Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning
Vi förväntar oss alla att maten vi äter är säker och inte förstörd av bakterier eller mögel. Men hur kan man försäkra sig om det, både i samband med produktionen och när man hanterar mat hemma? Som ”livsmedelsmikrobiolog” på kursen kommer du att få lära känna och arbeta praktiskt med bakterier, jäster och mögel som har betydelse för livsmedel. Du får också en översikt över parasiter och virus i livsmedel.
Intensivt labbarbete i grupper utmanar och utvecklar ditt självförtroende och ditt oberoende att kunna lösa komplexa uppgifter. Du arbetar med realistiska exempel, både med sjukdomsframkallande bakterier och med ”good bugs” i livsmedelsproduktionen. Kursen kompletterar detta med föreläsningar och gruppövningar.
Du får träna olika former av kommunikation, från formell vetenskapligt skrivande till faktarapporter inom livsmedelsindustrin. Vi jobbar också med HACCP, ett universellt verktyg som livsmedelsindustrin använder för att kunna producera säkra livsmedel. För att ge en helhetsbild av förutsättningar och krav kring livsmedelshantering så bekantar vi oss också med juridikens grunder och tittar lite närmare på Svensk och Europeisk livsmedelslagstiftning.
Information från kursledaren
Schedule available on home page!
Hello! The schedule is now available. Please note that minor changes can still occur. If so, we will inform you through Canvas. Don´t hesitate to contact me if you have comments or questions regarding the schedule! Hasse
2020-09-07
Home page active!
Welcome to Food Microbiology, quality management and food law! Information regarding teaching aspects of the Corona pandemic at the end of the document! The course starts on November 2 at 9.00 in room C216 in the BioCentrum building. The first day we will have a thorough presentation of the course so please note that this day is mandatory (obligatorisk). We will also divide you into working groups of approximately 3 students. The groups will have their first activity already this first afternoon. Some general words about our course: for many years, we have used a pedagogical approach, which puts quite a lot of responsibility on you as a student. As with any other course, and maybe even more so, this means that the learning outcome of “Food Microbiology, quality management and food law” is largely dependent on your own input. We encourage and give you space to find your own solutions to the tasks we give you. We believe that this is the best way to learn – for this course and for the future! We will be back with more info, but please contact us if you have any questions. The schedule will appear on the home page four weeks ahead of course start. Once again, welcome to the exciting world of food microbiology! Hasse and Su-Lin How we do teaching on LV0111 with respect to the pandemic We are all to follow the guidelines from Swedish authorities and the University when it comes to social distancing, personal hygiene and general precautions. Particularly important to note is that no student will fail to pass the course because of legitimate absence. This means, that if you have any suspected symptoms of disease, or in any other respect feel that you should stay at home in order not to spread the virus you should do so. As with any time you miss class, it can be repaired one way or another, and we will be helpful in this respect. Much of the teaching on LV0111 will take place on Campus, mainly because we believe this is the soul of our course! In order to do this in the safest way, we also would like to have a discussion with each one of you before course start. You will receive a mail from us, and we would like you to answer a few question, which are relevant for our preparations. If you don´t get this mail, please let us know!
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0111-20158 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0111
Läsåret 2022/2023
Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning (LV0111-20039)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning (LV0111-20095)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2019/2020
Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning (LV0111-20036)
2019-11-01 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0111 Livsmedelsmikrobiologi, kvalitetsledning och livsmedelslagstiftning, 15,0 Hp
Food microbiology, quality management and food lawÄmnen
Livsmedelsvetenskap LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande minst:- 60 hp livsmedelsvetenskap, varav
- 5 hp biokemi,
- 5 hp cellbiologi
- 5 hp mikrobiologi
Kunskaper motsvarande Engelska 6.
Mål
Kursen syftar till att ge en djupare förståelse för den positiva och negativa påverkan mikroorganismer kan ha på livsmedel. Övning i att utföra mikrobiologiska analyser och att utvärdera och kommunicera resultaten från analyserna utgör en betydande del av kursen.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
beskriva och sammanfatta ekologi, fysiologi och taxonomi hos mikroorganismer som är relevanta för production och hantering av livsmedel
beskriva och exemplifiera betydelsen av kemiska och fysiska egenskaper hos råvaror och livsmedel för tillväxt och aktivitet hos mikroorganismer
beskriva och förklara förskämning och sjukdomsframkallande aktivitet hos livsmedelsburna mikroorganismer och de strategier som används för att förebygga denna
beskriva och förklara mikroorganismernas roll som hjälpmedel i livsmedelsproduktionen
självständigt använda och utvärdera mikrobiologisk metodologi samt tolka resultaten från denna
beskriva och utvärdera kvalitetsledningssystem (HACCP)
beskriva och diskutera relevanta delar av livsmedelslagstiftningen
Innehåll
Del livsmedelsmikrobiologi innehåller:
interaktionen mellan livsmedel och mikroorganismer
livsmedel som substrat och miljö
lagringsmetoder
förskämning av livsmedel
mikroorganismer som används i livsmedelsproduktion
ekologi och fysiologi hos patogena mikroorganismer i livsmedel
metodologi för isolering och identifiering av mikroorganismer
Delarna kvalitetshantering och livsmedelslagstifting innehåller:
kvalitetsledningssystem, inklusive och med primärt fokus på HACCP (Hazard analysis and Critical Control Points)
riskvärdering och riskhantering
grunderna inom lagstiftning
livsmedelslagstiftning
förvaltningsrätt
Kursens moment behandlas i föreläsningar, obligatoriska laborationer och gruppövningar. Övning i att utföra mikrobiologiska analyser och att utvärdera och kommunicera resultaten från analyserna utgör en betydande del av kursen
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen
Godkänt deltagande i laborationer med skriftlig och muntlig rapportering
Godkända - individuella och gruppuppgifter
Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Förkunskapskravet på 60 hp livsmedelsvetenskap kan uppnås genom att högskolepoäng i djur- och växtfysiologi räknas som högskolepoäng i livsmedelsvetenskap.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Food Microbiology 4th edition Författare: Martin Ray Adams, Maurice O Moss, Peter McClure ISBN: 978-1849739603 Kommentar: You will probably manage with older editions although there will be some nice updates in the new one!