Floristik och insektsfaunistik med växtskydd och naturvård
Vill du veta vilka växter och småkryp du träffar på i naturen och din närmiljö? Behöver du känna igen växter och insekter som har betydelse för växtodling, eller som kan påverkas av hur vi använder marken och landskapet? Den här kursen ges på halvfart på distans och behandlar grunderna i systematik och identifiering av växter och insekter, som vi följer under sommarsäsongens olika skiften.
Generella kunskaper om växter och djur är grundläggande för att förstå hur våra naturmiljöer och våra odlingslandskap fungerar. Det gäller deras generella ekologi såväl som de specifika nytto- och skadedjur samt ogräs som påverkar dem. Kursen tar upp grunderna i systematik och identifiering av växter och leddjur, framför allt insekter, inklusive en del artkunskap och igenkänning av viktiga grupper. Omfattningen är generell och bred, med visst fokus på organismer av betydelse för växtodling och naturvård, inklusive organismer som fungerar som indikatorer genom sin biologi och sina ståndortsegenskaper.
Undervisningen sker till stor del på distans genom egenstudier med bestämningslitteratur, webbaserade föreläsningar och inspelat material. Återkoppling och handledning på distans sker via era egna digitala fotografier och ibland i realtid via webben. Flera tillfällen ges också till lärarledda exkursioner och regelbundna mikroskopövningar på plats, med insamlat material. Deltagande i minst en kombinerad exkursion och mikroskopövning som sträcker sig över 2 eller 3 dagar är obligatoriskt för att fullgöra kursen.
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1463 Floristik och insektsfaunistik med växtskydd och naturvård, 7,5 Hp
Floristics and insect faunistics with plant protection and conservationÄmnen
BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Kursens syfte är att ge kunskaper om övergripande systematik, identifiering och grundläggande biologiska och ekologiska sammanhang hos framför allt kärlväxter och insekter och en del andra ryggradslösa djur ur den svenska floran och faunan. Betydande fokus läggs på kunskap om familjer och arter, deras relevans för växtskydd och naturvård, samt färdigheter i identifiering.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- söka information om svenska arters utbredning, växtskyddsstatus, hot- och naturvårdsstatus
- identifiera organismer från kursens urvalsområde till specificerade systematiska nivåer (ordning, familj, släkte eller art, beroende på organism) med hjälp av bestämningslitteratur
- identifiera ett antal organismer på olika systematiska nivåer (ordning, familj, släkte eller art, beroende på organism) baserat på allmänt utseende (habitus) och specifika karaktärer, samt genom en del växtskador och andra symptom, som kan iakttas i fält
- grundläggande kännedom om ekologin och biologin hos ett antal organismgrupper, relaterade till deras förekomster i ståndortssammanhang, växt- eller djursamhällen, samt ekologiska roller som skadeorganismer, hotade arter eller artgrupper, samt indikatorarter
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen omfattar framför allt identifiering av svenska kärlväxter och leddjur; bland leddjuren framför allt insekter. För växterna ingår grundläggande växtsystematik och deras översiktliga byggnad. Här ingår också hur man känner igen vanliga och betydelsefulla växtfamiljer, samt ett urval arter inklusive träd och buskar och betydande ogräs. För insekter och andra leddjur ingår grundläggande systematik och deras översiktliga byggnad. Här ingår också hur man känner igen eller bestämmer de flesta insektsordningar, samt ett betydande antal familjer och andra grupper.
Kursen tar upp flera viktiga leddjursgrupper som omfattar växtskadegörare, respektive nyttodjur i form av pollinatörer och naturliga fiender till växtskadegörare. Dessutom förekommer en del typiska symptom och skador på växter som orsakas av specifika typer av skadegörare.
För några av de organismer som kursen omfattar ingår också översiktlig biologi och ekologi, relaterade till deras ståndorter, växt- eller djursamhällen, samt ekologiska roller som skadeorganismer, hotade arter eller artgrupper samt indikatorarter.
Hållbar utveckling berörs i kursen genom fokus på fauna och växter som är betydelsefulla ur ett växtskyddsperspektiv och ger grundläggande stöd för integrerat växtskydd genom identifiering av ogräs, skadegörare och nyttodjur. Kursen har också ett tydligt bevarandeperspektiv för den biologiska mångfalden och indikatorarter för olika miljöer. Fokus ligger nästan helt på svensk flora och fauna, men ett globalt perspektiv berörs något i beskrivningar av jordens biom samt ursprunget till olika grödor och invasiva arter. Ett genus- och jämställdhetsperspektiv är inte en del av det ämnesmässiga innehållet, men berörs något i material som beskriver kultur- och naturhistoriska perspektiv på studiet av vår flora och fauna.
*Genomförande*
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
Föreläsningar och diskussioner i realtid och som inspelade presentationer, vilket görs tillgängligt på distans och genom kursens kursplattform.
Den löpande kontakten mellan studenterna och lärare sker via diskussioner på kursplattformen där deltagarna kan lägga upp bildmaterial och information för diskussion inom studentgruppen och återkoppling från lärare.
Skriftliga uppgifter i form av övningsuppgifter och inlämningar av portfolios med dokumentation av bestämningar av växter och djur.
Exkursioner för fältstudier och insamling av material.
Identifieringsövningar med mikroskop och lupp av preparerat eller eget insamlat material.
*Kursen fokuserar på följande generella kompetenser:*
Informationskompetens
Skriftlig kommunikation
*Följande moment är obligatoriska:*
Deltagande i ett antal av kursens exkursioner
Deltagande i ett antal av kursens övningar
Deltagande i diskussioner med inlägg på kursens lärplattform
Antalet och tidpunkterna för obligatoriska moment kommer att specificeras i schemat som publiceras innan kursstart.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationen består av skriftliga tentamina i form av quizar på lärplattformen, samt övningsuppgifter, bestämningsportfolios med dokumentation, samt dokumentation av obligatoriskt deltagande på övningar och på lärplattformen.
För godkänd kurs krävs godkända tentamina, godkända inlämningsuppgifter, samt dokumentation av deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Studenterna förväntas ha tillgång till mobiltelefon med kamera eller annan digital kamera. Gärna med gps eller motsvarande, som gör det möjligt att ta bilder med koordinatinformation.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtskyddsbiologi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
1) Insekter-en fälthandbok (Obligatorisk för nyckling - men tillhandahålles också vid alla övningar på plats!)
**Författare: **Douwes, Hall, Hansson, Sandhall
**Kommentar: **Boken är en nyckelbok till familjer med exempelbilder på familjerna, men tar er inte till art. Den kräver också att man har tillgång till en stereolupp. De visar dock bra exempelbilder från alla familjer (och hos bin till släkte). Originalet från 1997 är slutsålt hos förlaget sedan länge. Media-tryck på Lunds universitet har ett nytryck eller faksimiltryck av den gamla insektsboken. Boken kan köpas över disk från Media-tryck eller beställas från via mail (testa dessa mailadresser): SERVICE - Media-Tryck media-tryck@service.lu.se Media-Tryck Bokbestallningar bookorder@service.lu.se.
Observera att vid de obligatoriska nycklingsövningarna av insekter på plats i Alnarp så tillhandahåller vi låneexemplar av boken så du behöver inte köpa den för att klara kursen.
2) Svensk flora: Fanerogamer och kärlkryptogamer 2013 (Obligatorisk för nyckling - men kan du låna den eller tidigare upplagor under kortare tid så räcker det för nycklingsuppgifterna)
**Författare: **Krok, Almqvist, Jonsell, Jonsell
**Kommentar: **Svensk flora av Krok & Almquist är en klassisk bok inom botaniken och ett oundgängligt verktyg för identifiering av växter i Sverige. Första upplagan kom ut redan 1883. Från och med den tjugosjätte upplagan har böckerna bearbetats under redaktion av Lena och Bengt Jonsell.
Observera att du kommer att behöva tillgång till någon upplaga av boken under en begränsad tid för att kunna fullgöra nycklingskraven för kursen. Men om du kan låna någon version tillfälligt på något sätt så räcker det.
3) Nordens flora 2018 (Rekommenderad)
**Länk: **https://www.bonnierfakta.se/bocker/218159/nordens-flora/
**Författare: **Bo Mossberg, Lennart Stenberg
**ISBN: **9789174245264
**Kommentar: **Ett fantastiskt verk med praktfulla illustrationer av flertalet kärlväxter som kan hittas i norden, inklusive ett stort antal vanliga förvildade växter och trädgårdsflyktingar. Inte någon fältflora pga sin betydande storlek, men ett utomordentligt referensverk för att identifiera observerade växter med hjälp av bilder. Inte obligatorisk på något sätt, men absolut bra att ha som referenslitteratur för bestämning av växter.