Karin Agrén: University of Padova - Italien

Senast ändrad: 23 november 2022

Jag är precis hemkommen från en termin i Italien och jag är väldigt glad över att jag valde att åka på en utbytestermin. Universitetet i Padova, Italien valde jag att söka till av flera anledningar. Jag kände att jag gärna ville läsa någonstans i Europa, jag tycker om Italiens matkultur och jag har hört gott från tidigare studenter som studerat i Padova.

Efter att jag hade blivit antagen bestämde jag mig för att söka kurser inom masterprogrammet Italian Food and Wine. Det kändes kul att det erbjöds kurser som inte finns på SLU och jag tyckte det kändes kul att läsa mer om livsmedelsproduktion eftersom jag annars läser mest om ekonomi. Boendet var lite klurigt att hitta, jag letade i olika Facebookgrupper, sökte hos universitetet och hittade tillslut på Airbnb.

När jag kom till Padova blev jag positivt överraskad av staden. Jag hade sett lite bilder innan men det var bättre än vad jag hade tänkt mig. Staden är lite som Uppsala, en studentstad som har mycket och är stor men som känns välkomnande och mysig. Föreningen ESN, Erasmus Student Network, hade en hel veckas aktiviteter innan skolan drog igång, vilket jag rekommenderar att gå på! Under terminens gång anordnade den föreningen olika fester och resor till andra städer, bland annat till Verona, Vicenza och Rom.

"Studieresorna var definitivt en höjdpunkt..."

Jag bodde i centrum av Padova i en lägenhet som jag delade med en till student. Nästan varje dag tog jag bussen ut till fakulteten för agronomer, resan tog ungefär 40 minuter. På schemat gick mina fyra kurser parallellt och varje vecka hade samma schema. Under en dag kunde jag vara på tre föreläsningar från olika kurser. De kurser jag valde läste jag med samma personer, vilket var skönt och en fördel med att välja kurser från ett och samma program. I min klass var det människor från många olika länder, av ungefär 40 personer var bara fem stycken från Italien. Jag läste kurserna Animal biodiversity and food, Plant biodiversity and food, Food and wine – insights from abroad och Value adding quality schemes and consumer demand. Jag tyckte kurserna gav en bra inblick i det italienska lantbruket och jag fick även lära mig om mat och vin från ett amerikanskt perspektiv, vilket var roligt. Kursen Value adding quality schemes and consumer demand handlade om certifieringar av livsmedel i Europa, något som jag tyckte var intressant och som är relevant att kunna även i Sverige. Jag trivdes med föreläsarna och jag tyckte om upplägget med kurserna. I kursen Animal biodiversity and food fick vi åka på två studieresor med övernattning, en till produktion av parmesanost och en till produktion av nötkreatur som också innehöll en sväng till en vingård. Studieresorna var definitivt en höjdpunkt och gav en bra bild av hur det italienska lantbruket kan se ut.

Jag är glad att jag tog chansen att söka till en utbytestermin. Det var givande att få en vardag i ett annat land, att få prata engelska hela dagarna och framför allt att få träffa så mycket olika människor. Jag önskar dock att jag hade sökt en kurs för att läsa italienska, det hade varit kul att kunna mer än de få ord jag lärde mig. I det stora hela är jag väldigt glad över min resa och terminen gick väldigt fort!

Fakta:

Namn: Karin Agrén
Utbyte vid: University of Padova
Program på SLU: Ekonomagronom
Period för din resa: Höstterminen 2019


Kontaktinformation

SLU Mobilitet

Mobilitetsgruppen informerar om utlandsstudier, gör urvalet av studenter, nominerar, gör utbetalningar av stipendier m.m.
mobility@slu.se