Ny sökning
LV0111

Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning

Mikroorganismer kan förstöra mat och göra oss sjuka, men de kan också användas för att producera unika drycker och livsmedel. På kursen lär du dig förstå och arbeta med mikroorganismer utifrån livsmedelssäkerhet och vid produktion av fermenterade livsmedel. Vi jobbar också med kvalitet och lagstiftning kring livsmedel.



Vi förväntar oss alla att maten vi äter är säker och inte förstörd av bakterier eller mögel. Men hur kan man försäkra sig om det, både i samband med produktionen och när man hanterar mat hemma? Som ”livsmedelsmikrobiolog” på kursen kommer du att få lära känna och arbeta praktiskt med bakterier, jäster och mögel som har betydelse för livsmedel. Du får också en översikt över parasiter och virus i livsmedel.



Intensivt labbarbete i grupper utmanar och utvecklar ditt självförtroende och ditt oberoende att kunna lösa komplexa uppgifter. Du arbetar med realistiska exempel, både med sjukdomsframkallande bakterier och med ”good bugs” i livsmedelsproduktionen. Kursen kompletterar detta med föreläsningar och gruppövningar.



Du får träna olika former av kommunikation, från formell vetenskapligt skrivande till faktarapporter inom livsmedelsindustrin. Vi jobbar också med HACCP, ett universellt verktyg som livsmedelsindustrin använder för att kunna producera säkra livsmedel. För att ge en helhetsbild av förutsättningar och krav kring livsmedelshantering så bekantar vi oss också med juridikens grunder och tittar lite närmare på Svensk och Europeisk livsmedelslagstiftning.

Information från kursledaren

2020-10-05
Schedule available on home page!
Hello! The schedule is now available. Please note that minor changes can still occur. If so, we will inform you through Canvas. Don´t hesitate to contact me if you have comments or questions regarding the schedule! Hasse

2020-09-07
Home page active!
Welcome to Food Microbiology, quality management and food law! Information regarding teaching aspects of the Corona pandemic at the end of the document! The course starts on November 2 at 9.00 in room C216 in the BioCentrum building. The first day we will have a thorough presentation of the course so please note that this day is mandatory (obligatorisk). We will also divide you into working groups of approximately 3 students. The groups will have their first activity already this first afternoon. Some general words about our course: for many years, we have used a pedagogical approach, which puts quite a lot of responsibility on you as a student. As with any other course, and maybe even more so, this means that the learning outcome of “Food Microbiology, quality management and food law” is largely dependent on your own input. We encourage and give you space to find your own solutions to the tasks we give you. We believe that this is the best way to learn – for this course and for the future! We will be back with more info, but please contact us if you have any questions. The schedule will appear on the home page four weeks ahead of course start. Once again, welcome to the exciting world of food microbiology! Hasse and Su-Lin How we do teaching on LV0111 with respect to the pandemic We are all to follow the guidelines from Swedish authorities and the University when it comes to social distancing, personal hygiene and general precautions. Particularly important to note is that no student will fail to pass the course because of legitimate absence. This means, that if you have any suspected symptoms of disease, or in any other respect feel that you should stay at home in order not to spread the virus you should do so. As with any time you miss class, it can be repaired one way or another, and we will be helpful in this respect. Much of the teaching on LV0111 will take place on Campus, mainly because we believe this is the soul of our course! In order to do this in the safest way, we also would like to have a discussion with each one of you before course start. You will receive a mail from us, and we would like you to answer a few question, which are relevant for our preparations. If you don´t get this mail, please let us know!

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

LV0111-20158 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för LV0111

Läsåret 2022/2023

Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning (LV0111-20039)

2022-11-01 - 2023-01-15

Läsåret 2021/2022

Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning (LV0111-20095)

2021-11-02 - 2022-01-16

Läsåret 2019/2020

Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning (LV0111-20036)

2019-11-01 - 2020-01-19

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

  1. Food Microbiology 4th edition Författare: Martin Ray Adams, Maurice O Moss, Peter McClure ISBN: 978-1849739603 Kommentar: You will probably manage with older editions although there will be some nice updates in the new one!

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38054 SEK Nivå: Grundnivå (G2F)
Ämne: Livsmedelsvetenskap Livsmedelsvetenskap
Kurskod: LV0111 Anmälningskod: SLU-20158 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för molekylära vetenskaper Studietakt: 100%