Självständigt arbete i Landskapsarkitektur, A2E - Landskapsarkitektprogrammet - Uppsala
Information från kursledaren
Välkommen till kursen Självständigt arbete i landskapsarkitektur!
Nedan följer viktig information för dig som ska gå kursen:
- För att bli antagen behöver du 30 hp på avancerad nivå inom ämnet landskapsarkitekur (LK) samt ett godkänt självständigt arbete på grundnivå. Arbetets inriktning på den här kursen ska vara av sådan art att det möjliggör en fördjupning av tidigare kunskaper du erhållit inom utbildningen. Du måste därför ha minst 15 hp på avancerad nivå av relevans för arbetets ämne/inriktning (gärna mer). Din undersökning kan vara ett projekt eller ett mer teoretiskt inriktat arbete. Den ska vara inom ämnesfälten: förvaltning, gestaltning eller planering.
- För att utnyttja kursupplägget på bästa sätt och för att arbetet ska hinna bli klart inom givna tidsramar bör du före kursstart ha en tydlig idé om vad det ska handla om och förslag på lämplig teori och metod(-er) för att genomföra det. Redan före kursen kan det vara idé att fundera på problemrymd och forskningsfråga/-or för att börja ringa in ämnet.
- Du kan arbeta enskilt eller tillsammans med en kursare. Vi rekommenderar pararbeten. Erfarenheten visar att det ger många fördelar vad gäller arbetenas kvalitet och möjligheten att hålla tidsplanen.
Skicka ditt/ert förslag på ämne till kursledningen (asa.ahrland@slu.se) senast den 15 augusti med nedanstående information, så går det snabbare och lättare för oss att matcha arbetet med lämplig handledare.
- Ditt/era namn
- Förslag på ämne
- Om undersökningen är ett projekt eller ett mer teoretiskt arbete
- Ämnesfält: gestaltning, förvaltning eller planering (alla ingår i ämnet LK- landskapsarkitektur )
- Ange vilka kurser du/ni gått på avancerad nivå och vilken kurs/vilka kurser du anser har särskild relevans för ämnet för ditt självständiga arbete samt hur du med arbetet avser att fördjupa dina kunskaper inom området/fältet.
- Förslag på teori, metod/-er/genomförande
- Språk (sv eller eng)
Kursen inleds med upprop och ett första informationstillfälle den 28 augusti i sal Umeå, Ulls Hus. Då är det viktigt att vara med. Om du har förhinder ska du meddela det i förväg.
Observera att du blir registrerad först efter kursstart (under förutsättning att alla förkunskapskrav är uppfyllda) och får då tillgång till Canvassidan.
Arbetet bedrivs självständigt under kursen. Du kommer ha stöd av en handledare, De fåtal organiserade kurstillfällena är också viktiga för att hjälpa dig framåt. Praktisk information kring kursen har vi i en studiehandledning och på Canvas finns också en del annat material som kan stötta i arbetsprocessen. Här på kurshemsidan ligger ett preliminärt schema. Observera att ändringar kan ske.
Som hjälp och inspiration följer nedan en lista med förslag på ämnen som vi gärna handleder. Den kan komma att kompletteras efterhand. Om det är något ämne du skulle vilja arbeta med, ta gärna kontakt med förslagspersonen.
Vänliga hälsningar
Åsa Ahrland och Viveka Hoff
Kursledare
EX0860 Självständigt arbete i landskapsarkitektur 2022/2023
1 Förslag på teman - Kontaktperson: Mattias Qviström
Miljonprogrammets förtätning
Det pågår en mycket omfattande förtätning av miljonprogrammets områden, som ofta skildras i termer av att ”läka staden”, ”öka stadsmässigheten” och inte minst skapa en mer hållbar stad. Konflikterna med befintliga grönområden framställs ofta som ganska oproblematisk i plandokumenten – men protester mot förtätningarna pekar mot något annat. Det finns ett stort behov av kritiska granskningar av dessa förtätningar, genom rumsliga analyser, men också via kritiska studier av plandokument. Studien kan resultera i redskap för att kritiskt granska förtätningsprojekt.
