Rumsväxter
Kursen är en tvärvetenskaplig introduktion till krukväxter som vi odlar i inomhusmiljö (alltså rumsväxter) och tar upp allt från deras skötsel och användning till deras kulturella betydelse och marknad. Den riktar sig till dig som vill jobba med rumsväxter professionellt i framtiden, till dig som är yrkesverksam och vill fortbilda dig, samt till dig som helt enkelt vill fördjupa ditt intresse.
En central del i kursen behandlar grundläggande skötsel, så som bekämpning av skadegörare och hur vi uppfyller olika växters behov för att få ett lyckat resultat. På kursen kommer du får lära dig ett stort antal växter med fokus på identifiering och namninlärning. Att kunna namnet på en växt fungerar som en nyckel och gör det möjligt för dig att söka mer kunskap om den! Kursen kommer också ta upp hur vi människor har använt, hur vi använder och hur vi skulle kunna använda rumsväxter ur ett designperspektiv, ett socialt perspektiv och ett hälsoperspektiv. Vi kommer också titta närmare på hur produktionen och marknaden för rumsväxter ser ut nationellt och internationellt.
Kursen går på distans och är uppbyggd av webbaserade moduler. Modulerna innehåller inspelade föreläsningar, kurslitteratur och uppgifter så att du på ett flexibelt sätt kan studera var och när du vill under kursen.
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för TD0014
Läsåret 2024/2025
2025-01-20 - 2025-03-24
Läsåret 2023/2024
2024-01-15 - 2024-03-19
Läsåret 2021/2022
2022-06-06 - 2022-08-28
Läsåret 2020/2021
2021-06-07 - 2021-08-29
Kursplan och övrig information
Kursplan
TD0014 Rumsväxter, 7,5 Hp
Indoor PlantsÄmnen
TrädgårdsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Rumsväxter | 7,5 | 0102 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Kursens syfte är att ge grundläggande kunskap om rumsväxter med målet att kunna rådgiva om växtval, användning och skötsel. Kursen riktar sig till den som vill fördjupa sig inom området och exempelvis jobba med rumsväxter professionellt, samt till yrkesverksamma som vill fortbilda sig.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
• identifiera ett bassortiment av rumsväxter,
• identifiera vanliga skadegörare på rumsväxter och rekommendera lämpliga åtgärder,
• översiktligt beskriva klimatologiska faktorer som påverkar rumsväxter, hur dessa faktorer kan modifieras, samt hur faktorerna påverkar växtval,
• översiktligt redogöra för användningen av rumsväxter historiskt och idag,
• översiktligt beskriva marknaden, produktionen och handelsvägarna för rumsväxter.
Innehåll
Under kursen får studenten lära sig att identifiera ett bassortiment av växter för inomhusmiljö, samt lära sig namnen på dessa växter. Att kunna namnet på en växt gör det möjligt att söka mer kunskap om den. Kursen behandlar också grundläggande skötsel såsom bekämpning av skadegörare och hur växternas behov kan tillgodoses. Genom att förstå behovsvariationen bland växter övas förmågan att kunna välja rätt växt utifrån situation. Kursen omfattar även kunskaper om rumsväxternas nuvarande och potentiella användning ur ett designperspektiv, ett socialt perspektiv och ett hälsoperspektiv.
Kursen går på distans och är uppbyggd av webbaserade moduler samt digitala mötestillfällen. Modulerna innehåller inspelade föreläsningar, kurslitteratur, övningar och uppgifter.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända inlämningsuppgifter och obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtförädling