Laserskanning och digital fotogrammetri i skogsbruket
Denna distanskurs vänder sig till dig som är yrkesverksam eller student och vill lära dig mer om hur du själv kan använda och bearbeta flygregistrerade laserdata för skogliga ändamål. En orientering ges även om skoglig användning av tredimensionella punktmoln från digital fotogrammetri. Kursen bygger på att du själv bearbetar punktmoln från laserdata med programvarorna ArcGIS, R och Fusion. Du kommer att lära dig hur du kommer igång att använda dessa programvaror, men kursen förutsätter att du har en relativt god vana att arbeta med GIS och Windows-baserade datorsystem. Kursen är helt webbaserad och undervisningen sker på distans via lärplattformen Fronter. Förutom inlämningsövningar innefattar kursen även inläsning av litteratur, främst i form av ett kompendium utvecklat vid SLU. Det finns även inspelade föreläsningar och ett antal interaktiva träffar via programvaran Adobe Connect kommer också att anordnas. Litteratur, programvaror och data som används under kursen är kostnadsfria.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SG0241-30022 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SG0241
Läsåret 2018/2019
Laserskanning och digital fotogrammetri i skogsbruket (SG0241-30220)
2019-01-21 - 2019-06-09
Läsåret 2018/2019
Laserskanning och digital fotogrammetri i skogsbruket (SG0241-10258)
2018-09-03 - 2019-01-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
SG0241 Laserskanning och digital fotogrammetri i skogsbruket, 7,5 Hp
Laser scanning and digital photogrammetry in forestryÄmnen
Skogsvetenskap Biologi Skogsvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper på grundnivå motsvarande- 30 hp skogshushållning eller
- 30 hp skogsvetenskap eller
- 30 hp biologi eller
- 30 hp naturresurshushållning samt
- 5 hp GIT
samt
- Svenska motsvarande kravet på för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå
Mål
Syftet med kursen är att studenten förvärvar teoretisk och praktisk kunskap om att arbeta med data från laserskanning och digital fotogrammetri och tillämpa dessa för användning i skogsbruk.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Beskriva grunderna i teorin och tekniken bakom laserskanning och digital fotogrammetri.
Redogöra för vilka krav som ställs på laser-, flygbilds- och fältdata för skogliga skattningar.
Kontrollera levererat fjärranalysdata och utvärdera noggrannheten.
Förklara och tillämpa area-baserad metoder för skogliga skattningar, metodens möjligheter och begränsningar, samt utvärdera skattningsnoggrannheten.
Ge en översiktlig redogörelse för den skogliga användbarheten med laserskanning och digital fotogrammetri samt andra fjärranalysmetoder.
Innehåll
Visualisering av laserdata och 3D punktdata och för statiska beräkningar.
Stor vikt läggs vid datorlaborationer för övning av praktiska moment som studenten utför mest själv, med periodisk stöd från lärare. förklara vilken sorts öveningar
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen, godkända övningar och datorlaborationer.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd från 2022-05-23 (SLU.sfak.2022.3.1.1-82). Student som inte har avslutat kursen ges möjlighet att inom två år efter nedläggning fullgöra fordringarna för kursen. Kursansvarig institution erbjuder minst tre examinationstillfällen under två år efter nedläggningsdatum samt minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav. Student som önskar genomföra examinationsmoment eller annat obligatoriskt moment uppmanas kontakta biträdande prefekt/motsvarande vid kursansvarig institution för att anmäla intresse och få information om när tillfälle till omexamination ges.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Arbetslivserfarenhet kan efter individuell prövning tillgodose förkunskapkravet på skogliga kunskaper. Kursen får inte kombineras med SLUs 15 hp avanceradnivå kurs "Remote sensing and forest inventory" i en skoglig examen (Laserdistanskursen innehåller ca 6 dagars överlappande moment som finns i Remote sensing and forest inventory kursen, vilken är mer omfattande). Deltagarna förutsätts ha tillgång till dator med internetuppkoppling och operativsystemet Windows. Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.Kursen ges på distans på kvartsfart under en termin. En webbaserad lärplattform används. Viss gratis programvara används för Utöver videomöten ges inspelade föreläsningar.
Kursen har ersatts av SG0261.
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Litteraturlista
- Ljungbergskompendiet [Ljungbergskompendiet] (https://www.rslab.se/literature/)