jag fick under studietiden. Som jag har skapat fantastiska roliga minnen med, och skapar roliga minnen med än idag.

Relaterade sidor: