Två människor med varsin hund i koppel. Mellan dom två träd. Illustration.
2 maj

Studion, plan 1 i Undervisningshuset, Uppsala + online

Värt att veta: Vad kan hundägare lära forskare om hjärt- och kärlhälsa?

evenemang |
Joggare med hund

Forskning har visat att svenska hundägare har en bättre hjärtkärlhälsa än befolkningen i stort, men orsakerna till detta är inte helt klarlagda. Klara Smedberg, doktorand och universitetsadjunkt vid institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi, försöker reda ut frågetecknen under denna lunchföreläsning.

Beror det på att hundägare får mer vardagsmotion än människor som inte har hund? Eller på att de tillbringar mer tid i naturen? Eller på att det sociala stödet som hunden utgör har en avstressande effekt? Med hjälp av en enkätstudien ”Hälsa och levnadsvanor hos svenska hundägare” hoppas forskargruppen i U can move-projektet kunna ta reda på mer om hur svenska hundägare lever och mår.

Klara Smedberg är doktorand och universitetsadjunkt vid institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi.

Matiga mackor serveras utanför studion från 11.45. Föreläsningen börjar vid 12.15. OBS: Mat får inte tas med in i Studion. 

Har du inte möjlighet att se föreläsningen på plats går det även att strömma den live på Facebook och SLU Play. Föreläsning går också att se i efterhand på SLU Play. 

Värt att veta 

Värt att veta är SLU-bibliotekets populärvetenskapliga lunchföreläsningsserie. Här presenteras spännande och aktuell forskning från SLU. Vi bjuder på en enklare lunch och efter föreläsningen finns möjlighet att ställa frågor.

 

Fakta

Tid: 2024-05-02 12:15
Ort: Uppsala + online
Lokal: Studion, plan 1 i Undervisningshuset
Arrangör: SLU-biblioteket
Mer information:

Anmälan: Ingen föranmälan
Språk: Svenska


Relaterade sidor: