Gestaltning genom förvaltning
Vi strävar efter en så covid-19-säker miljö som möjligt. Det gör att en större del av undervisningen än vanligt kommer att genomföras på distans, inklusive några av exkursionerna som istället kommer att genomföras via Zoom. Andra utomhusbaserade moment kommer med all sannolikhet att genomföras som vanligt – till exempel det avslutande fältarbetet då vi handgripligen förändrar karaktär på ett vildvuxen grönyta i Uppsala.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LK0315-10180 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LK0315
Läsåret 2019/2020
Gestaltning genom förvaltning (LK0315-10042)
2019-09-02 - 2019-10-31
Läsåret 2018/2019
Gestaltning genom förvaltning (LK0315-30042)
2019-01-21 - 2019-03-25
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0315 Gestaltning genom förvaltning, 15,0 Hp
Design through practice and managementÄmnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp varav 90 hp i landskapsarkitektur och/eller landskapsplanering, grundläggande kunskaper i svenska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå samt Engelska 6, eller antagen till masterprogrammet Landskapsarkitektur för hållbar urbanisering.Mål
Syftet med kursen är att förstå det ömsesidiga beroendet mellan gestaltning och förvaltning i olika skalor av landskapsarkitekturprojekt.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Diskutera effekterna av olika typer av drift och underhåll från ekologiska, ekonomiska, tekniska, kulturella och estetiska synvinklar på olika landskapsarkitekturprojekt såsom parker, kyrkogårdar, bostadsområden och tätortsnära skogar
Utvärdera en förvaltningsplan/vårdplan för ett landskapsarkitekturprojekt
Reflektera över olika metoder för drift och underhåll av kulturlandskap inklusive restaurering- och bevarandeaspekter från svenska och internationella perspektiv.
Innehåll
Teoretiska, metodologiska och praktiska metoder och tillämpningar inom följande områden kommer att diskuteras under kursen:
Planteringsdesign genom praktisk övning och förvaltning. Det speciella värdet på denna del är att införa väl etablerade svenska metoder att arbeta med växtmaterial och dynamiska växtsamhällen under trädgårds- och parkgestaltning, genomförandet, drift samt underhåll. GIS kommer att användas som ett viktigt verktyg för analys och genomförande av förvaltningsplaner. Praktiskt fältarbete så som vegetationsunderhåll.
Historia inom landskapsarkitektur och dess restaurering/bevarandeaspekter. Denna del kommer att ges genom prismat av historiska föregångare och restaureringspraxis från Sverige och Europa.
Kulturlandskapsförvaltning och underhållningsaspekter med betoning på internationella och svenska (teoretiska och praktiska) exempel.
Studenterna kommer att uppmanas att bidra med några exempel från sina länder.
Teoretiska, logistiska och sociala implementeringsaspekter kommer också att studeras. Ett brett spann av fallstudier och aspekter inom gestaltning genom förvaltning (från första skiss till slutligt genomförande och förvaltning, förhållandet mellan design/teknik och ledning/underhåll, utveckling av nya värden genom förvaltningsåtgärder i befintliga miljöer, hantering av kulturarvet) kommer att stödja den allmänna "linjen" i kursen.
Studiebesök och exkursioner är en viktig del av kursen.
Kursen kommer att innehålla ledande experter från praktiken, myndigheter och universitet.
Det kommer att bli grupprojekt.
Seminarierna kommer också att introducera den gemensamma förvaltningsorganisationen: vilka är spelarna, var och hur beslut fattas, vilka uppgifter som fattas av landskapsarkitekter och förhållandet mellan utveckling och förvaltningsprocessen. Olika instrument för landskapsvård (återställningsplan, underhållsplan, förvaltningsplan, trädplan (dendrologisk), olika verktyg, ekonomiska aspekter, säkerhet och tekniska förvaltningsåtgärder kommer också att diskuteras.
I kursen ingår obligatoriska moment.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga rapporter, planer och presentationer i seminarier samt deltagande i seminarier, studiebesök, praktiska fältarbeten och obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övergångsbestämmelser
• Examinationer: Minst tre omprov kommer att erbjudas under två år efter beslutet om nedläggning. • Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav kommer att erbjudas inom två år efter beslutet om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ger 10 färdighetstränande högskolepoäng.Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Kurslitteratur 2020 - är nu överförd till Canvas