Ny sökning
BI1463

Floristik och insektsfaunistik med växtskydd och naturvård

Vill du veta vilka växter och småkryp du träffar på i naturen och din närmiljö? Behöver du känna igen växter och insekter som har betydelse för växtodling, eller som kan påverkas av hur vi använder marken och landskapet? Den här kursen ges på halvfart på distans och behandlar grunderna i systematik och identifiering av växter och insekter, som vi följer under sommarsäsongens olika skiften.




Generella kunskaper om växter och djur är grundläggande för att förstå hur våra naturmiljöer och våra odlingslandskap fungerar. Det gäller deras generella ekologi såväl som de specifika nytto- och skadedjur samt ogräs som påverkar dem. Kursen tar upp grunderna i systematik och identifiering av växter och leddjur, framför allt insekter, inklusive en del artkunskap och igenkänning av viktiga grupper. Omfattningen är generell och bred, med visst fokus på organismer av betydelse för växtodling och naturvård, inklusive organismer som fungerar som indikatorer genom sin biologi och sina ståndortsegenskaper.

Undervisningen sker till stor del på distans genom egenstudier med bestämningslitteratur, webbaserade föreläsningar och inspelat material. Återkoppling och handledning på distans sker via era egna digitala fotografier och ibland i realtid via webben. Flera tillfällen ges också till lärarledda exkursioner och regelbundna mikroskopövningar på plats, med insamlat material. Deltagande i minst en kombinerad exkursion och mikroskopövning som sträcker sig över 2 eller 3 dagar är obligatoriskt för att fullgöra kursen.


Kursplan och övrig information

Litteraturlista

1) Insekter-en fälthandbok (Obligatorisk för nyckling - men tillhandahålles också vid alla övningar på plats!)
**Författare: **Douwes, Hall, Hansson, Sandhall
**Kommentar: **Boken är en nyckelbok till familjer med exempelbilder på familjerna, men tar er inte till art. Den kräver också att man har tillgång till en stereolupp. De visar dock bra exempelbilder från alla familjer (och hos bin till släkte). Originalet från 1997 är slutsålt hos förlaget sedan länge. Media-tryck på Lunds universitet har ett nytryck eller faksimiltryck av den gamla insektsboken. Boken kan köpas över disk från Media-tryck eller beställas från via mail (testa dessa mailadresser): SERVICE - Media-Tryck media-tryck@service.lu.se Media-Tryck Bokbestallningar bookorder@service.lu.se.

Observera att vid de obligatoriska nycklingsövningarna av insekter på plats i Alnarp så tillhandahåller vi låneexemplar av boken så du behöver inte köpa den för att klara kursen.

2) Svensk flora: Fanerogamer och kärlkryptogamer 2013 (Obligatorisk för nyckling - men kan du låna den eller tidigare upplagor under kortare tid så räcker det för nycklingsuppgifterna)
**Författare: **Krok, Almqvist, Jonsell, Jonsell
**Kommentar: **Svensk flora av Krok & Almquist är en klassisk bok inom botaniken och ett oundgängligt verktyg för identifiering av växter i Sverige. Första upplagan kom ut redan 1883. Från och med den tjugosjätte upplagan har böckerna bearbetats under redaktion av Lena och Bengt Jonsell.

Observera att du kommer att behöva tillgång till någon upplaga av boken under en begränsad tid för att kunna fullgöra nycklingskraven för kursen. Men om du kan låna någon version tillfälligt på något sätt så räcker det.

3) Nordens flora 2018 (Rekommenderad)
**Länk: **https://www.bonnierfakta.se/bocker/218159/nordens-flora/
**Författare: **Bo Mossberg, Lennart Stenberg
**ISBN: **9789174245264
**Kommentar: **Ett fantastiskt verk med praktfulla illustrationer av flertalet kärlväxter som kan hittas i norden, inklusive ett stort antal vanliga förvildade växter och trädgårdsflyktingar. Inte någon fältflora pga sin betydande storlek, men ett utomordentligt referensverk för att identifiera observerade växter med hjälp av bilder. Inte obligatorisk på något sätt, men absolut bra att ha som referenslitteratur för bestämning av växter.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19030 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Biologi
Kurskod: BI1463 Anmälningskod: SLU-50136 Plats: Alnarp Distanskurs: Ja Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för växtskyddsbiologi Studietakt: 50%