Food Planning
Information från kursledaren
Dear students,
due to Covid 19, the first weeks of the course will be online. You will find the link to the course room in zoom under "course information". As soon as possible, we will go back to teaching at Campus Alnarp.
Looking forward to see you on the introduction!
/The teachers
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
FS0002-30245 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för FS0002
Läsåret 2023/2024
2024-01-15 - 2024-03-19
Läsåret 2022/2023
2023-01-16 - 2023-03-21
Kursplan och övrig information
Kursplan
FS0002 Food Planning, 15,0 Hp
Food PlanningÄmnen
Landskapsarkitektur Matstudier Food studies LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp, varav 90 hp inom något av följande:- naturvetenskap
- samhällsvetenskap
- teknologi
- mat- och måltidsvetenskap
samt Engelska 6.
Mål
Kursens syfte är att bygga upp kunskap och förståelse för sambandet mellan matens landskap, planering, marknad och samhälle. Genom tillämpningen av olika verktyg ges grund för att analysera komplexa samband mellan matlandskap på olika nivåer (individers mikronivå, lokal och regional makronivå och nationell och internationell mesonivå) och beteende, kultur och konsumentrörelser, företagande och politik. Vidare skall kursen ge färdigheter i att kunna utvärdera, jämföra och kritisk granska exempelvis strategier relaterade till matens produktion, konsumtion och planering i olika sammanhang (i.e. på mikro-, makro- och mesonivå). Med maten som analytisk lins skall kursen ge förståelse för hur rumslig respektive strategisk planering kan bidra till hållbar utveckling utifrån flera olika dimensioner (sociala, ekonomiska och miljömässiga) genom väl underbyggda och realistiska åtgärdsförslag.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Använda och utveckla strategier och tillämpa planverktyg som kan bidra till hållbara landskap på olika nivåer.
Förstå och utvärdera hur individers och organisationers beteenden påverkar och påverkas av matlandskap.
Identifiera hur olika incitament kan påverka och bidra till hållbara matlandskap och samhällen.
Innehåll
Kursen omfattar föreläsningar, workshops och litteraturseminarier, studiebesök, gruppuppgifter och projektarbeten.
Kursen behandlar olika aspekter av beteenden i matlandskap. Som utgångspunkt används olika nivåer, från individen (mikronivå) till lokala och regionala (makronivå), nationella och internationella landskap (mesonivå). Kursen ger verktyg till att förstå och analysera konsumentbeteenden och konsumentrörelser (exempelvis medborgarengagemang i mat och utvecklingen av alternativa matnätverk) och hur dessa påverkar matlandskap. Vidare ger kursen verktyg till att analysera och utvärdera matlandskap och hur maten kan användas som utgångspunkt i lokal och regional planering. Genom projektarbeten tillämpas kunskap och verktyg för landskapsanalys med maten som lins. Dessa analyser ligger till grund för att upprätta strategier, planer och åtgärdsförslag för utvecklingen av hållbara matlandskap. Kursen problematiserar de komplexa och dynamiska förhållandena mellan individ, matkonsumtion och -produktion, entreprenörskap, planering och politik.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända obligatoriska presentationer och inlämningar i grupp- och projektarbeten.
Deltagande i seminarier och godkända seminarierapporter.
Deltagande i obligatoriska workshops och studiebesök.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen Foodscapes 1 är rekommenderat förkunskapskrav.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för människa och samhälle
Betygskriterier
Grading Criteria, FS0002 Food Planning, 15.0 Credits Spring 2022
General Examination requirements
To complete the course, the student must:
• Receive pass in compulsory assignments in group and individual assignments, both in oral presentations and written reports.
• Demonstrate active participation in compulsory activities (seminars, workshops, excursion/s).
Compulsory activities. Preparation and active participation is key for the fulfilment of learning outcomes in the course. If you miss a seminar or other compulsory activity (marked in the schedule), contact the teacher responsible for the activity. Grades: pass or fail.
Group assignment: outline and present a food strategy. Active contributions from all members of the group is required. Grades: pass or fail.
Final paper. A critical discussion of a selected food strategy, by applying literature and perspectives given in the course. Grades: fail, 3,4,5
The final grade of the course is: fail, 3,4,5. Requirements for each grade:
Grade 3
-
The student is able to on a general level, Analyse strategies and apply planning tools, that may contribute to sustainable landscapes at different levels landscape with food as an analytic lens.
-
The student is able to demonstrate, a general understanding and evaluation of how how individuals' and organisations' behaviours influences and are influenced by food landscapes.
-
The student can identify and discuss, at a general level, various incentives may influence and contribute to sustainable food landscapes and societies.
Grade 4
-
The student is able to, on a deeper level, Analyse strategies and apply planning tools, that may contribute to sustainable landscapes at different levels landscape with food as an analytic lens and show connections to relevant literature from the course
-
The student is able to demonstrate, a general understanding and evaluation of how individuals' and organisations' behaviours influences and are influenced by food landscapes, and apply these insights on specific cases.
-
The student can identify and discuss, at a deeper level, how various incentives may influence and contribute to sustainable food landscapes and societies.
Grade 5
-
The student is able to, on a deeper level, Analyse, assess and develop strategies, and apply planning tools, that may contribute to sustainable landscapes at different levels landscape with food as an analytic lens, and show strong connections to relevant literature from various themes in the course.
-
The student is able to demonstrate, a deep understanding of how natural and cultural aspects coexist within one or several foodscapes and it´s relations to other foodscapes. The student should be able to identify potential synergies and/or conflicting interests between different perspectives, and be able to synthesise these and present them with great scientific accuracy.
-
The student can identify and discuss, at a deeper level, how various incentives may influence and contribute to sustainable food landscapes and societies and show strong connections both to specific cases and to relevant literature dealt with in the course.
If the student is entitled to special pedagogical support due to special needs, the examiner has the right to give an adapted test or allow the student to take the test in an alternative way.
Litteraturlista
- Sustainable food planning: evolving theory and practice Författare: André Viljoen and Johannes S.C. Wiskerke ISBN: eISBN: 978-90-8686-826-1, ISBN: 978-90-8686-187-3 [Sustainable food planning: evolving theory and practice] (https://doi.org/10.3920/978-90-8686-187-3) Kommentar: Book is available online (you need to be logged in to the SLU network either on Campus, or through VPN)
- Routledge Handbook of Landscape and Food Författare: Joshua Zeunert and Tim Waterman ISBN: eBook ISBN 9781315647692 [Routledge Handbook of Landscape and Food] (https://doi.org/10.4324/9781315647692) Kommentar: Book is available online and is accessible when logged in to the SLU network either on campus, or through VPN
- Images of foodscapes: Introduction to foodscape studies and their application in the study of healthy eating out-of-home environments Författare: B.E. Mikkelsen [Images of foodscapes: Introduction to foodscape studies and their application in the study of healthy eating out-of-home environments] (https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1757913911415150?casa_token=qc92vK-rEKgAAAAA:cdzO9aYzHQf12qjGJFEXp-euBiTZ0tSAzEXA6Ell9b6xgmQI1_X4T5jQSa75Cp_pQ3wF-V1XH0bSlg) Kommentar: The article is available as pdf on the course home page. You need to be logged in at the SLU network either at Campus or through VPN to access the article through the link.