Vägar och vatten
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0038 Vägar och vatten, 7,5 Hp
Roads and WaterÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 90 hp i något av följande ämnen/huvudområden- skogsbruksvetenskap
- skogshushållning
- skogsvetenskap
Mål
Syftet med kursen är att lära sig olika principer, metoder och verktyg för planering och projektering av vägar, med viktiga moment såsom geoteknik och hydrologi. Syftet är också att få kunskap om hur vi ska ta hand om våra vattenresurser så att kommande generationer ska få tillgång till vatten av bra kvalitet i tillräcklig mängd.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redovisa hur vägplaneringen påverkar vägens ekonomi och funktion inklusive effekter på landskap och vatten
- välja och tillämpa projekteringsmetoder för enkla vägar
- beskriva hur klimatförändringar, ökade logistikkrav och miljöambitioner påverkar kraven på skogsvägar
- redogöra för prospektering, förädling, tillverkning och användning av material för vägar och konstbyggnader
- utforma och dimensionera enkla anordningar för vägens dränering och erosionsskydd
- beskriva alternativa transportlösningar i väglöst land och redogöra för vanliga tekniker och utrustningar för byggande och underhåll av skogsbilvägar
- redogöra för hur ett avrinningsområdesanpassat skogsbruk kan utformas och hur det kan bedrivas
- redogöra för olika ekosystem, arter, funktionella strukturer och processer som förekommer i eller i närheten av skogslandskapets sjöar, vattendrag och övriga akvatiska miljöer
- planera skydd, skötsel, restaurering och skapande av funktionella livsmiljöer vid sjöar och vattendrag med utgångspunkt från avrinningsområdet
- planera, utforma, genomföra och redovisa ett projektarbete i form av en kortfilm, ett skogsfaktablad eller en poster om ett restaureringsobjekt i vatten eller på land, som påverkar vatten i någon form.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen är en yrkesförberedande kurs som behandlar olika hållbara principer, metoder och verktyg för planering och projektering av vägar inklusive konstbyggnader och andra dräneringsanordningar, prospektering och förädling av grusmaterial. Viktiga ingående moment är grundläggande geoteknik och hydrologi. Även teknik och organisation av byggnads- och underhållsverksamheter ingår.
Kursen tar upp aktuella internationella och nationella miljömål och direktiv avseende avrinningsområden och avrinningsområdesanpassat skogsbruk. Fokus läggs på EU:s Vattendirektiv och dess betydelse för skogsbruket. Olika akvatiska ekosystem, arter, strukturer och processer som förekommer i skogslandskapets sjöar och vattendrag behandlas. Kursen inkluderar även frågor om skogliga aktörers förmåga och möjligheter att hållbart planera, sköta, skydda och eventuellt även restaurera funktionella livsmiljöer vid sjöar och vattendrag med utgångspunkt från ett avrinningsområdesperspektiv.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, litteraturstudier, fältövningar, exkursioner, projektarbete och redovisningar.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- informationskompetens,
- kritiskt tänkande,
- vetenskapliga metoder,
- teknikanvändning,
- muntlig kommunikation,
- skriftlig kommunikation, samt
- kreativitet.
Följande moment är obligatoriska:
- fältövningar,
- exkursioner,
- övningsuppgifter,
- muntliga och skriftliga redovisningar, samt
- gästföreläsningar.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom att studenterna bl.a. kommer delta på möten och utföra uppdrag åt externa aktörer.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkända skriftliga tentamina.
- Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Skogsmästarskolan