Spel som redskap för landskapsplanering
Spel har under senare år ofta används för att engagera allmänheten i planeringsfrågor. Ett exempel är Participology, ett dialogverktyg som ursprungligen användes för att få motstående parter att mötas och diskutera stadsexpansion utifrån ett vidare perspektiv. Går det att vidareutveckla Participology för en dialog om konflikterna kring den täta staden? Eller för att diskutera landskapets roll i planeringen? Ett examensarbete hade kunnat resultera i en prototyp som prövades i ett planeringsprojekt. Det finns förstås många andra spel, och andra sätt att använda spel i planeringen: en mer generell studie av spel och planering hade också varit mycket värdefull.
Fritidens landskap
Hur kan vi planera för fritidens landskap? Hur för vi in landskapet som en resurs för fritiden i den kommunala planeringen? Det handlar dels om hur vi analyserar landskapet och dess värden, men också om hur fritidsplanering och fysisk planering samordnas. Såväl en landskapsanalys av fritidens landskap som ett samarbete med en kommun för att öka samspelet mellan fritidsplanering och fysisk planering med hjälp av landskapet som en arena, hade varit mycket värdefullt.
Från grönområden till ekosystemtjänster: en studie av grönplaneringens historia
De strategiska idéerna om hur vi ska tänka kring grönplanering, dess strukturer, fördelning, osv., har förändrats kraftigt över tid. Vi behöver förstå denna historia för att förstå dagens grönstruktur. En historisk studie, till exempel av en kommuns övergripande planering över tid, hade bidragit till ny förståelse för denna historia. En möjlighet är också att använda den historiska skildringen för att kritiskt belysa dagens planering.
2 Förslag på teman – kontaktperson Helena Nordh
Biodiversitet på begravningsplatser
En studie av goda exempel på hur man inom Svensk begravningsverksamhet/kyrkogårdsförvaltning har jobbat för att öka biologisk mångfald på begravningsplatser. Metoden skulle kunna bestå i platsbesök och dokumentation av olika lösningar. Goda exempel kan hittas i samråd med handledare och t ex SKKF och Movim partnerskap.
Att dekorera en gravplats
Att dekorera en gravplats kan göras ytterst personligt. Men man kan också välja att köpa in tjänsten av den svenska kyrkan som i de allra flesta kommuner är ansvariga för skötsel av begravningsplatser. I denna studie är tanken att observera hur personliga uttryck visas fram på den offentliga begravningsplatsen. Vilka objekt, växter osv används? Vilka högtider uppmärksammas? Är det skillnader mellan olika gravkvarter/olika religioner? Arbetet är även tänkt att bidra med en diskussion om det privata som en del av det offentliga rummet.
Hur påverkar huvudmannaskapet för skötsel begravningsplatser?
I Sverige är det den svenska kyrkan som är huvudman för begravningsverksamheten förutom i 2 kommuner, Stockholm och Tranås. Hur påverkar detta skötsel, upplevelser och bruk av begravningsplatserna?
3 Förslag på teman – kontaktperson Sofia Eskilsdotter
Kanske finns något spännande område inom samarbetet med Kenyas landskapsarkitekter inom IFLA WC 2023 som Sverige och Kenya kommer att hålla tillsammans? Tips från Pia Jonsson, Sveriges Arkitekter, se: https://www.arkitekt.se/evenemang/landskapsarkitektur-i-kenya-ett-resereportage/
Här kommer förslag på exjobb från Anna Pettersson-Skog och Brita Stenvall på RISE (som är lokaliserade här på Ultuna):
I ett Vinnovaprojekt som heter Samverkan för hållbar dagvattenhantering på kvartersmark så är syftet att ta fram konceptlösningar för dagvattenhantering som passar för kvartersmark. Vi skulle gärna vilja ha en X-jobbare som är landskapsarkitekt/landskapsingenjör som kan kombinera ihop konceptlösningarna på ett eller två fingerade eller verkliga kvarter. Kontakt: Anna Pettersson Skog Samhällsbyggnad, Urban Water Management, D: +46 10 5166331 | M: +46 734126363 anna.pettersson.skog@ri.se
Hur får stadsträd sin näring? Varifrån och hur mycket näring får stadsträden naturligt samt vad kan behovet vara? Hur förvaltar och sköter Sveriges kommuner stadsträdbestånden?
