Livsmedelsmikrobiologi
Vi förväntar oss alla att maten vi äter är säker och inte förstörd av bakterier eller mögel. Men hur kan man försäkra sig om det, både i samband med produktionen och när man hanterar mat hemma? Som ”livsmedelsmikrobiolog” på kursen kommer du att få lära känna och arbeta praktiskt med bakterier, jäster och mögel som har betydelse för livsmedel. Du får också en översikt över parasiter och virus i livsmedel.
Intensivt labbarbete i grupper utmanar och utvecklar ditt självförtroende och ditt oberoende att kunna lösa komplexa uppgifter. Du arbetar med realistiska exempel, både med sjukdomsframkallande bakterier och med ”good bugs” i livsmedelsproduktionen. Kursen kompletterar detta med föreläsningar och gruppövningar.
Du får träna olika former av kommunikation, från formell vetenskapligt skrivande till faktarapporter inom livsmedelsindustrin.
Information från kursledaren
The schedule for Food Microbiology is available, and we are looking forward to meeting you at the course kick-off soon!
As you can see, it is a fairly intense course with alot of (obligatory) lab work. There is some flexibility in how you plan your time, and it does depend on which organisms and food products you work with - but some days you may need to stay until 17:00.
The course introduction on Friday 26 April runs for the whole day - we set up the lab groups, and you jump straight into planning and preparations.
We also start a mould identification exercise - please bring any mouldy foods from home to the first day, because we will start growing them in pure culture for further identification.
Gear up for a fun and intensive finish to the academic year!
Cheers,
Su-lin
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0089-40149 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0089
Läsåret 2022/2023
Livsmedelsmikrobiologi (LV0089-40168)
2023-04-28 - 2023-06-04
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0089 Livsmedelsmikrobiologi, 7,5 Hp
Food MicrobiologyÄmnen
Livsmedelsvetenskap Biologi LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Quiz, laborationer, presentationer | 4,5 | 0201 |
Patogen labbrapport | 1,5 | 0202 |
Muntlig tentamen | 1,5 | 0203 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande minst:- 15 hp livsmedelsvetenskap
- 5 hp biokemi
- 5 hp cellbiologi
- 5 hp mikrobiologi
Mål
Kursen syftar till att ge en djupare förståelse för den positiva och negativa påverkan mikroorganismer kan ha på livsmedel. Övning i att utföra mikrobiologiska analyser och att utvärdera och kommunicera resultaten från analyserna utgör en betydande del av kursen. Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- beskriva och sammanfatta ekologi, fysiologi och taxonomi hos mikroorganismer som är relevanta för produktion och hantering av livsmedel
- beskriva och exemplifiera betydelsen av kemiska och fysiska egenskaper hos råvaror och livsmedel för tillväxt och aktivitet hos mikroorganismer
- beskriva och förklara förskämning och sjukdomsframkallande aktivitet hos livsmedelsburna mikroorganismer och de strategier som används för att förebygga denna
- beskriva och förklara mikroorganismernas roll som hjälpmedel i livsmedelsproduktionen
- självständigt använda och utvärdera mikrobiologisk metodologi samt tolka resultaten från denna
Innehåll
Kursens moment behandlas i föreläsningar, obligatoriska laborationer och gruppövningar. Övning i att utföra mikrobiologiska analyser och att utvärdera och kommunicera resultaten från analyserna utgör en betydande del av kursen. Kursen innehåller:
- interaktionen mellan livsmedel och mikroorganismer
- livsmedel som substrat och miljö
- lagringsmetoder
- ekologi och fysiologi hos patogena mikroorganismer i livsmedel
- metodologi för isolering och identifiering av mikroorganismer
- förskämning av livsmedel
- mikroorganismer som används i livsmedelsproduktion
- introduktion till HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkända quiz och muntlig sluttentamen
- Godkänt deltagande i laborationer med skriftlig och muntlig rapportering
- Godkända - individuella och gruppuppgifter
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Food Microbiology 4th edition Författare: Martin Ray Adams, Maurice O Moss, Peter McClure ISBN: 978-1849739603 Kommentar: You will probably manage with older editions although there will be some nice updates in the new one!
An electronic version of an older edition is available from the library.