Fakta
Ort: Online
Lokal: Zoom
Arrangör: Future Forests / Urban Futuress
Sista anmälningsdag: 28 november 2024
Mer information:
Pedros CV-sida (engelska)
Zoom, Online
Välkommen till ett nytt webinar i Urban Forests-serien. Den här gången välkomnar vi Pedro Obregon Santander, doktorand vid SLU. Pedro presenterar sitt forskningsprojekt som handlar om medborgarinflytande kring urbana grönytor.
Pedro är ursprungligen från Venezuela och har en bakgrund inom socioekonomi och miljöekonomi. Han är just nu doktorand vid institutionen för skogsekonomi på SLU i Umeå.
Pedros doktorandprojekt handlar om värderingsmetoder för tillgångar som inte kan eller bör mätas enligt marknadspriser. Utöver detta forskar han om frågor knutna till urbana grönytor.
Pedros forskning är inriktad på att mäta och kvantifiera de värden som människor upplever sig få av att vara i naturen. Exempelvis värden som rekreation, sociala effekter och hälsoeffekter. Eftersom vi lever i en värld som prioriterar saker med ett monetärt pris satt av en marknad, använder Pedro och hans kollegor metoder som betonar vikten av att bevara den här typen av miljöer. Detta kan sedan användas för att signalera till stadsplanerare, policyansvariga med flera, att här finns samhällsnyttiga värden.
I detta specifika projekt försöker forskarna testa om medborgare skulle vara villiga att delta i planering och skötsel av urbana grönområden. Tesen är att områdens skulle kunna vara bättre anpassade till medborgarnas behov och att de därför skulle kunna vara med och sköta dem, på sin egen obetalda fritid.
Pedros CV-sida (engelska)
Serien om Tätortsnära skogar arrangeras av SLU Urban Futures och SLU Future Forests för att belysa olika aspekter och möjligheter för fortsatt forskning om skogar i tätortsnära miljöer.
Se de senaste inspelade presentationer i serien på SLU Play.
SLU Urban Futures är en strategisk plattform med syfte att utveckla och stärka tvärvetenskaplig forskning, utbildning och samverkan inom hållbar stadsutveckling.
Future Forests är en plattform för tvärvetenskaplig skogsforskning, samverkan och forskningskommunikation. Programmet är ett samarbete mellan SLU, Umeå universitet och Skogforsk.