Hoppa till huvudinnehåll

Anmälan till nästa termins kurser

På den här sidan hittar du som är SLU-student information om anmälan till nästa termins kurser.

Anmälan till kurser inom program

Är du programstudent? I menyerna nedan hittar du information inför anmälan till nästa termins kurser.

Måste jag anmäla mig?

Vem ska anmäla sig till kurser nästa termin?

Alla programstudenter måste anmäla sig till kurser inför termin två och efterföljande terminer. Undantaget är förstaårsstudenter på hippolog- och veterinärprogrammen. De behöver söka kurser först inför termin tre och efterföljande terminer.

Vilka kurser ska jag söka?

Hur vet jag vilka kurser jag ska söka?

I ramschemat för ditt program ser du vilka kurser du ska anmäla dig till och vad de har för anmälningskoder. Anmälningskoderna börjar alltid med SLU-. Ramschemat hittar du på programsidan.

Det är viktigt att du kontrollerar att du uppfyller förkunskapskraven för de kurser du vill läsa. Du hittar kursernas förkunskapskrav på kurssidorna. Du måste uppfylla förkunskapskraven senast när kursen startar. Klicka på kursrubrikerna i ramschemat eller sök fram kurserna på kurssöksidan. 

För att dig på bästa sätt inför anmälan till nästa termins kurser kan du delta i ett allmänt informationsmöte på Zoom för alla studenter. Dessutom kommer din programstudierektor att bjuda in dig till ett programspecifikt informationsmöte.

Vilka kurser måste jag läsa för att kunna ta ut examen?

En del program på SLU kan leda till både en yrkesexamen och en eller flera generella examina. Du som är programstudent kan se vilken/vilka examina programmet leder till i programmets utbildningsplan. Utbildningsplanen hittar du på programsidan på studentwebben.

  • För yrkesexamina (veterinär, jägmästare, agronom m.fl.) finns specifika krav på vilka kurser du måste läsa för att examenskraven ska kunna uppfyllas.
  • För generella examina (kandidat, magister, master) handlar kraven om att ha rätt antal högskolepoäng inom rätt huvudområde och på rätt nivå.

sidan om examen hittar du information om vad som krävs för de generella examina som kan utfärdas på SLU. Där kan du läsa om hur du ansöker om examensbevis och annat som du behöver veta om din examen.

 

När ska jag söka och hur går anmälan till?

1. Anmäl dig på antagning.se

Anmäl dig i tid

Anmälan till höstterminen öppnar i mitten av mars och anmälan till vårterminen i mitten av september. Exakta datum hittar du under Viktiga datum på antagning.se.

Logga in på antagning.se som programstudent

Om du är programstudent loggar du in med inloggningen till ditt studentkonto. Då förstår antagning.se att du är programstudent och vill söka kurser inom ditt program.

Gör så här: Välj "Logga in via studentportal">>"Sveriges lantbruksuniversitet" och logga sedan in med inloggningen till ditt studentkonto.

På sidan Gör en anmälan och svara på ditt antagningsbesked hittar du mer information om hur anmälan går till.

Prioritera - tänk på ordningen i din anmälan

När du gör din anmälan är det viktigt att du tänker på hur du prioriterar de kurser du söker. På antagning.se hittar du mer information om hur du ska tänka när du prioriterar kurserna i din anmälan.

2. Svara på ditt antagningsbesked

Om du erbjuds en plats eller reservplats i urval 1 måste du tacka ja till din plats senast det datum som anges i ditt antagningsbesked.  Det gäller inte om du är antagen till en sommarkurs. Ditt antagningsbesked hittar du på Mina sidor på antagning.se.

3. Registrera dig

På de flesta kurser kan du själv registrera dig i Ladok Student en vecka innan kursen startar. Ladok Student når du från studentwebbens startsida (välj "Logga in i mina studiesystem"). 

Om du inte kan registrera dig på kursen, kan det bero på något av följande:

    • Registreringsperioden är avslutad eller har inte börjat.
    • Du är antagen med villkor.

