Fakta
Ort: Uppsala
Lokal: ZOOM
Arrangör: Avdelningen för miljökommunikation
Sista anmälningsdag: 6 februari 2023
ZOOM, Uppsala
Ett webbinarium med reflektioner och metoder för att kombinera nudging och medborgardeltagande i samhällsplanering.
Vid det här webbinariet presenterar vi reflektioner och metoder för att kombinera nudging och medborgardeltagande. Nudging är en metod för beteendeförändring där förändringar i den fysiska och/eller digitala miljön används för att ”knuffa” människor mot mer hållbara livsstilar. Medborgardeltagande, å andra sidan, bygger på att människor involveras för att aktivt och medvetet utforska möjligheter till att förändra beteende och system. Ofta ses nudging och medborgardeltagande som oförenliga strategier.
Vi har istället utforskat hur de två strategierna kan kombineras i planeringspraktiken tillsammans med kommuner, bostadsbolag, konsulter, arkitekter och boende. Makt och etik har varit centrala begrepp i vårt forsknings- och utvecklingsarbete. Vi har ställt frågor om vems kunskap som räknas och om vem som bör bestämma vad hållbara livsstilar är.
Vid det här webbinariet presenterar vi både teoretiskt grundad kunskap om hållbar samhällsplanering och konkreta metoder för hur nudging och medborgardeltagande kan kombineras i praktiken.
Metoden hållbarhetsvandring har tagits fram av Martin Westin och Sofie Joosse (forskare vid SLU), Fanny Möckel (forskarassistent vid SLU), Elin Wärm (student vid SLU) och Joakim Lindmarker (arkitekt på Urban Minds).
Arbetet har skett inom forskningsprojektet Hållbara urbana livsstilar genom nudging och medborgardeltagande.
Metoden finns beskriven på projektwebbsidan: www.slu.se/hallbara-urbana-livsstilar/
Du kan också ladda ner metodbeskrivningen som PDF anpassad för utskrift
Martin Westin, forskare, avdelningen för miljökommunikation, SLU |