4 Förslag på teman – kontaktperson Carola Wingren
Att designa för flexibel användning av ett kustlandskap i Kalmar
Liv, landskap och aktiviteter i kustområdena i Sverige och över hela världen utmanas av havsnivåhöjning, stormar och erosion. I Kalmar undersöker ett fyraårigt tvärvetenskapligt forskningsprojekt COALA https://www.slu.se/en/departments/urban-rural-development/research/la-research/ongoing-projects/coala/ hur flexibilitet i fysisk planering och design kan vara en möjlig strategi för långsiktig anpassning av kustområden till stigande havsnivåer och erosion. Projektet som pågår 2021-25, är ett samarbete mellan SGI, KTH, SMHI, SLU, kommunen, de regionala myndigheterna och konstplattformen Konstkiosk.
Vi är intresserade av designprojekt på masternivå som undersöker olika tillvägagångssätt för sådan flexibel användning. Det kan också finnas möjligheter att göra masterarbeten med inslag av intervjuer med lokalbefolkningen eller olika intressenter.
Landskapsarkitekten och hens yrkesroll och praktik
Fördjupade studier om (svensk) nutida landskapsarkitektur, landskapsarkitekter och deras praktik.
Vilka frågor arbetar landskapsarkitekter (på konsultföretag och i offentlig förvaltning som kommuner etc) med, och i vilka föreställningar om såväl form, estetik och hållbarhet grundar sig den nutida landskapsarkitekturen? Jag ser gärna att studenten tar utgångspunkt i såväl landskap, representation som tillblivelseprocessen för projekten
Som material kan jag exempelvis tänka mig närstudier av enstaka kontors eller flera kontors arbeten under en viss period, granskning av tävlingsresultat från tävlingar eller parallella uppdrag mm.
Möjliga metoder kan vara analys av skisser och ritningar, intervjuer eller enkäter med landskapsarkitekter eller kombinationer av detta och annat.
The landscape architect and her professional role and practice
In-depth studies of (Swedish) contemporary landscape architecture, landscape architects and their practice.
What issues do landscape architects work with (in consulting companies and in public administration such as municipalities, etc.), and in what notions of form, aesthetics and sustainability are contemporary landscape architecture based? I would like to see works looking at the landscape, the representations and the creative process for making the projecs.
As material, I can imagine close studies of one or several design studios' work during a certain period, review of results from competitions or parallel assignments, etc.
Possible methods can be analysis of sketches and drawings, interviews or surveys with landscape architects, or combinations of these or other methods.
5 Förslag på teman – kontaktperson Hildegun Varhelyi Nilsson
Nu sker storskaliga gröna industriella investeringar i Norrbotten och Västerbotten. Vad får det för konsekvenser för landskapet och de boendemiljöer som finns här och de nya stadsmiljöer som skapas? – Se tex. ArkDes utlysning Visioner: i norr. https://arkdes.se/arkdes-think-tank/visionerinorr/
Arbetet kan vara teoretiskt eller ett gestaltningsprojekt.
På Sergels torg är ett platssamverkansprojekt mellan Stockholm stad, lokala fastighetsägare, näringsliv och civilsamhälle. Målet att skapa ett levande Sergels torg där människor trivs och vistas, genom att tillföra tillfälliga installationer som sittplatser, konst etc. Huvudsyftet är ökad trygghet. Ett arbete kan handla om en platsskapande gestaltning eller vara ett teoretiskt arbete som utvärderar det som gjorts och ger förslag på strategi framåt.
