Slumpen tog tyngdlyftaren Wilma till skogsekonomiprogrammet i Uppsala

Senast ändrad: 11 april 2024
Kvinnlig tyngdlyftare

– Jag ville ha en utbildning som jag kunde kombinera med min idrott. Det visade sig att SLU är ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL), det i kombination med skogsekonomiprogrammet blev en perfekt lösning, säger Wilma Antfolk, 23 år från Borlänge.

Wilmas resa in i tyngdlyftningen började egentligen av en slump.

– En gammal vän frågade om jag ville gå med i deras lag. Jag hade precis avslutat min tidigare idrott så det kändes som en perfekt möjlighet att tacka ja. Jag kom i kontakt med tränaren i laget och började sedan på tyngdlyftningsgymnasiet.

Varför valde du att plugga vid SLU och den utbildning som du läser nu?

– Jag visste att jag ville ha en högskoleutbildning som kunde kombineras med min idrott utan att offra någon av dem. Så jag sökte till flera program och upptäckte att SLU är ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL), vilket tillsammans med skogsekonomiprogrammet verkade vara den perfekta lösningen för mig, säger Wilma.

Kan du berätta lite om din idrottskarriär och hur du hanterar den i kombination med studierna?

– Jag började med tyngdlyftning 2018 under min gymnasietid och har sedan dess satsat hårt på det. Jag har tävlat i juniormästerskap, tagit SM-medaljer och deltagit i internationella tävlingar. När det gäller att kombinera idrott och studier kräver det mycket självdisciplin och planering. Jag försöker anpassa mina dagar så att jag kan lägga ner den tid jag behöver på båda områdena.

Kan du rekommendera andra elitidrottare att studera vid SLU?

– Absolut! Att studera vid SLU som EVL-student har verkligen gynnat både min idrottskarriär och mina studier. Lärarna och studievägledningen är förstående och hjälpsamma när det gäller att anpassa studierna efter idrottskarriären.

Hur trivs du i Uppsala och hur är livet som student här?

– Jag trivs väldigt bra i Uppsala. Det är en lugn och trevlig studentstad med ett brett utbud av aktiviteter. Det finns alltid något att göra här.

Vad gör du på din fritid när du inte idrottar eller studerar?

– Jag umgås med vänner, familj och min hund. Jag tycker också om att läsa böcker och se på serier för att koppla av.

Vad hoppas du uppnå om fem år?

– Om fem år skulle jag vilja ha en fast anställning och ett aktivt liv, oavsett om jag fortsätter med min idrott eller inte.

En vanlig studiedag

Morgonpromenad

Morgonkaffe

Egna studier/föreläsning

Lunch och promenad

Egna studier/föreläsning

Promenad och mellanmål

Träning

Middag och kvällspromenad

Kolla serier eller läsa bok

Fakta:

SLU är ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL). En EVL-student är en potentiell eller aktuell landslagsidrottare som bedriver elitidrott i sådan omfattning att anpassade studier är nödvändiga. För att bli en EVL-student måste du ha ett intyg från ditt specialidrottsförbund för att räknas som elitidrottare.

Det innebär att du som student kan få stöd för att kombinera studier och elitidrott, så kallade dubbla karriärer (DK). Stödet består av karriärvägledning, karriärutveckling och viss studieanpassning.