Ekonomistyrning för ingenjörer
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för FÖ0498
Läsåret 2024/2025
Ekonomistyrning för ingenjörer (FÖ0498-10245)
2024-09-02 - 2024-11-03
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0498 Ekonomistyrning för ingenjörer, 5,0 Hp
Managerial Accounting for EngineersÄmnen
FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Tentamen, 4 hp | 4,0 | 0101 |
Seminarum, 1 hp | 1,0 | 0102 |
Fördjupning
Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificerasGrundnivå (GXX)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande10 hp teknik
5 hp matematik
Mål
Energi- och miljöbranschen utgörs av företag och organisationer vars verksamhet spelar avgörande roll för ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling. Hur företag och organisationer planerar och fattar beslut om åtgärder för sin verksamhetsutveckling har därför betydelse för att lösa hållbarhetsutmaningar. Kursen fokuserar på metoder och verktyg för ekonomistyrning, vilket ger underlag för beslut som kan styra företag och organisationer mot mer hållbar verksamhetsutveckling.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för centrala begrepp och metoder inom ekonomistyrning,
- tillämpa metoder för analys och utvärdering av ekonomisk information som ligger till grund för hållbar verksamhetsplanering,
- tillämpa och kritiskt utvärdera ekonomiska informationsverktyg, såsom produkt- och investeringskalkyler, utifrån finansiellt perspektiv såväl som hållbarhetsperspektiv,
- redogöra och diskutera förutsättningar och begränsningar för användandet av ekonomiska informationsverktyg som underlag för beslut kopplade till energi- och miljöbranschen.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
Kursen fokuserar på grundläggande verktyg för att ta fram och utvärdera ekonomiska beslutsunderlag. Den introducerar studenten till centrala företagsekonomiska begrepp och rapporter för att sedan gå igenom olika ekonomiska informationsverktyg såsom resultatplanering, budgetering, kostnad-intäktsanalyser, samt metoder för produktkalkylering och investeringskalkylering. Betoning kommer att läggas vid att studenterna ska kunna tillämpa dessa verktyg för att ta fram grundläggande informationsunderlag för ekonomiska beslut samt kunna tolka innebörden och implikationerna av den information som de tagit fram. Utöver detta ska studenterna kunna kritiskt granska användbarheten och begränsningarna av dessa verktyg inom deras specifika bransch. Hållbarhetsaspekter kommer att belysas, tolkas, problematiseras och diskuteras i relation till samtliga av dessa analytiska verktyg.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
Föreläsningar, övningar och seminarier.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Muntlig kommunikation
Följande moment är obligatoriska:
Seminarium
Samverkan med det omgivande samhället sker genom
Ingen samverkan.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen.
Godkänt aktivt deltagande vid seminarium.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekonomi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Ax, Christian, Kullvén, Håkan & Johansson, Christer (2021). Den nya ekonomistyrningen. Sjätte upplagan [Stockholm]: Liber. ISBN 9789147143979
Rekommenderad litteratur
Den nya ekonomistyrningen: Övningsbok med lösningar.
Författare: Christian Ax, Håkan Kullvén ISBN: 9789147110964