Ny poddserie om försöksdjur
Idag släpps en ny poddserie om djurförsök och försöksdjurens roll: Försöksdjuren – om liven som används i jakten på kunskap. Podden är producerad av podcasttjänsten Podme och är gjord av journalisten Karin Gyllenklev.
I sex poddavsnitt kommer vi få mer kunskap om djurförsök. Första avsnittet ges ut gratis medan resterande kommer finnas tillgängliga i Podme:s premiumutbud.
Podden presenteras så här:
"Miljoner försöksdjur används varje år. 2020 har Sverige 460 anläggningar för djurförsök. Men vad kan en mus säga om människan? Finns det någon gräns för vad vi får göra med djuren? Och hur hamnade vi här? Och vad är djurens roll när ett coronavaccin ska tas fram? I Försöksdjuren riktas strålkastaren mot djurförsökens värld för att ta reda på vad vi gör med djuren och varför".
Innehåll:
1: Djurförsök - laddat ämne, svårt att prata om - varför? (släpps 14/1)
2: Försöksdjurens roll i läkemedelsutveckling, från grundforskning till säkerhetstest, utveckling av coronavaccin (släpps 14/1)
3: Hur fungerar de djurförsöksetiska nämnderna? (släpps 21/1)
4: Vilka djur? Besök hos minigrisar i försök på SLU och på KI-labb där musembryon förändras genetiskt för forskning (släpps 28/1)
5: Om djurförsök historiskt, när började vi använda djur och hur har det förändrats med tiden? (släpps 4/2)
6: Hur går det med ersättandet av djurförsök med djurfria metoder? Om datasimuleringar och besök på KTH-labb som har försök med organ-på-chip igång (släpps 11/2)