Ny sökning
FS0008

Foodscapes 2

Foodscapes 2 fortsätter att bygga vidare på matkultur och landskap som perspektiv för att förstå och analysera matens roll i hållbar utveckling. Kursen utgår från globala agendor, såsom: FN:s mål för hållbar utveckling, FN:s Food summit och Planetariska gränser. 



Kursen kommer att bestå av olika temaveckor, dessa veckor kan härledas till olika utmaningar som presenterats i ovanstående agendor. Förståelsen och analyserna i kursen kommer att fördjupas genom tillägg av perspektiv från Critical Food Studies. De utvalda utmaningarna kommer att kopplas till fysiska landskap och platser genom fallstudier.



Kursen kommer att undervisas genom litteraturseminarier, föreläsningar och fältstudier. Bedömningar kommer att genomföras genom uppgifter (individuellt och i grupp) under hela kursen, med en skriftlig slutuppgift baserad på litteraturstudier och diskussioner under de olika temaveckorna.



Hur väl studenten lyckas med att nå kursens målsättningar beror på förmågan att framställa och relatera nyckelkoncepten till den problemställning eller det ämne som studenten har intresse av att utforska. Det här betyder att det är centralt att lära sig att tänka på koncept som ett flexibelt verktyg för en kritisk analys och kreativt arbete, istället för någonting som enbart ska memoreras.



Litteraturseminarier, fältstudier och uppsatsseminarier är obligatoriska.


Kursvärdering

Andra kursvärderingar för FS0008

Läsåret 2024/2025

Foodscapes 2 (FS0008-10271)

2024-09-02 - 2024-10-31

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

Readings Foodscape 2 FS0008

All course literature will be available online

Research articles;


Bellina, L. 2016. Feeding cities sustainably: the contribution of a ‘zerofoodwaste-city’ to sustainable development goal 2, ‘zero hunger’. In Food futures: ethics, science and culture. Conference Proceedings, Wageningen Academic Publishers Pages: pp. 113 - 118 [https://doi.org/10.3920/978-90-8686-834-6\_16]()
Kaiser, M. 2021, What is wrong with the EAT Lancet report? In Justice and food security in a changing climate, Editors Hanna Schübel and Ivo Wallimann-Helmer. Pages: 374 – 380, [https://doi.org/10.3920/978-90-8686-915-2\_58]()
Mackenzie, John S, and Martyn Jeggo. 2019. "The One Health Approach—Why Is It So Important?" Tropical Medicine and Infectious Disease 4, no. 2: 88. [https://doi.org/10.3390/tropicalmed4020088]()
Mercado, G a,⇑, Carsten Nico Hjortsø. Explaining the development policy implementation gap: A case of a failed food sovereignty policy in Bolivia
Mercado, G., Hjortsø, C.N. & Honig, B. Decoupling from international food safety standards: how small-scale indigenous farmers cope with conflicting institutions to ensure market participation. Agric Hum Values 35, 651–669 (2018). [https://link.springer.com/article/10.1007/s10460-018-9860-x]()
Marcello Magoni & Angela Colucci (2017) Protection of Peri-Urban Open Spaces and Food-System Strategies. The Case of Parco delle Risaie in Milan, Planning Practice & Research, 32:1, 40-54, DOI: 10.1080/02697459.2015.1028251

Marte, Lidia,(2007) Foodmaps: Tracing Boundaries of ‘Home’ Through Food Relations. https://doi.org/10.1080/07409710701620243


