7 okt
11 okt

Ultuna/Online

Mental Health Week 7-11 oktober

evenemang |

Mental Health Week anordnas i anslutning till den årliga internationella Mental Health Day och pågår 7–11 oktober 2024. Mental Health Week arrangeras för att uppmärksamma psykisk hälsa och välmående och under veckan erbjuds en rad olika föreläsningar, workshoppar och aktiviteter för både studenter och anställda.

SLU mental health weekAktiviteter under hela veckan

Samskapande utställning om psykisk hälsa, Ultuna

Information


Vi har samlat lite affischer och material om psykisk hälsa (en del på svenska, en del på engelska) och hoppas att ni studenter vill bidra med mer! Dela era tankar. Dela några minnesvärda citat eller texter. Dela foton. Dela konst. Tillsammans skapar vi en informativ, interaktiv och levande yta som kan besökas när du har tid och som kommer att växa fram allt eftersom under veckan. Efteråt kommer vi att dokumentera och kommunicera den gemensamt skapade utställningen. Denna yta kommer även att inkludera en fotoutställning (se separat aktivitet).

 

Arrangör

SLU NJ och VH lika villkorskommittéer samt HR. Vill du bidra med något redan innan? Kontakta: johanna.bergman.lodin@slu.se

 

Dag, tid, plats

Måndag den 7:e 12:00 – fredag den 11:e 14:00, Nedre entrén, Ulls Hus, SLU

Fotoutställning: "Aktiviteter som bidrar till psykisk hälsa!", Ultuna

Kort presentationstext om föreläsningen

I denna peppiga fotoutställning delar Anna Frisint från Mittuniversitetet några av de foton som unga vuxna i Östersund tagit inom ramen för hennes forskningsprojekt (s.k. photovoice) för att visa vad som får dem att må bra. Fotona kompletteras med beskrivande citat från hennes intervjuer med deltagarna där de berättar om bilderna. Vill du också dela med dig om vad som får dig att må bra? Bidra med egna foton/bilder eller text till vår samskapande utställning om psykisk hälsa som finns på samma yta. (Se separat aktivitet).

Kort information om dig som föreläsare/organisation

SLU NJ och VH lika villkorskommittéer, HR samt Anna Frisint, Mittuniversitetet.

Dag, tid, plats

Måndag den 7/10 12:00 – Fredag den 11/10 14:00, Nedre entrén, Ulls Hus, SLU

Aktiviter måndag 7 oktober

Soft yoga på Friskis & Svettis Ultuna

Välkommen att delta i ett gratis pass soft yoga lett av Karin Norgren Ngatia på Friskis & Svettis Ultuna. Ta med en yogamatta eller handduk att ligga/sitta på.

Arrangör

SLU NJ och VH lika villkorskommittéer samt HR

Dag, tid, plats

Måndag den 7e 12:00 – 13:00, Stora Hallen, Friskis & Svettis Ultuna

Take care! How can we take care of ourselves and each other to thrive in a (sometimes) stressful environment?, Ultuna

Vi välkomnar både studenter och personal och kommer att börja tillsammans med en introduktion och sedan dela upp oss i grupper för att utforska detta ämne över en fika. Vi kommer att dokumentera våra gemensamma idéer om och erfarenheter av hur man trivs i akademin, i vårt samhälle och eller i världen, och dela med oss av dem till dig och andra efteråt. Om du har tid, besök gärna fotoutställningen i Ulls Hus, SLU, före workshopen för lite inspiration.

Registrera dig så att vi vet hur mycket fika vi ska beställa, eller kom förbi ändå (vi bryr oss och delar med oss)!

Arrangemanget hålls på engelska.

Arrangör

SLU NJ och VH jämställdhetskommittéer och HR.

Datum, tid och plats

Måndag 7:e 13:00 - 14:30, Föreläsningssal Särimner / Sal Särimner, VHC, SLU. Föranmälan: www.slu.se/en/registration-mental-health-week

Ett samtal om autism i arbets- och studielivet – det syns inte men det känns

Om föreläsningen

I ett personligt samtal med Universitetskyrkans Linnea Lampa Kurkkio kommer Sanna Linder, (H)järnkolls-ambassadör och f.d. SLU-student, att berätta om hur det kan te sig att vara på den högfungerande delen av autismspektrumet. Mer information kommer.