Kontakta din kursledare eller kursadministratör om du har frågor om registrering. Deras kontaktuppgifter finns på kurssidan som du kan söka fram på kurssöksidan

Så här registrerar du dig i Ladok Student:

      1. Öppna Ladok Student.
      2. Välj ”Inloggning via ditt lärosäte”.
      3. Sök och välj "Swedish University of Agricultural Sciences".
      4. Logga in med inloggningsuppgifterna för ditt studentkonto på SLU.
      5. Kurser du kan registrera dig på listas under rubriken ”Registrering”.
      6. Klicka på ”Registrera” under kursrubrikerna för de kurser du vill läsa.

Du ansvarar själv för att kontrollera att du anmäler dig till de kurser som finns i ditt programs ramschema och att du uppfyller behörighetskraven.

Anmälan till fristående kurser

Läser du fristående kurser för att själv sätta ihop en examen eller är du programstudent och funderar på att byta ut en programkurs mot en fristående kurs?

Klicka på rubrikerna nedan för att hitta information om vad du bör tänka på när du söker nästa termins kurser.

Byta ut programkurs mot fristående kurs

Om du är antagen till ett program och vill byta ut en kurs inom ditt program mot en fristående kurs finns det några saker du behöver ha koll på:

  • Uppfyller du fortfarande examenskraven?​

Om du läser ett program som leder till yrkesexamen hittar du i examensbeskrivningen i respektive programs utbildningsplan. Utbildningsplanen hittar du på programsidan på studentwebben. Kraven för kandidat- och masterexamen beskrivs på sidan om examen.

  • Uppfyller du förkunskapskraven till kommande kurser?​

Du hittar kursernas förkunskapskrav på kurssidorna. Du måste uppfylla förkunskapskraven senast när kursen startar. Klicka på kursrubrikerna i ramschemat eller sök fram kurserna på kurssöksidan.

  • Finns det risk för innehållsmässigt överlapp med andra kurser som ska ingå i din examen?​

Kurser som ska ingå i samma examen får inte överlappa varandra innehållsmässigt. Du hittar mer information på sidan om examen.

  • Om du läser ett program på grundnivå

Kommer du att uppfylla kraven för det masterprogram du eventuellt vill söka till i framtiden?

Kontrollera förkunskapskraven för de masterprogram du kan vara intresserad av och se om den examen dina kursval leder till uppfyller kraven.

  • Tillgodoräknande

Om du läser ett program som leder till yrkesexamen och läser kurser utanför ditt ramschema måste de tillgodoräknas för att kunna ingå i en yrkesexamen. Du hittar mer information om tillgodoräknande på studentwebben.

Bygga en examen genom att läsa fristående kurser

Du kan antingen läsa kurser paketerade som ett program eller själv sätta ihop din examen genom att läsa olika fristående kurser.

De flesta fristående kurser kräver mer än gymnasiala förkunskaper, och många kurser är enbart öppna för programstudenter. Däremot finns det goda möjligheter att skapa en egen masterexamen med kurser på avancerad nivå. Mer information finns på sidan om fristående kurser.

När ska jag söka och hur går anmälan till?

1. Anmäl dig på antanging.se

På sidan Gör en anmälan och svara på ditt antagningsbesked hittar du mer information om hur anmälan går till.  

Anmäl dig i tid!

Anmälan till höstterminen öppnar i mitten av mars och anmälan till vårterminen i mitten av september. Exakta datum hittar du under Viktiga datum på antagning.se.

Prioritera - tänk på ordningen i din anmälan

När du gör din anmälan är det viktigt att du tänker på hur du prioriterar de kurser du söker. På antagning.se hittar du mer information om hur du ska tänka när du prioriterar kurserna i din anmälan.

2. Svara på ditt antagningsbesked

Om du erbjuds en plats eller reservplats i urval 1 måste du tacka ja till din plats senast det datum som anges i ditt antagningsbesked.  Det gäller inte om du är antagen till en sommarkurs. Ditt antagningsbesked hittar du på Mina sidor på antagning.se.

3. Registrera dig

På de flesta kurser kan du själv registrera dig i Ladok Student en vecka innan kursen startar. Ladok Student når du från studentwebbens startsida (välj ”Logga in i mina studiesystem”). 

Om du inte kan registrera dig på kursen, kan det bero på något av följande:

  • Registreringsperioden är avslutad eller har inte börjat.
  • Du är antagen med villkor.

