SLU-nyhet

SLU-professor om torkan

Publicerad: 17 juli 2018

Lantbrukare riskerar stora förluster inom spannmålsproduktionen. På sikt kan man vara tvungen att slakta ut nötkreatur, framför allt djur som går på naturbeten. Profilerade svenska produkter som naturbeteskött och grönsaker är i riskzonen.

Torkan hotar spannmålsskörd var ämnet när professor Hans Andersson, institutionen för ekonomi, jordbruks- och livsmedelssektorns politik och handel, framträdde den 17 juli i SVT:s morgonstudio. Diskussionerna handlade om hur den svenska produktionen påverkas och hur konsumenten kan agera.

– I dagsläget är det dock svårt att bedöma skördeutfallet, vi har haft en extrem väderlek under maj, juni och juli. En öppen fråga är återväxten av grovfoder för att kunna ta en andraskörd, det behövs stora mängder regn i augusti, kommenterar Hans Andersson.

Rådet från professor Hans Andersson är att äta svenskproducerade produkter.

Inslaget är cirka 10 minuter och sänds 48 minuter in i programmet.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation