Kvalificerad praktik för hållbar utveckling
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för ÖS0002
Läsåret 2024/2025
Kvalificerad praktik för hållbar utveckling (ÖS0002-30363)
2025-01-20 - 2025-06-08
Läsåret 2024/2025
Kvalificerad praktik för hållbar utveckling (ÖS0002-10327)
2024-09-02 - 2025-01-19
Läsåret 2022/2023
Kvalificerad praktik för hållbar utveckling (ÖS0002-30256)
2023-01-16 - 2023-06-04
Läsåret 2022/2023
Kvalificerad praktik för hållbar utveckling (ÖS0002-10300)
2022-08-29 - 2023-01-15
Kursplan och övrig information
Kursplan
ÖS0002 Kvalificerad praktik för hållbar utveckling, 30,0 Hp
Qualified Internship for Sustainable DevelopmentÄmnen
Övrigt inom samhällsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 30,0 | 0101 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande- 15 hp på avancerad nivå
- Godkänt självständigt arbete på kandidatnivå eller kandidatexamen
- Minst en kurs av relevans för den planerade praktiken ska ha genomförts
- Engelska 6
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
identifiera och beskriva/förklara hur arbetet med hållbar utveckling på olika sätt tillämpas inom den valda praktikplatsens organisation
analysera och diskutera förutsättningarna för hållbar utveckling på praktikplatsen, och sätta detta I relation till exempel från relevant forskning
förklara och reflektera kring praktikorganisationens roll i samhället och dess koppling till hållbar utveckling på global nivå
föreslå åtgärder med avsikten att stödja organisationens hållbara utveckling
utvärdera sin egen ämneskompetens och dess relevans för hållbar utveckling.
Innehåll
Studenten ska under minst 16 veckor delta i heltidspraktik med en handledare inom praktikplatsens organisation. Arbetet/uppgifterna under praktikperioden ska ha en tydlig koppling till global hållbar utveckling och ska träna studenten i att arbete självständigt och i samarbete med andra. Studenten ska under praktikperioden ha tid att observera, interagera och reflektera kring relevanta aspekter på global hållbarhet, och samtidigt även delta i organisationens verksamhet. Före och under praktikperioden finns ett krav på litteraturstudier. Delar av litteraturen är gemensam för alla kursdeltagare, medan annan litteratur kan vara specifik för den givna situationen och beslutas gemensamt av student, handledare och värdorganisation.
Under och efter praktikperioden sammanfattar studenten sina erfarenheter och rapporterar skriftligt dessa i form av en loggbok, en mittrapport och en slutrapport samt genom regelbundna muntliga eller skriftliga avstämningar med handledaren. Mittrapporten fungerar som lägesrapport avseende litteraturinläsning och reflektioner kring arbetsuppgifter och ansvar inom organisationen. Slutrapporten ska innehålla en presentation av arbetsplatsen, arbetsuppgifterna och reflektioner kring kursmål och litteratur, samt en analys av den egna rollen inom arbetsplatsen (och eventuell underenhet) med kopplingar till hållbar utveckling. Den mera omfattande slutrapporten och en muntlig presentation avslutar kursen.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd kurs krävs
aktivt deltagande på arbetsplatsen under hela praktikperioden
godkända skriftliga inlämningsuppgifter (loggbok, mittrapport och slutrapport), samt
godkänd muntlig presentation
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen söks vid ordinarie tidpunkt för kurssök (vår och höst). Startperiod för praktik sker efter överenskommelse med kursledare. Studenter antas med villkor tills förutsättningar är uppfyllda. Förutsättningarna, förutom förkunskapskrav är att praktikplats finns och att akademisk handledare är utsedd. Studenten ansvarar själv för att hitta en praktikplats samt en akademisk handledare. Handledare/examinator/kursledare kan om möjligt vara behjälpliga. Handledning på plats beslutas gemensamt av praktikplatsorganisationens representant och studenten och regleras av ett avtal mellan värdorganisationens representant, akademisk handledare och kursledaren. Praktikplatsens verksamhet ska vara relevant för hållbar utveckling och SLU:s kärnverksamhet.Innan praktikperioden börjar väljs bakgrundsmaterial samt akademisk litteratur relevant för praktiken tillsammans med den akademiska handledaren. Den skriftliga rapporten ska innehålla presentation av praktiken, en beskrivning av uppgiften/uppdraget för praktiken samt studentens reflektioner i relation till uppgiften samt litteraturen.
Mallar för överenskommelse, betygskriterier samt krav för kursen finns på kursens canvassida.
Studenter bör kontakta kursledaren i god tid innan praktiken förväntas inledas, eftersom kursledaren kommer att behöva reda ut detaljer i form av praktikplatsens lämplighet, lämplig litteratur och godkänna akademiska handledare.
SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, [www.slu.se](
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogsekonomi