Kolning och skogshistoria
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0030 Kolning och skogshistoria, 7,5 Hp
Charcoal production and forest historyÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 30 hp i något av följande ämne- skogsbruksvetenskap, eller
- skogshushållning, eller
- skogsvetenskap.
Mål
Kursen syftar till att skapa förståelse för det svenska skogsbrukets historia samt ge praktisk och teoretisk kunskap om milkolning och dess betydelse för samhällsutvecklingen. Kursen kommer att ha en naturlig tyngdpunkt på kolning och dess betydelse samt ge möjlighet till fördjupning inom något skogshistoriskt ämnesområde.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- översiktligt beskriva det svenska skogsbrukets historia samt utförligt redogöra för något skogshistoriskt ämnesområde genom eget valt arbete
- redogöra för kolningens historia samt dess betydelse för skogsbruk och järnhantering
- redogöra för kolningsprocessen och centrala begrepp som förekommer i samband med kolning
- beskriva och analysera de energiflöden och den resurshushållning som kolningsbruket var en del av
- praktiskt framställa träkol genom resning, kolning och rivning av en kolmila.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen inleds med ett seminarium med föreläsningar om kolningens historia samt dess ekonomiska och energimässiga betydelse. I samband med seminariet genomförs en exkursion med besök på några platser för att ge perspektiv på träkolsanvändning samt järnhanteringens historiska betydelse. Kolningsprocessen, från resning av kolmila till färdig kol, övas praktiskt under ledning av erfarna kolare.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, exkursion, litteraturstudier och fältövningar.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser
- informationskompetens
- muntlig kommunikation
- skriftlig kommunikation
- självständighet.
Följande moment är obligatoriska
- seminarium
- föreläsningar
- fältövningar
- exkursion.
Samverkan med det omgivande samhället sker med erfarna kolare under kolningsprocessen, från resning av kolmila till färdig kol.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkänd skriftlig rapport.
- Godkänd muntlig presentation.
- Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Skogsmästarskolan