SLU-nyhet

Fiskar kan leva länge utan syretillförsel till hjärnan

Publicerad: 22 mars 2024
Abborre

Om man vill avliva en fisk är det inte tillräckligt att bryta syresättningen till hjärnan genom att skära halsen av den, berättar Albin Gräns, forskare på Institutionen för tillämpad husdjurvetenskap och välfärd, när han intervjuas av Naturmorgon.

Fiskar är växelvarma djur och de kan vara vid medvetande flera minuter efter att halsen skurits av. De arter som lever i en syrefattig miljö kan vara vid medvetande längre än så, uppemot åtta timmar. En fisk bör därför alltid klubbas på det stället där hjärnan sitter, säger Albin. På flera fiskarter sitter hjärnan bakom ögonen, men inte på alla, så kunskap om arten är viktigt innan man beger sig ut och fiskar.

Det är också viktigt att förstå att en kort exponering i luften räcker för att en fisk ska ta skada och riskera att dö. Deras vita muskulatur arbetar bra utan syre men det innebär också att det tar lång tid för återhämtning, säger Albin.

Kunskapen om fiskar ökar men mycket av forskning baseras på ett fåtal studerade arter av världens ca 35 000 beskrivna arter.

Lyssna på inslaget i Naturmorgon med Albin Gräns