Therése Strömvall Nyberg: University of Alberta - Kanada

Senast ändrad: 23 november 2022

Kanada var ett land jag inte varit till tidigare men som jag har velat åka till länge. Att Kanada då är ett land med mycket skog gjorde att det kändes som ett perfekt val för mig att göra mitt utbyte i då jag läser till jägmästare.

Jag hörde mycket gott om University of Alberta från flera håll innan jag sökte och tyckte det fanns många kurser jag kunde tänka mig att läsa när jag kollade på deras hemsida. Det tog dock ett tag innan jag hade bestämt mig, strukturen på de olika hemsidorna för de olika universiteten var lite bökig att ta sig igenom först. Så jag fick ägna lite tid åt det och att försöka finna kurser jag kunde tänka mig att läsa.

Ansökan till SLU om att jag ville göra ett utbyte gick annars smidigt. Det var efter jag hade blivit accepterad av SLU och då skulle söka till U of A som det blev lite otydligt, vilka dokument jag faktiskt skulle fylla i och vad universitetet behövde av mig. Efter att jag blivit antagen till U of A dock så fick jag jättebra information, om hur jag skulle söka boende, hur kurser skulle sökas etc. Jag valde att bo i en studentlägenhet via universitetet, det kändes smidigast om än lite dyrare jämfört om jag hade hittat något själv. Det som är bra att tänka på här är att universitetet har en deadline som man behöver söka boende innan för att bli garanterad en plats om man är utbytesstudent, vilket är superbra. Om det dock är ett speciellt hus du vill hamna i, de skiljer sig i standard och därmed i pris, så är det bra att söka boende så tidigt som möjligt. För universitetet går efter sökordning, så söker du boende sent kan vissa hus redan vara fulla.

"Det var härligt att börja terminen med ett litet äventyr"

Innan skolan började åkte jag och tre av mina kursare som också skulle läsa i Kanada på utbyte under samma termin men på olika universitet till Banff och Jasper Nationalpark. Det kan jag varmt rekommendera. Det var härligt att börja terminen med ett litet äventyr för när skolan väl började så blev det intensivt och ganska mycket redan från början. Det som var skönt med U of A var emellertid att från och med att skolan börjat och två veckor efteråt kunde man hoppa av kurser och byta ut de mot andra ifall man kände att det inte blivit rätt. Campus var annars också väldigt fint, det går uppemot 40 000 studenter där, varav 7 000 är utbytesstudenter om jag inte missminner mig. Programmen är uppdelade över olika hus men jag var i flera olika vilket gjorde att jag kände att jag var mer ”där allt hände” vilket var ett skönt avbrott från SLU. Det kändes också som det alltid hände något på campus, med olika aktiviteter och marknader. Jag vet inte hur många olika klubbar det fanns som man kunde gå med i, för alla sporter man kan tänka sig, och olika grupper man kunde engagera sig i. Jag testade vattenpolo några gånger för att jag alltid har tyckt om att simma även om jag inte har tränat och det var en upplevelse i sig.

Jag är väldigt glad att jag sökte och kom iväg och känner att utbytet blir som du gör det till. Jag försökte hitta en bra balans mellan skolarbetet och med att hitta på och gå på saker jag tyckte lät roligt. Så här i efterhand tycker jag att jag lyckades bra, jag är dock glad att jag hade tid innan och efter terminen att resa då jag inte hade så mycket tid under terminen att ta mig utanför Edmonton. Om jag skulle få chansen att göra allt igen så hade jag definitivt gjort det. Tiden jag lade ner innan jag åkte vägs upp väldigt mycket mer av alla människor och alla upplevelser jag fick vara med om.

Fakta:

Namn: Therése Strömvall Nyberg
Utbyte vid: University of Alberta
Program på SLU: Jägmästarprogrammet
Period för din resa: Höstterminen 2019


Kontaktinformation

SLU Mobilitet

Mobilitetsgruppen informerar om utlandsstudier, gör urvalet av studenter, nominerar, gör utbetalningar av stipendier m.m.
mobility@slu.se