SLU-nyhet

22 nya viltkameror på plats

Publicerad: 18 oktober 2019
Bild från en viltkamera.

22 nya platser runt om i Umeå kommun är nu utrustade med viltkameror – tack vare kommunens invånare.

I projektet Träffa dina vilda grannar lär vi oss tillsammans med invånare i Umeå kommun mer om de vilda djur som finns i vår omgivning och invånarnas attityder till dessa.

I början av oktober hölls ett uppstartsmöte på Väven i centrala Umeå. Runt trettio personer besökte oss för att höra mer om projektet, spela "vilda djur-bingo" och titta på bilder från de viltkameror som hittills suttit uppe i kommunen.

– Hittills har vi fått bilder på rådjur, skogshare, ekorre, räv och grävling. Även några fåglar; skata, nötskrika och björktrast, berättar Tim Hofmeester, forskare på SLU Vilt, fisk och miljö.

Många lånade kameror

Flera personer lämnade mötet med en lånad viltkamera under armen, och redan dagen efter lånades ännu fler kameror ut. Nu är 22 kameror utplacerade runt om i Umeå kommun. Kamerorna kommer att sitta uppe i en månad, därefter finns chans för nya deltagare att låna en kamera att sätta upp på sin tomt.

– Några deltagare har berättat att de brukar se rådjur på gården under hösten och vintern, det ska bli intressant att se om vi kommer få fler bilder av rådjur under denna säsong, säger Tim Hofmeester.

Vill du vara med? Läs mer och anmäl ditt intresse här.

Fakta:

Träffa dina vilda grannar
  • Projektet är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå kommun och Svenska jägareförbundet.
  • Syftet är att genom medborgarforskning lära oss mer om vilda djur i Umeå kommun och om invånarnas attityder till dessa.
Vill du vara med?

Bor du i Umeå kommun och vill sätta upp en viltkamera i din trädgård, på din skogsmark eller på din tomt under en månads tid? Anmäl ditt intresse här.
Är du nyfiken på projektet och vill följa resultaten löpande? Då kan du också anmäla ditt intresse för att ta emot nyhetsbrev i formuläret på samma sida.