Amanda Jacobsson: Wageningen University - Nederländerna

Senast ändrad: 23 november 2022

För mig var en utbytestermin i Wageningen det självklara valet. Till att börja fick jag höra om Nederländerna under föreläsningarna/i litteratur på SLU, då vi ofta nämner deras framstående forskning och hållbarhetslösningar inom lantbruk.

Jag blev på så vis lockad av att få ta del av deras perspektiv och tankebana. Inte nog med de, så blev sedan Wageningen University rankat till Världens främsta lantbruksuniversitet av QS World University Rankings (SLU för övrigt hamnade på tredje plats, wow.), vilket övertygade mig om att detta var den rätta platsen för min utebytestermin.

"Under mitt utbyte lärde jag mig mer än jag kunde ana..."

Under mitt utbyte lärde jag mig mer än jag kunde ana och universitetet mötte verkligen mina förväntningar. Kvaliteten på undervisningen va otroligt hög, och förläsarna var väldigt hängivna om att hjälpa vid behov. Nivån på undervisningen kan uppfattas som svår, vilket ibland kan vara frustrerande, särskilt ifall man inte läst många kurser på engelska tidigare. Så ja, plugget kommer vara mer intensivt, med långa dagar och stora uppgifter, men absolut inte omöjliga. Man får gå in med inställningen att deras kurser kan komma att bli en utmaning, men vem gillar inte en utmaning? Det som bidrog till att utbytet mötte mina förväntningar var just hur otroligt mysig stad Wageningen var: stor tillgång till natur, mysig stadskärna i kombination med ett rikt studentliv.

5 tips från mig

  1. Leta boende i gruppen på Facebook; Wageningen Student Plaza. Det kryllar av studenter som hyr ut boenden när dem själva ska på utbyte! Börja leta boende i tid för att få möjlighet att hitta något du verkligen kommer trivas med. Men, stressa inte över att du inte har boende ordnat ganska nära inpå att terminen börjar då de är främst då avtal skrivs. Låt de ta tid att hitta ett boende du känner dig bekväm med, ta inte bara första bästa.
  2. Ta reda på hur du ska ta dig från flygplatsen till Wageningen. Ifall du anländer för sent kan de va så att sista bussen till Wageningen redan gått, vilket hade varit en trist start på utbytet.
  3. Köp cykel så snabbt du kan! Jag kan inte ens föreställa mig hur jag skulle ta mig mellan olika ställe utan en cykel där. Ett tips kan vara att höra av sig till någon från SLU som är på utbyte terminen innan dig, då dem förmodligen har en cykel dem behöver sälja sedan.
  4. Handla mat på Albert Heijn och ordna rabattkort så snabbt som möjligt; man bara tar ett rabattkort vid kassorna i butiken. Det kostar inget och alla kassörskor tycker man är superkonstig ifall man inte tar del av gratis rabatter. Obs, glöm inte matmarknaden på söndagarna, helt otroligt mysigt och ett enkelt sätt att ta del av deras kultur.
  5. Ta vara på AID-veckan (introveckan för alla nya), även dem aktiviteter som känns ointressanta. Det är främst här man hittar sina kompisar då det kan bli svårare i själva kurserna (då det redan är etablerade kompisgrupper och kursplanen kanske inte innefattar så mycket social kontakt). Detta hjälper också att förstå deras version av Nationer/studentkårer och enklare kommer in på dem senare.

Fakta:

Namn: Amanda Jacobsson
Utbyte vid: Wageningen University
Program på SLU: Agronom - Husdjur
Period för din resa: Vårtermin 2020


Kontaktinformation

SLU Mobilitet

Mobilitetsgruppen informerar om utlandsstudier, gör urvalet av studenter, nominerar, gör utbetalningar av stipendier m.m.
mobility@slu.se