Urban Forestry - Förvaltning av stadens skog och träd
Städer utan skog och träd är inte hållbara! Därför behövs Urban forestry, det vill säga att på vetenskaplig, konstnärlig och teknisk grund förvalta tätortsnära skog och träd för att öka deras ekologiska, estetiska och samhälleliga värden. Genom att kombinera kunskapsfälten landskapsarkitektur, skogsvetenskap och ekologi i ett samarbete mellan institutionerna för Landskapsarkitektur, planering och förvaltning samt Sydsvensk skogsvetenskap erbjuder denna kurs ett unikt tillfälle att utveckla sin förmåga kring att hållbart förvalta städers skog och träd utifrån såväl sociala, kulturella som miljömässiga och ekonomiska aspekter. Fokus för kursen är den tätortsnära skog men ett flertal kopplingar till andra delar av stadens trädresurs såsom park- och gatuträd görs. Kursen tränar studenten i att kombinera sociala, kulturella och biologiska värden genom en ändmålenlig design, planering och skötsel av den urbana skogen. Föreläsningar kombineras med exkursioner, övningar och seminarier där studenternas och lärarnas olika bakgrunder används som en viktig pedagogisk resurs. Ett projekt löper genom hela kursen och tränar studenterna i att utveckla och kommunicera utvecklings- och skötselplaner för tätortsnära skog och träd.
Information från kursledaren
Welcome to the Urban Forestry Course
If you have not already registered for the course please remember to do so in Ladok, also if you do not plan to take the course, please register that in Ladok as well.
The course combines on campus teaching (including its surroundings) and digital teaching. For an overview see the schedule on the homepage. The main platform for information and communication during the course is Canvas.
If you miss access to Canvas or the Zoom classroom after your registration in Ladok or have any other questions in regard to the course please contact Björn on bjorn.wistrom@slu.se
Looking forward to meeting you and an intresting course
Björn Wiström and Magnus Löf
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LK0378-20016 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LK0378
Läsåret 2024/2025
Urban Forestry - Förvaltning av stadens skog och träd (LK0378-20059)
2024-11-01 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
Urban Forestry - Förvaltning av stadens skog och träd (LK0378-20045)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Urban Forestry - Förvaltning av stadens skog och träd (LK0378-20010)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2020/2021
Urban Forestry - Förvaltning av stadens skog och träd (LK0378-20063)
2020-11-02 - 2021-01-17
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0378 Urban Forestry - Förvaltning av stadens skog och träd, 15,0 Hp
Urban Forestry - management of urban forests and treesÄmnen
Skogsvetenskap LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp, varavsärskild behörighet: 90 hp i ett av följande huvudområden:
• arkitektur
• landskapsarkitektur
• landskapsplanering
• byggd miljö
• design
• fysisk planering
• geografi
• landskapsvetenskap
• miljövetenskap
• samhällsbyggnadsteknik
• biologi
• skogsvetenskap
• skogshushållning
ELLER 30 hp från Euroforester Master´s Programme
Engelska 6 eller motsvarande
Mål
Kursen syftar till fördjupning inom fältet urban forestry, det vill säga att på vetenskaplig, konstnärlig och tekniskt grund förvalta tätortsnära skog och träd för att öka deras ekologiska, estetiska och samhälleliga värden. Målet är att ge insikt i olika aspekter av förvaltning och utveckling av städers trädresurs så att studenten kan upprätta ändamålsenliga planer för tätortsnära skog och träd, inklusive relevanta steg i en sådan process, t.ex. inventeringar, analyser och skötselbeskrivningar.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
diskutera olika perspektiv kring förvaltning av tätortsnära skog och träd inklusive deras betydelse för biologisk mångfald, trädhälsa, upplevelsevärden, rekreation, kulturhistoria och ekosystemtjänster.
tillämpa grundläggande inventerings- och analysmetoder av tätortsnära skog och träd.
upprätta ändamålsenliga planer för förvaltning av tätortsnära skog och träd.
föreslå ändamålsenliga skötselåtgärder för tätortsnära skog och träd.
Innehåll
Kursen byggs upp av tematiska fallstudier med anslutande föreläsningar, seminarier, övningar och exkursioner. För att kunna genomföra detta arbete krävs träning av relevant metodik, samt fördjupade litteraturstudier inom relevanta delar av skogsvetenskap, urban ekologi, landskapsarkitektur och samhällsplanering. Geografisk huvudfokus för kursen är den tempererade klimatzonen.
Seminarier, övningar, redovisningar och fältstudier är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända inlämningsuppgifter.
Deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kurser i huvudområde landskapsplanering från SLU räknas som landskapsarkitektur vid behörighetsgranskningen. Kursen förutsätter en grundläggande växtkännedom där de vanligaste träd- och buskarterna för regionen kan identifieras. I de fall studenternas grundutbildning inte innehåller dessa delar ska studenten själv ha införskaffat denna kunskap innan kursen börjat.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
https://slunik.slu.se/kursfiler/LK0378/20016.2122/GradingCriteria2021_UF.pdf
Litteraturlista
- Literature list [Literature list] (https://slunik.slu.se/kursfiler/LK0378/20016.2122/Lit_List_LK0378_UrbanForestry_2021.pdf)