Fakta
Ort: Zoom
Arrangör: SLU Future Food
Zoom
Vilka faktorer påverkar våra matval, och hur kan våra matval bli mer hållbara? Det kan kännas som att det inte borde vara så svårt för konsumenter att välja bättre matalternativ. Men det är det, av en stor mängd olika skäl. Välkommen till ett webbinarium som presenterar en ny rapport om matval och konsumentbeteenden, och diskuterar hur våra matval kan bli mer hållbara.
Forskarna Fredrik Fernqvist, Sara Spendrup och Richard Tellström har skrivit en gemensam artikel och rapport om vad som påverkar våra matval. Det finns mycket forskning kring konsumenters matval, men inte så mycket kring just hållbarhetsaspekten. De tre forskarna har sammanfattat en stor mängd studier för att göra det lättare att peka ut konkreta områden att arbeta med framåt.
Under det här förlängda lunchwebbinariet presenterar författarna rapporten Därför äter vi som vi gör - en kunskapsöversikt om matval (SLU Future Food 2024) och diskuterar matval och konsumentbeteenden under ett samtal lett av vetenskapsjournalisten Ylva Carlqvist Warnborg.
12:00-12:05 Välkomna och introduktion
Ylva Carlqvist Warnborg, SLU Future Food
12.05-12.50 Presentation av slutsatserna från rapporten
Fredrik Fernqvist, universitetslektor vid institutionen för människa och samhälle: forskar kring konsumentval och konsumentbeteenden
Sara Spendrup, universitetslektor vid institutionen för människa och samhälle; forskar om konsumentbeteende och hållbar matkonsumtion
Richard Tellström, SLU Future Food; etnolog och docent i måltidskunskap
12.50-13:00 Reflektioner från ett forskarperspektiv
Joachim Sundqvist, forskare med fokus på gastronomi och konsumentupplevelser vid institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Umeå Universitet
13:00-13:35 Frågor och samtal
Leds av Ylva Carlqvist Warnborg, vetenskapsjournalist, SLU Future Food
13:35-14:00 Eftersnack (för den som vill dröja kvar)
Därför äter vi som vi gör. En kunskapsöversikt om matval.
SLU Future Food Reports 28. Författare: Sara Spendrup (Institutionen för människa och samhälle, SLU), Richard Tellström (SLU Future Food) och Fredrik Fernqvist (Institutionen för människa och samhälle, SLU).
Fredrik Fernqvist, Sara Spendrup, Richard Tellström. Understanding food choice: A systematic review of reviews. Heliyon, Volume 10, Issue 12, 2024, https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e32492.
Hur kan våra matval bli mer hållbara? Reportage om rapporten och intervjuer med författarna.
SLU Future Food
www.slu.se/futurefood
futurefood@slu.se