Kontakta din kursledare eller kursadministratör om du har frågor om registrering. Deras kontaktuppgifter finns på kurssidan som du kan söka fram med kurssökfunktionen

Så här registrerar du dig i Ladok Student:

    1. Öppna Ladok Student.
    2. Välj ”Inloggning via ditt lärosäte”.
    3. Sök och välj "Swedish University of Agricultural Sciences".
    4. Logga in med inloggningsuppgifterna för ditt studentkonto på SLU.
    5. Kurser du kan registrera dig på listas under rubriken ”Registrering”.
    6. Klicka på ”Registrera” under kursrubrikerna för de kurser du vill läsa.

Du ansvarar själv för att kontrollera att du söker kurser som kan leda till den examen du vill nå  och att du uppfyller behörighetskraven.

Studera utomlands?

Är du intresserad av att studera utomlands? SLU samarbetar med över 100 universitet runt om i världen.

Vilka möjligheter finns att studera utomlands?

Som student vid SLU finns flera möjligheter att studera utomlands.

Utbytesstudier

Studera en eller två terminer vid något av de lärosäten utomlands som SLU har ett avtal med. Läs mer om utbytesstudier på studentwebben. Här kan du läsa om vart du kan åka, hur du ansöker samt ta del av studentberättelser från utbytesstudier.

Praktik utomlands

Som student på SLU har du möjlighet att göra praktik utomlands inom ditt program eller om du läser fristående kurser.  På sidan Praktik utomlands  hittar du mer information om praktik och om hur du ansöker.

Sommarkurs genom ELLS

Som student har du goda möjligheter att läsa sommarkurser på utländska lärosäten som SLU har avtal med. ELLS är ett nätverk med flera europeiska universitet inom life science som erbjuder flera olika sommarkurser. Läs mer på ELLS-nätverkets webbplats. 

Examensarbete utomlands

Du har möjlighet att göra ditt examensarbete utomlands under ett Erasmusutbyte eller en Erasmus-praktik. Du behöver själv välja ämne och hitta en handledare. Det finns också möjlighet att ansöka om stipendium för att göra fältarbete/skriva uppsats i ett låg- eller medelinkomstland. Du hittar mer information på sidan Examensarbete utomlands.

Vad krävs för att vara behörig till utbytesstudier?

För att du ska vara behörig till utbytesstudier vid SLU krävs kortfattat att du

  • har studerat minst ett år på SLU (60 hp)
  • har klarat minst klarat 75 % av de kurser du registrerat dig på
  • kan tillgodoräkna dina utbytesstudier i din examen
  • har goda språkkunskaper om du planerar att läsa på annat språk än engelska.

På sidan Ansök om utbytesstudier hittar du mer information om vad som krävs för att vara behörig till utbytesstudier.

När söker jag utbytesstudier och hur?

Kom ihåg att vara ute i god tid när du vill studera utomlands. Dels krävs det att du gör en del förarbete för att ditt utbyte ska bli så bra som möjligt, dels behöver du ansöka året innan du planerar att åka. I november kan du ansöka om utbytesstudier nästkommande läsår (hösttermin, vårtermin eller helår).

På sidan Ansök om utbytesstudier hittar du mer information om hur du ansöker och på sidan Hur fungerar utbytesstudier finns en checklista som är ett bra stöd inför din ansökan.

Vanliga frågor och svar!

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om studier på SLU.

Frågetecken

Sen amnälan

Glömde du att anmäla dig i tid? Här finns information om vad som gäller vid sen anmälan.

Närbild på en student som håller i en penna och tittar i SLU:s programkatalog, foto.

Tillgodoräkande av tidigare utbildning

Om du har tidigare avklarad utbildning kan du ansöka om tillgodoräknande.

Närbild på en persons händer och en laptop, foto.

Examen

Information om examensregler, hur du ansöker om ditt examensbevis och annat som du behöver veta om din examen.

Jublande kvinna. Foto.

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill eller din studiesituation.

Antagning

Fråga oss om: Behörighet och urval om du har sökt program eller kurser på SLU.

Studera utomlands

Fråga oss om: att studera, göra praktik eller gå kortare sommar- och intensivkurser på något av vår partneruniversitet i Skandinavien, Europa och resten av världen.

Examen

Fråga oss om: ansökan av examensbevis, examensregler och annat som du behöver veta om din examen.

Publicerad: 26 september 2024 - Sidansvarig: utb-webb@slu.se
Loading…