Lewis, D. 2015. Gender, feminism and food studies. African Security Review, 24(4): 414-429. [http://dx.doi.org/10.1080/10246029.2015.1090115]()
O’Donoghue, T.; Minasny, B.; McBratney, A. 2022. Regenerative Agriculture and Its Potential to Improve Farmscape Function. Sustainability 2022, 14, 5815. Academic Editors: Lucia Rocchi and Luisa Paolotti [https://doi.org/10.3390/su14105815]()
Steffen, W., K. Richardson, J. Rockström, S.E. Cornell, I. Fetzer, E.M. Bennett, R. Biggs, S.R. Carpenter, W. De Vries, C.A. De Wit, C. Folke, D. Gerten, J. Heinke, G.M. Mace, L.M. Persson, V. Ramanathan, B. Reyers, S. Sörlin. Planetary boundaries: Guiding human development on a changing planet. Science 347: 736. SCIENCE Vol 347, Issue 6223 [https://www.science.org/doi/10.1126/science.1259855](). 2015.
Joe Smith, Petr Jehlička. Quiet sustainability: Fertile lessons from Europe's productive gardeners.(2013) [https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2013.05.002]()
Stetkiewicz S., Norman R.A., Allison E. H., Andrew N. L., Ara G., Banner-Stevens G., Belton B., Beveridge M., Bogard J.. R., Bush S. R., Coffee P., Crumlish M., Edwards P., Eltholth M., Falconer L., Ferreira J. G., Garrett A., Gatward I., Islam .F. U., Kaminski A. M., Kjellevold ., Kruijssen F, Leschen W., Mamun A. McAdam B., Newton R., Krogh-Poulsen B., Pounds ., Richardson.B, Roos N., Röös E., Schapper .A, Spence-McConnell T., Suri Sharon K., Thilsted S. H., Thompson K.D., Tlusty .M F., Troell M.F, Vignola R., Young J. A., Zhang ., Little D.C. 2022. Seafood in Food Security: A Call for Bridging the Terrestrial-Aquatic Divide. (2022). In Frontiers in Sustainable Food Systems, Vol. 5. [https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fsufs.2021.703152]()

Chiara Tornaghi, 2014, Critical geography of urban agriculture, Progress in Human Geography, Volume: 38 issue: 4, page(s): 551-567. https://doi.org/10.1177/0309132513512542



**Book chapters; in Routledge Handbook of Urban Food Governance**

1. Towards Urban Food Governance for More Sustainable and Just FuturesByAna Moragues-FausJill K. ClarkJane BattersbyAnna Davies

25. The City Region Food System Approach: Broadening the space for urban governance Alison Blay-Palmer, Jess Halliday, Guido Santini, Joy Carey, Roman Malec, Makiko Taguchi, Rene van Veenhuizen, and Laine Young

26. International Agendas and Urban Food System Governance: Informing, integrating and operationalizing the SDGs Thomas Forster, Florence Egal and Ana Puhac

32. Towards good food landscapes: The intrinsic links between continuous productive urban landscapes and food governance, Katrin Bohn and André Viljoen


**Book chapters; Routledge Handbook of Food as a Commons**

Vivero-Pol. J.L. 2020. The idea of food as a commons: multiple understandings for multiple dimensions of food. In Routledge Handbook of Food as a Commons. Edited by. Vivero-Pol, J.L. Ferrando, T., De Schutter,O., Mattei U. pp. 25-41.

Pettenati, G., Toldo, A., Ferrando, T. 2020. The food system as a commons. In Routledge Handbook of Food as a Commons. Edited by. Vivero-Pol, J.L. Ferrando, T., De Schutter,O., Mattei U. pp. 42-56.


**Book chapters; Routledge handbook of landscape and food**

Zeunert, J. 2018. Challenges in agricultural sustainability and resilience: towards regenerative practice. In Zeunert, J.; Waterman. T. (Eds.). Routledge handbook of landscape and food. Routledge: Oxon, UK.

Reports;

The EAT-Lancet Commission. 2019. Healthy Diets From Sustainable Food Systems. Food Planet Health.

Summary Report of the EAT-Lancet Commission. https://eatforum.org/eat-lancet-commission/eat-lancet-commission-summary-report/

(The entire The EAT-Lancet report can be found online at https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31788-4/fulltext )



Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Food and Landscape Food and Landscape - Master’s programme Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 26170 SEK Nivå: Avancerad nivå (A1F)
Ämne: Landskapsarkitektur Matstudier
Kurskod: FS0008 Anmälningskod: SLU-10037 Plats: Alnarp Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Engelska Ansvarig institution: Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning Studietakt: 100%