Arrangör

SLU NJs och VHs Lika villkorskommittéer, HR, samt Riksförbundet (H)järnkoll. (H)järnkoll arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa med målet att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt.

Dag, tid, plats

Måndag den 7e, 16:15 – 17:15, Zoom: https://slu-se.zoom.us/j/66805562479
Lösenord: 649649

Aktiviteter tisdag 8 oktober

Meditativ målarstund

Välkommen till en meditativ målarstund med Ultuna Studentkårs jämlikhetskommitté (LikeU). Här får du möjlighet att glömma dina studier för en stund och vara kreativ.

Du är välkommen att ta med dig och arbeta med alla typer av färger eller pennor du gillar såsom akvarell, oljefärger och så vidare. Vi kommer att lyssna på musik och måla bara för skojs skull. Det kommer inte att vara något fokus på prestation. Det här är ett tillfälle att inspireras av andra eller att måla precis vad du vill.

Om vädret är fint börjar vi aktiviteten med en kort promenad på campus för att samla inspiration och komma i rätt stämning. Kom och ha kul, träffa nya människor och skapa!

Ta med: Eget material (Ultuna Studentkår kan i viss mån bidra med lite penslar, färg och papper om du inte har eget, maila Ultuna Studentkårs jämlikhetskommitté uls_likeu@stud.slu.se och fråga).

Målarstunden hålls på engelska.

Tid: Tisdag 8 oktober kl. 16.00-18.00

Plats: Ateljén på Campus Ultuna, Ulls hus, Almas Allé 8, Uppsala

Aktiviteter onsdag 9 oktober

How to make a difference when you see someone being treated badly.

Presentation

De flesta av oss har nog varit åskådare när någon har betett sig illa eller sagt något olämpligt och inte vetat vad vi ska göra åt det. Att ingripa och säga ifrån kan vara svårt och kräver träning. I den här workshopen får du lära dig allt du behöver veta om åskådarinterventioner: hur du går från att identifiera en problematisk situation till hur och när du kan agera på ett säkert och effektivt sätt. Tillsammans kan vi bekämpa trakasserier och ojämlikhet!

Workshopen hålls på engelska.

Arrangör

SLU NJ och VH JLV kommittéer

Datum, tid och plats

Onsdag den 9:e, 9:00-12:00. Föreläsningssal S/Sal S, Ulls Hus, SLU.

Anmälan: www.slu.se/en/registration-mental-health-week

Interaktiv minimässa om psykisk hälsa

Information

Besök våra interaktiva mässmontrar. Under denna eftermiddag vill vi skapa en tillgänglig och trevlig atmosfär där du som student och anställd ges möjlighet att reflektera kring psykisk (o)hälsa för att öka vår gemensamma förståelse för och pratbarheten kring psykisk ohälsa, minska stigma och fördomar, samt bli påminda om att ta hand om oss själva och varandra. Vi behöver din hjälp för att bemanna alla montrar! Om du kan tänka dig att bli volontär, läs mer nedan.

Organisatör

SLU NJ och VHs Lika villkorskommittéer samt HR. Vi behöver hjälp av ett gäng frivilliga volontärer för att bemanna montrarna. Ingen förkunskap krävs. Kan du tänka dig att hjälpa till under några timmar med att stå i en monter? Kontakta johanna.bergman.lodin@slu.se

Dag, tid, plats

Onsdag den 9e, 12:00-16:30, Nedre entrén, Ulls Hus, SLU

Intervju med Klas Bergling, Tim Bergling Foundation

Kort om föreläsningen

Karin Borg från Universitetskyrkan leder ett samtal med Klas Bergling, pappa till Tim Bergling, även känd som Avicii, och grundare av stiftelsen Tim Bergling Foundation.

Organisatör

SLU NJs och VHs Lika villkorskommittéer, HR, samt Tim Bergling Foundation.

