Studentlivet i Umeå

Senast ändrad: 20 februari 2023
Kvinna klättrar på en färglad klättervägg, foto.

Campusmiljön i Umeå är en gränsöverskridande blandning av avancerad forskning, anpassade utbildningar, olika nationaliteter, livsbejakande studentföreningar och ett dynamiskt nav i hela norra Sverige. Här finns möjlighet till motion i världsklass och ett stort nöjes-och kulturutbud.

Skogis, som SLU:s skogsfakultet ofta kallas, delar campus med Umeå universitet. Vid SLU i Umeå läser du till jägmästare, men också masterprogram med inriktning mot skötsel av vilt- och fiskpopulationer. Den skogliga forskningen vid SLU i Umeå har en stor spännvidd från molekylärnivå till landskaps-perspektiv.

På campus finns Nordens största motionsanläggning, IKSU (Idrottsklubben Studenterna i Umeå) med 25 000 besökare i veckan. Med mindre än en timmes bilfärd når du flera bra skidanläggningar, och fjällvärlden ligger bara fyra timmar bort. Umeå har 160 kilometer motionsspår och 180 kilometer cykelväg, något som kan utnyttjas både sommartid då Umeå ligger högt i solligan och vintertid då du kan räkna med rejäla vintrar och snö i skidspåren.

Medelåldern är låg och Umeå är en av de städer som växer snabbast i landet. Umeå utmärker sig med ett stort nöjes-och kulturutbud med med caféer, restauranger och ett aktivt scenliv.

Utbudet av livemusik är mycket bra med allt från större inomhusfestivaler till mindre klubbspelningar med såväl lokala som internationella artister.

Skogshögskolans studentkår (SHS)

Jägmästarnas studentkår i Umeå som bland annat anordnar jakter samt sköter om markerna i Umeå och i Uppsala. En friluftsintresserad kår med ett nytt kårhus och bastu.

Studenter ligger i solen på gräsmatta, foto.