Två människor med varsin hund i koppel. Mellan dom två träd. Illustration.
2 feb

Studion, plan 1 i Undervisningshuset, Uppsala, online

Värt att veta: Återställa våtmarker – en åtgärd som gör skillnad?

evenemang |
Våtmark i jordbrukslandskapet. Foto.

Idag återställs våtmarker och nya skapas i hopp om att åtgärden ska bidra till ett mer hållbart Sverige. Men fungerar det verkligen? Forskarna Pia Geranmayeh och Karin Eklöf från institutionen för vatten och miljö berättar mer under en lunchföreläsning.

Under de senaste 200 åren har majoriteten av Sveriges våtmarker dikats ut för att öka jordbruks- och skogsproduktionen. Idag finns det en ökande insikt i samhället om att våtmarker är viktiga för både den biologiska mångfalden, klimatanpassning och god vattenkvalitet – men också för människans välbefinnande. Därför återställs idag våtmarker och nya skapas i hopp om att bidra till ett mer hållbart Sverige. Men vad vet vi om hur det faktiskt fungerar?  

Under vårens första Värt att veta berättar Pia Geranmayeh om vikten av rätt våtmark på rätt plats och Karin Eklöf om återvätning av skogliga våtmarker för klimatomställning och klimatanpassning. Pia och Karin är båda forskare vid institutionen för vatten och miljö. 

Denna Värt att veta-föreläsning arrangeras på Internationella våtmarksdagen, som firas varje år den 2 februari för att öka medvetenheten om våtmarkernas betydelse. 

Soppa serveras utanför studion från 11.45. Föreläsningen börjar vid 12.15. OBS: Mat får inte tas med in i Studion. 

Har du inte möjlighet att se föreläsningen på plats går det även att strömma den live på Facebook och SLU Play. Föreläsning går också att se i efterhand på SLU Play. 

Värt att veta 

Värt att veta är SLU-bibliotekets populärvetenskapliga lunchföreläsningsserie. Här presenteras spännande och aktuell forskning från SLU. Vi bjuder på en enklare lunch och efter föreläsningen finns möjlighet att ställa frågor. 

Fakta

Tid: 2024-02-02 12:15
Ort: Uppsala, online
Lokal: Studion, plan 1 i Undervisningshuset
Arrangör: SLU-biblioteket
Mer information:

Språk: svenska.