Dag, tid, plats

Onsdag den 9/10, 16:15-17:00, Plats: Zoom https://slu-se.zoom.us/j/61728460088
Lösenord: 649649

Cosy Autumn Crafts

Passet hålls på engelska.

The evening will be started with a quiz about plants and animals. Then the rest of the time will consist of cozy crafts. You can bring your own craft materials or use the materials provided by BiOM, one of the Ultuna Student Union's study monitoring councils. On site, there will also be coffee at cost price.

For questions, please email the Ultuna Student Union's study monitoring council.

Time: Wednesday 9 October, 17:00

Location: SLU Ultuna, Framtiden, MVM, Lennart Hjelms Väg 9 Uppsala

Aktiviteter torsdag 10 oktober

Who cares? Picture a Scientist movie screening and workshop

”Trots den minimala nyhetsbevakningen är sexuella trakasserier och ojämlikhet mellan kvinnor och män inte mindre vanligt förekommande inom vetenskapen än inom popkulturen och det amerikanska näringslivet.” Kom och titta på filmen ”Picture a Scientist” (ca 65 min). Ta med din lunchlåda så tar vi med popcorn! Om du har möjlighet kan du stanna kvar och delta i ett samtal efteråt om hur vi som studenter och personal till exempel kan bygga upp vårdande relationer och omsorgsfulla metoder i akademin bortom våra könsbundna erfarenheter.
Föreläsningen hålls på engelska.

Datum & tid

Torsdag den 10:e 12:00 - 13:30, Föreläsningssal R / Sal R, Ulls Hus, SLU

Platser (2 platser)

1) Föreläsningssal R, Ulls Hus, SLU Campus Ultuna, Almas Allé 8, Uppsala

2) Konferensrummet, Inst. för akvatiska resurser, SLU Lysekil, Turistgatan 5

 

Workshop: Vad är meningen, egentligen?

Kort om föreläsningen

Vad gör vi här egentligen? Varför är livet många gånger så svårt, med så mycket fint och jobbigt om vartannat? Men framförallt, varför känner vi oss ofta ensamma i dessa tankar, trots att så många av oss bär på dem?

Välkommen att tillsammans med Universitetskyrkan att prova på att samtala kring existentiell hälsa. Förutsättningslöst för vi ett samtal där det inte finns ett rätt eller fel. Vi utgår från en samtalsmetodik som heter ”Öppna kort” utvecklade av Ida Hallgren, filosofisk praktiker, och Pontus Nilsen, präst. Dessa samtalskort innehåller frågor som funnits med i mänsklighetens historia, inom filosofi, religion och psykologi, och som fortfarande är lika aktuella.

Organisatör

Universitetskyrkan och SLU NJs och VHs Lika villkorskommittéer samt HR

Dag, tid, plats

Torsdag 15:15 – 16:15, Sal Z, Ulls Hus, SLU

Aktiviteter fredag 11 oktober

Guidad kroppsmeditation

Kom och prova på kroppsmeditation. Passet leds av Margareta Hammarlund-Udenaes från Acem [uttalas ’akem’]. Efter en inledning där Margareta kort berättar om den senaste meditationsforskningen och vilka resultat meditation ger för hälsan kommer deltagarna att få prova en guidad meditation som kallas kroppsmeditation.

Acem är en ideell organisation baserad på psykologisk förståelse av meditation och erfarenhetsbaserad kunskap, inte på filosofi, tro eller ideal. Meditationstekniken har prövats och testats över lång tid, och erfarenheterna har systematiserats och analyserats i ljuset av modern psykologi, medicin och hjärnforskning.

För både studenter och anställda.
Tid: Fredag 11 oktober 14:15 – 15:00

Plats: Faculty Club / Loftet (Ladugården), SLU Campus Ultuna, Duhrevägen 8, Uppsala

 

Du hittar även mer information här, där även alla aktiviteter på Uppsala universitet finns listade: www.uu.se/student/stod-och-service/studenthalsan/mental-health-week

Fakta

Tid: 2024-10-07 - 2024-10-11
Ort: Ultuna/Online

Relaterade sidor: