Systemanalys med energitillämpningar
Information från kursledaren
Välkommen till kursen Systemanalys med energitillämpningar!
Kursen syftar till att ge en förståelse för systemanalysens grunder, med tillämpningar på olika hållbara energisystem. Speciellt ska studenten lära sig hur olika typer av energisystem och processer kan analyseras och modelleras med hjälp av systemanalytiska verktyg. Kursen bygger på tidigare programkurser i matematik och statistik, samt Beräkningsvetenskap och fungerar som grund för senare kurser som Energisystemplanering och Empirisk modellering, vilka tillämpar systemanalys i energisammanhang. Systemanalys innebär matematisk/statistisk analys och modellering av komplexa system, och syftar bl.a. till förståelse, optimering och förutsägelse av systemens egenskaper och beteende under olika förhållanden. Stabilitet, känslighet och resiliens behandlas, liksom kaotiska och stokastiska processer. Beroende på arten av problem kan väldefinierade system beskrivas med hjälp av olika slags modeller: t.ex. statiska/dynamiska, deterministiska/stokastiska, lokala/globala, och kombinationer av dessa. Aktuella problem relaterade till energi behandlas och beskrivs utifrån ett systemperspektiv, där olika lösningsförslag diskuteras, liksom hur systemet/modellen påverkas av olika faktorer. Systemanalysen inbegriper även vetenskapsteoretiska frågeställningar och metoder. Teoridelen ges i form av föreläsningar. En del av kursen utgörs av datorlaborationer och projekt under vilka studenten får bygga, simulera, analysera och validera modeller av olika slag. Stor vikt läggs på att studenten skall förstå kopplingen mellan struktur och beteende hos ett system. Generella tekniker såsom modellanpassning, känslighetsanalys och optimering behandlas och övas i laborationerna. Speciellt fokus ligger på energisystem för en hållbar utveckling. Det kommer även att genomföras en studieresa. Kursen börjar med en föreläsning den 22 mars 2023 och slutar med ett projekt som ska redovisas i slutet av vårterminen. Kursen avslutas med en skriftlig tentamen torsdagen den 1 juni 2023. Den första föreläsningen är på engelska och ges tillsammans med masterstudenter i hållbar utveckling.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
TN0362-30355 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för TN0362
Läsåret 2022/2023
Systemanalys med energitillämpningar (TN0362-40119)
2023-03-22 - 2023-06-02
Kursplan och övrig information
Kursplan
TN0362 Systemanalys med energitillämpningar, 5,0 Hp
System analysis with energy applicationsÄmnen
Teknologi Teknologi TeknikUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 5,0 | 0001 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
50 hp naturvetenskap och/eller teknologi/teknik, varav 2 hp beräkningsvetenskap och 1 hp statistikMål
Kursen syftar till att ge en förståelse för systemanalysens grunder, med tillämpningar på olika hållbara energisystem. Speciellt ska studenten lära sig hur olika typer av energisystem och processer kan analyseras och modelleras med hjälp av systemanalytiska verktyg. Kursen bygger på tidigare programkurser i matematik och statistik, samt Beräkningsvetenskap och fungerar som grund för senare kurser som Energisystemplanering och Empirisk modellering, vilka tillämpar systemanalys i energisammanhang.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
ange och förklara grundläggande idéer, begrepp och metoder inom systemanalysen
skissera hur ett systemanalytiskt projekt genomförs,
klargöra problematiken kring systemidentifikation och avgränsning, modellers giltighetsområde och hur de kan valideras,
redogöra för olika typer av modell- och simuleringsverktyg för komplexa system, särskilt sådana som berör energi och samhälle,
utföra datorsimuleringar av modellerna med aktuella simuleringsprogram, samt analysera resultaten med relevanta statistiska metoder,
använda systemanalytiska metoder vid problemlösning i energisammanhang, och
genomföra modellanpassning, känslighetsanalys och optimering av energisystem för en hållbar utveckling.
Innehåll
Systemanalys innebär matematisk/statistisk analys och modellering av komplexa system, och syftar bl.a. till förståelse, optimering och förutsägelse av systemens egenskaper och beteende under olika förhållanden. Stabilitet, känslighet och resiliens behandlas, liksom kaotiska och stokastiska processer. Beroende på arten av problem kan väldefinierade system beskrivas med hjälp av olika slags modeller: t.ex. statiska/dynamiska, deterministiska/stokastiska, lokala/globala, och kombinationer av dessa. Aktuella problem relaterade till energi behandlas och beskrivs utifrån ett systemperspektiv, där olika lösningsförslag diskuteras, liksom hur systemet/modellen påverkas av olika faktorer. Systemanalysen inbegriper även vetenskapsteoretiska frågeställningar och metoder.
Teoridelen ges i form av föreläsningar. En del av kursen utgörs av datorlaborationer och projekt under vilka studenten får bygga, simulera, analysera och validera modeller av olika slag. Stor vikt läggs på att studenten skall förstå kopplingen mellan struktur och beteende hos ett system. Generella tekniker såsom modellanpassning, känslighetsanalys och optimering behandlas och övas i datorlaborationerna. Speciellt fokus ligger på energisystem för en hållbar utveckling.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Skriftlig tentamen, muntlig och skriftlig redovisning av projektarbete samt skriftlig redovisning av datorlaborationer.
För godkänd kurs krävs godkänd tentamen, godkänt projektarbete och godkända datorlaborationer.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för energi och teknik
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Kurslitteratur för Systemanalys med energitillämpningar, TN0362
1) System och modell - En introduktion till systemanalysen
**Länk: **https://www.studentapan.se/kurslitteratur/system-och-modell-en-introduktion-till-systemanalysen-9789144185514
**Författare: **Gustafsson, Lanshammar, Sandblad
**ISBN: **91-44-18551-0
**Kommentar: **Kursen baseras på denna bok, men även annan systemanalysliteratur kan användas
2) Systems and Systems Theory
**Länk: **https://slunik.slu.se/kursfiler/TN0343/30240.1819/Systems_Approaches_Ch1b.pdf
**Författare: **M-O Olsson & G Sjöstedt
**Kommentar: **Bra översikt av systemanalysens bakgrund och basbegrepp
3) Schools of Systems Thinking
**Länk: **https://slunik.slu.se/kursfiler/TN0343/30240.1819/Systems_Approaches_Ch2.pdf
**Författare: **M-O Olsson
**Kommentar: **Detta bokkapitel visar på hur systemanalysen förhåller sig till andra ämnen och metoder
4) System Features, Dynamics, and Resilience
**Länk: **https://slunik.slu.se/kursfiler/TN0343/30240.1819/MMM_Ch1.pdf
**Författare: **H Liljenström & U Svedin
**ISBN: **981-238-918-0
**Kommentar: **Inledningkapitlet till boken "Micro-Meso-Macro - Addressing Complex Systems Couplings" (H Liljenström & U Svedin, red).
5) Studying Dynamic and Stochastic Systems Using Poisson Simulation
**Länk: **https://slunik.slu.se/kursfiler/TN0343/30240.1819/MMM_Ch8.pdf
**Författare: **Leif Gustafsson
**Kommentar: **Ett bra komplement till kursboken