Propositionen "Politik för gestaltad livsmiljö" (Prop. 2017/18:110) presenterades i februari 2018 av dåvarande kultur-, miljö- och bostadsministrarna. Politiken tar ett helhetsgrepp om arbetet med den gestaltade livsmiljön och utgör en samlad nationell arkitekturpolicy. Det politiska målet slår fast att arkitektur, form, design, konst och kulturarv har avgörande betydelse i samhällsbygget eftersom den gestaltade livsmiljön påverkar alla människor i deras vardag utifrån bland annat hälsa och välbefinnande. Hur förhåller sig arkitektur-, form- och designpolitiken till landskapsarkitekturen?
6 Förslag på teman – kontaktperson Tomas Eriksson
”Rörelsens landskap” i olika avseenden, skeenden och skalor. Vi människor tillbringar mycket tid att förflytta oss mellan olika platser, mellan hem och skola, arbetsplats, mellan städer och länder. Varorna vi konsumerar tillbringar också mycket tid på vägen.
Järnvägar, vägar, gator, cykelvägar, gångvägar, stigar och tillhörande omgivningar representerar en stor del av det vardagslandskap där vi lever våra liv. De behöver och förtjänar god planering, gestaltning och förvaltning.
Ett examensarbete kan t.ex fokusera på planeringsfrågor, landskapsanalyser, gestaltning av ”väg” med sidområden och eller förvaltningsfrågor kopplade till gestaltning.
7 Förslag på teman – kontaktperson Burcu Yigit Turan
I welcome master students, who aim to creatively explore socially engaged practices in cultural environments (co-planning, co-design …), developing situated knowledges through experiential, visual, anthropological/ethnographic, architectural methods engaging with communities, groups and individuals within different thematic scenarios; and to critically investigate planning and design of cities, landscapes and public spaces within social, political and cultural perspectives considering issues such as segregation, inequality, place-making, bordering, gentrification, alienation, belonging, heritage, social justice, publicness, community building, solidarity, care, sharing, exchange, food justice, alternative communities, affordable housing, circular economies etc. and researching marginalized histories, cultures, practices, utopias and future imaginations in relation to planning and design through critical theory lenses and creative (anthropological, visual, spatial, artistic and architectural) research methodologies. The geographic context of the case studies can be both Swedish and abroad.
8 Förslag på teman – extern kontaktperson Annica Hultfeldt
Jag undrar om det finns möjlighet för en student att kunna göra ett examensarbete med att ta fram ett förslag till att förbättra en skolgård? Min son går på Engelska Skolan på andra sidan vägen och jag hade en diskussion med rektorn om att gör om skolgården. De har ju lite begränsningar med de nya bostadsområdena runtomkring och Palliativa avdelningen men jag ser potential att få till en utemiljö som skulle vara mer användbar för eleverna. Rektorn har påbörjat diskussioner med deras huvudkontor om att få stöd med detta om intresse verkar finnas. Jag tänkte det kunde vara roligt om en SLU student fick möjlighet att vara med och skapa den nya miljön.
Annica Hultfeldt
Alumni Coordinator
Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences
Division of Educational Affairs
PO Box 7010
SE-75007 Uppsala
SWEDEN
Visiting address: Almas Allé 8
Phone: +46 18 67 20 18, +46 73 084 38 11
9 Förslag på teman – extern kontaktperson Jens Lindgren, vd Lappset Sweden
Jag arbetar för Lappset Sweden AB i Enköping, inom lek- och parkmöbelbranschen. Vi arbetar med landskapsarkitekter runt om i landet, och har även ett eget designteam på tre landskapsarkitekter stationerade i Enköping. Jag skulle mycket gärna diskutera med er om möjligt samarbete mellan Lappset och SLU, vilket kunde gälla t.ex. examensarbeten eller möjlighet till praktik.
Som bäst så har vi på gång att rekrytera vikarie för en av våra landskapsarkitekter (heltid, 1 år). Kunde era nyexade landskapsarkitekter vara intresserade av en sådan möjlighet?
Mob. + 46 (0)70 639 65 70
10 Förslag på teman – extern kontakt Hans Eek
ETC Bygg skall bygga hyres- och bostadsrättslägenheter i Gottsunda. SLU Ultuna ligger väldigt nära.
Vi skall bygga ca 80 lägenheter i fyra klimatpositiva hus. De två första står färdiga i Västerås, utvärderas i tekniskt och socialt av Mälardalens Universitet. Vi bygger tre hus med 45 hyreslägenheter i Växjö, inflyttning under hösten och ett höghus på 10 -11 våningar i Hyllie i Malmö, Sedan står Kumla på tur. Se: https://etcbygg.se/ https://etcbygg.se/vasteras/
Odling: Alla hus har stora balkonger och mark som gör odling möjligt. (Enligt Margret Kennedy, pioniär inom permakultur, skall 20 kvm räcka för en hel familjs årliga matbehov. Jag tror i och för sig inte på henne, att det räcker). Alla lägenheter i Västerås fick vid inflyttning Bokashi-hinkar och erbjudande om kurser i ekologisk odling. Det vi skulle vilja är att starta en forskning, utveckling och utvärdering om vilka möjligheter gemensam odling har gå till i Gottsunda, vilka förutsättningar som finns på den marken som står till förfogande och med de boende som flyttar in. Även en social undersökning om hur de boende hanterar detta.
Vatten/avlopp: Området kommer att vara anslutet till Uppsala V-A nät. Ändå är det intressant att undersöka om dagvattnet kan användas för tvätt och toalettspolning i projektet i Gottsunda. Jag vet att det finns erfarenheter från detta men i allmänhet i liten skala, i mindre villor och gårdar, särskilt i Tyskland. Känner Du till om det finns någon FoU om detta i vårt land? Har SLU arbetat med detta? Vet Du möjligheter till att få forskningsbidrag?
ETC bygg drivs utan vinstsyfte.
Hans Eek
ETC Bygg AB
ARKITEKT HANS EEK AB
Västermalmsgatan 10
724 61 Västerås, Sweden
+46 708 237766
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
EX0860-10200 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för EX0860
Läsåret 2024/2025
2025-01-20 - 2025-06-08
Läsåret 2024/2025
2024-09-02 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
2024-01-15 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
2023-01-16 - 2023-06-04
Läsåret 2022/2023
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
2022-01-17 - 2022-06-05
Läsåret 2021/2022
2021-08-30 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
2021-01-18 - 2021-06-06
Läsåret 2020/2021
2020-08-31 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
2020-01-20 - 2020-06-07
Läsåret 2019/2020
2019-09-02 - 2020-01-19
Läsåret 2018/2019
2019-01-21 - 2019-06-09
Läsåret 2018/2019
2018-09-03 - 2019-01-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
EX0860 Självständigt arbete i Landskapsarkitektur, A2E - Landskapsarkitektprogrammet - Uppsala, 30,0 Hp
Independent Project in Landscape Architecture, A2E - Landscape Architecture Programme - Uppsala,Ämnen
Landskapsarkitektur LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 30,0 | 0301 |
Fördjupning
Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamenAvancerad nivå (A2E)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 30 hp på avancerad nivå inom huvudområdet. Godkänt självständigt arbete på grundnivå alternativt kandidatexamen. Minst en kurs av relevans för ämnet för arbetet ska ha genomförts före det självständiga arbetet. Kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6.Mål
Syftet med kursen är att studenten utifrån tidigare förvärvade kunskaper, själv-ständigt ska planera, genomföra och presentera en akademisk studie inom en given tidsram. Studenten ska genom det självständiga arbetet vidareutveckla sina färdigheter i den akademiska arbetsprocessen och väsentligt fördjupa sina ämneskunskaper.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
självständigt och kreativt identifiera och formulera vetenskapliga frågeställningar,
självständigt söka, sammanställa, värdera och kritiskt tolka relevant information och litteratur,
