SLU-nyhet

Tidernas frukostseminarium

Publicerad: 19 september 2017

Den 19 oktober bjuder forskningsplattformen SLU Future Food in till ett frukostseminarium i Malmö. Måltidsforskaren och historieätaren Richard Tellström kommer att berätta om frukosten genom tiderna och forskarna Elin Röös och Per Sandin från SLU ger en inblick i några av framtidens viktiga matfrågor.

Vad kommer vi att äta i framtiden? Ett bra sätt att lära sig mer om framtiden är att börja med en historisk tillbakablick. Hur har människors frukostvanor sett ut genom tiderna, när har de ändrats och vad är det som har orsakat förändringarna? Kan vi utifrån det identifiera lika avgörande faktorer som kan komma att påverka våra matvanor framöver?

Richard Tellström är etnolog och måltidsforskare. Mest känd för allmänheten är han genom sin medverkan i tv-programmet Historieätarna och i somras var han sommarpratare i Sveriges Radios populära programserie.

Två forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, Elin Röös och Per Sandin, kommer att belysa några viktiga framtidsfrågor: Vad styr våra matval? Vilken roll spelar etik och teknik? Hur påverkar vår matkultur livsmedelsproduktionen och klimatet?

Frukostseminariet hålls i samband med konferensen Livsmedelsforum som arrangeras av Aktuell Hållbarhet tillsammans med Naturvårdsverket, Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Folkhälsomyndigheten och RISE. Konferensen utgår från Sveriges nya livsmedelsstrategi och årets tema är Så skapar vi en hållbar livsmedelskedja. Det är möjligt att gå på frukostseminariet utan att delta i Livsmedelsforum. Seminariet är gratis, men anmälan är obligatorisk och bindande. Sista anmälningsdag är 5 oktober.

Relaterade sidor: