Utbildningsplan
Masterprogrammet Hållbara livsmedelssystem
120 Högskolepoäng
Programkod: NM032
Fastställd av: Utbildningsnämnden, 2021-05-21
Reviderad: 2024-01-12
Reviderad av: Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk
SLU ID: SLU.ua.2024.3.1.1-93
Utbildningsplanen gäller från: HT 2024
Ansvarig programnämnd: Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk
Behörighetskrav
För att bli antagen till masterprogrammet hållbara livsmedelssystem krävs examen på grundnivå omfattande minst 180 hp samt:
- fördjupning omfattande 90 hp inom ett enskilt ämne (t.ex. nationalekonomi) inom samhällsvetenskap, samt
- ett självständigt akademiskt arbete om minst 7,5 hp eller motsvarande.
alternativt:
- fördjupning omfattande 90 hp inom ett enskilt ämne (t.ex. biologi) inom naturvetenskap, samt
- ett självständigt akademiskt arbete om minst 7,5 hp eller motsvarande.
Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper genom utländsk examen eller om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt. Programmet ges på engelska. Dessutom krävs kunskaper motsvarande Engelska 6. Detta är enligt ett lokalt SLU-beslut uppfyllt av den som har en kandidatexamen om 180 hp från ett svenskt lärosäte eller 120 hp avklarade studier vid SLU. Engelska 6 kan också erhållas på andra sätt vilka specificeras på antagning.se/universityadmissions.se. För tillträde till de olika kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs.
Innehåll
Beskrivning av programmet
Det övergripande syftet med programmet är att ge fördjupad kunskap och förståelse om hållbar produktion och konsumtion av livsmedel i ljuset av framtidens lokala och globala utmaningar. Livsmedelssystem inkluderar råvaruproduktion, vidareförädling, förpackning, distribution, marknadsföring och försäljning samt tillagning, konsumtion och avfallshantering. För att kunna arbeta med hållbara lösningar inom livsmedelssystem behövs kompetens inom flera ämnesområden. Programmet bygger därför på en mångdisciplinär grund och riktar sig till studenter med såväl samhällsvetenskaplig som naturvetenskaplig bakgrund.
Utbildningsformerna syftar till att utveckla dialog och nätverk mellan studenter, lärare och gästföreläsare. Den övergripande kompetensen i gruppen och studenternas tidigare erfarenheter bidrar till en djupare förståelse för dagens livsmedelssystem och vad som behövs för en övergång till mer hållbara livsmedelssystem i framtiden. De pedagogiska metoderna bygger därför på interaktion och samverkan mellan studenterna genom fallstudier, seminarier, rapportskrivning och muntliga presentationer. Grupparbete och studentcentrerad undervisning är centrala för kurserna. Samverkan med olika aktörer som företag, myndigheter och organisationer som arbetar med hållbarhet görs i interaktiva moment i kurserna, som fallstudier, externa föreläsningar, studiebesök och projektuppdrag med fokus på aktuella frågeställningar.
I programmet får studenterna kunskap om vilken roll utveckling av nya produkter, processer och system spelar, samt hur de kan utvärderas med avseende på hållbar utveckling. Studenterna får insikter om vilka resurser som behövs för innovationer inom livsmedelssystem, förståelse för hur den egna expertisen kan användas och förmåga att identifiera och integrera andra kompetenser i processen. Genom programmet tränas studenterna förmåga att initiera, organisera och leda processer som syftar till ökad hållbarhet inom livsmedelssystem. Studenterna ska även lära sig verktyg för att integrera hållbarhetsbedömningar i utveckling av säkra produkter och processer samt att analysera, bedöma och hantera målkonflikter för företag-, konsumenter- och samhället i stort. Under studier på programmet möter studenten komplexa verkliga problem och får träna sin förmåga i kritiskt tänkande, arbeta självständigt såväl som i grupp, identifiera nyckelfrågor, granska, utvärdera och argumentera för möjliga lösningar. Programmet ger även insikter i aktuella frågeställningar och val av metoder inom forskning och utvecklingsarbete.
Under det första året erbjuds programgemensamma kurser som ger överblick över hållbar utveckling i livsmedelssystem, kunskap om förutsättningar för pågående och framtida förändringsarbete och färdigheter att hantera utmaningar kopplade till dessa. Innehållet i de programgemensamma kurserna under det första året fokuserar på;
- systemförståelse av det komplexa sambandet mellan cirkulära system i primärproduktion, vidareförädling och konsumtion av livsmedel
- identifiering av möjligheter och hinder för utveckling av hållbara och innovativa livsmedelsprodukter, processer och system och
- utvärdering av nuvarande och framtida livsmedelsprodukter och livsmedelssystem ur ett hållbarhetsperspektiv
Fortsättningsvis kan studenterna välja att antingen specialisera sig i konsumentbeteende, konsumentmatval och matkultur eller globala livsmedelssystem och livsmedelssäkerhet.
Under det andra året, erbjuda programmet valfria kurser, vilka ger möjlighet till specialisering inom egenvalt ämnesområde. Studenterna kan fokusera på matsvinn, livsmedelsetik, hållbara livsmedelskedjor, och välja kurser i vetenskapliga metoder och skrivandet. Det är också möjligt att göra praktik på företag, myndigheter eller icke-statliga, opolitiska organisationer. Andra valbara kurser kan också läsas vid SLU eller andra universitet (en utbytestermin är möjligt under programmets andra år).
Programmet avslutas med ett självständigt arbete på 30 eller 60 hp för att förbereda för fortsatta akademiska studier eller arbete i livsmedelsföretag, organisationer eller myndigheter.
Kurser i programmet
Huvudområden
BI=Biologi, FÖ=Företagsekonomi, HU=Hållbar utveckling, BEM=Bioekonomi management, HVE=Husdjursvetenskap, LB=Lantbruksvetenskap, LK=Landskapsarkitektur, LU=Landsbygdsutveckling, LV=Livsmedelsvetenskap, MP=Miljöpsykologi, MX=Miljövetenskap, TD=Trädgårdsvetenskap, ÖV=Övrigt ämne
Kurs Huvudområde/ fördjupning
År 1
Prospects and challenges of sustainable food systems, 15 hp, LV, A1N
Marketing for sustainable development in fibre- and food systems, 15 hp, BEM, A1N
Innovation management for sustainable food systems, 15 hp, LV, A1F
Global food systems and food security, 15 hp, LU, A1N
Consumer behaviour and sustainable food consumption, 15 hp, FÖ/LV, A1F
År 2
Food waste – current situation and future opportunities, 7,5 hp, LV/MX, A1N
Food ethics, 7,5 hp, LV/HVE, A1N
The process of research: qualitative methods, data analysis and academic writing, 15 hp, LU/MX, A1N
Sustainable agri-food value chains and bioeconomy, 15 hp, FÖ/TD, A1N
Environmental economics and management, 15 hp, FÖ/LB, A1N
Research methods for people and environment studies, 15 hp, LK/MP, A1N
Master thesis in food science, A2E, 30 hp, LV, A2E
Master thesis in food science, A2E, 60 hp, LV, A2E
Ytterligare programkurser
Qualified work placement 2, 7,5 hp, ÖV, AXX
Qualified work placement 2, 15 hp, ÖV, AXX
Interdisciplinary practice, 15 hp, HU, AXX
Förändringar i kursutbudet kan ske under utbildningens gång. Beslut om kursutbud fattas i god tid inför kommande läsår. För varje kurs i programmet finns en kursplan som anger vad som specifikt gäller för den kursen. Detaljerad information om när kurserna ges finns på SLU:s studentwebb.
Mål
Allmänna mål
De allmänna målen för utbildning på grund- respektive avancerad nivå finns beskrivna i Högskolelagen, 1 kap. §§ 8-9.
Mål för examen
I enlighet med bilaga till förordning för Sveriges lantbruksuniversitet ska studenten uppfylla följande mål för masterexamen:
Kunskaper och förståelse
- visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
- visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.
Färdigheter och förmåga
- visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
- visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
- visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
- visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
- visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.
Examen
Examen som utbildningen syftar till
Hållbara livsmedelssystem - masterprogram syftar till en masterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap. Masterexamen är en generell examen. Ytterligare examina kan vara möjliga om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning. Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen masterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap (degree of Master of Science (120 credits) with a major in Food Science).
Examenskrav
Masterexamen med huvudområdet livsmedelsvetenskap uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 120 högskolepoäng (hp), varav minst 90 hp på avancerad nivå med följande krav:
- minst 30 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet livsmedelsvetenskap (A1N; A1F),
- minst 30 hp självständigt arbete (examensarbete) inom huvudområdet livsmedelsvetenskap (A2E).
Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen.
Övrig information
Allmänna bestämmelser för utbildning på grund- och avancerad nivå
Mer information om terminstider, examination, tillgodoräknande, antagning till senare del av program finns i regelsamlingen för utbildning på grund- och avancerad nivå på SLU:s studentwebb.
Möjlighet till fortsatta studier
Den student som har fullgjort utbildningen på hållbara livsmedelssystem - masterprogram med avlagd masterexamen har möjlighet att fortsätta sina studier på forskarnivå.