självständigt planera och med adekvata metoder genomföra en vetenskaplig studie inom givna tidsramar,
analysera och värdera data och/eller resultat på vetenskaplig grund,
kritiskt diskutera innehåll och slutsatser i ett vetenskapligt arbete, samt reflektera över hur frågeställning och metodval förhåller sig till ämnets vetenskapliga och praktiska grund,
reflektera över samhälleliga och etiska aspekter, aspekter på hållbarhet inom ämnet samt etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
skriftligt presentera ett vetenskapligt arbete, enligt rådande praxis inom ämnet, anpassad för angiven målgrupp och enligt givna anvisningar,
skriva en sammanfattning på engelska av en vetenskaplig rapport enligt givna instruktioner,
populärvetenskapligt sammanfatta ett vetenskapligt arbete enligt givna instruktioner,
muntligt presentera ett vetenskapligt arbete samt kritiskt granska, diskutera och ge konstruktiv kritik på en annan students arbete, inklusive metod, slutsatser och arbetets sammanhang i ett vidare perspektiv,
identifiera sitt eget utvecklingsbehov av kompetens och kunskap inom området för arbetet,
reflektera över vad vetenskapsbegreppet, t.ex. i ovanstående lärandemål, kan innebära i landskapsarkitektens arbete, som grund för val av tillvägagångssätt och kunskapsgenerering,
överväga hur arbeten inom landskapsarkitektens profession kan grafiskt och visuellt presenteras.
Innehåll
I kursen ingår att under handledning genomföra ett självständigt, akademiskt arbete (examensarbete). Arbetet genomförs med egna insamlade data eller motsvarande, självständigt genomförd, uppgift. Arbetet genomförs företrädesvis individuellt, men kursledaren kan medge undantag i särskilda fall.
Upplägget av det självständiga arbetet ska inledningsvis dokumenteras i en arbetsplan, som upprättas i samråd med handledaren.
Arbetet ska avslutningsvis redovisas skriftligt och muntligt i seminarieform eller motsvarande och enligt givna anvisningar. I kursen ingår att genomföra en opposition där förmågan att ge konstruktiv kritik examineras.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig rapport och muntlig presentation, samt godkänd opposition på annan students arbete. Om arbetet genomförts i par ska vars och ens individuella insats tydligt framgå för examinator av såväl den skriftliga som muntliga redovisningen. Arbetsinsatsen och omfattningen på arbetet ska motsvara 30 hp för var och en av studenterna, och var och en ska uppfylla samtliga lärandemål.
Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinator rätt att ge en kompletteringsuppgift om det finns skäl för det och om det är möjligt.
Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinator kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ger 30 hp färdighetsträning.Det godkända skriftliga arbetet ska publiceras inom ramen för SLU:s system för elektronisk publicering (Epsilon) och plagiatgranskas i Urkund. För att antas på kursen krävs att studenten innan kursstart ska ha gjort en överenskommelse med handledande institution angående handledare och ämnet för arbetet.
Det rekommenderas att man innan man genomför sitt självständiga arbete på avancerad nivå har läst minst 5 hp vetenskaplig metodik. Detta uppfylls av studenter som följer studieplanerna för utbildningsprogram vid SLU. Studenter som inte genomfört sin grundutbildning vid SLU uppmanas att ta del av de webbaserade undervisningsmoment som finns inom ramen för självständigt arbete på grundnivå.Med vetenskaplig metod avses kurser eller kursmoment som bidrar till att studenterna uppfyller examenskravet på fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Uppsatsen kan skrivas på svenska under förutsättning att studenten har svenska motsvarande kravet för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå.
Utbildningsnämnden har beslutat att en student vid SLU ska ges 20 timmars handledning för ett självständigt arbete på 30 hp. Handledningen kan ske både individuellt och i grupp.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för stad och land