Ansök om utbytesstudier

Senast ändrad: 07 januari 2025

För att ditt utbyte ska bli så bra som möjligt krävs en del förarbete. Här hittar du information om behörighet, vilka språkkunskaper som krävs, och hur det fungerar med ansökan.

Utbytesstudier under vårterminen 2026

En ny ansökningsperiod för utbytesstudier för enbart vårterminen 2026 (andra chansen) kommer vara under perioden 1 - 14 mars 2025. En lista på lediga platser kommer att publiceras på den här sidan innan ansökningsperioden öppnar, samt även länken till ansökan. 

Ansökningsinstruktioner och detaljerad information om hur ansökningsprocessen går till finns i MoveOn-databasen. Kom ihåg att läsa instruktionerna innan du fortsätter med din ansökan. 

Kom ihåg att läsa informationen om varje partneruniversitet i MoveON-databasen SLU's partner universities (moveon4.de)

Checklista

Utbytesstudier något för mig?

Att hitta ett lämpligt universitet och kurser utomlands för dina utbytesstudier är något som kräver lite tid och engagemang. Var beredd på att du på egen hand behöver hitta information, kursutbud och ansökningsinstruktioner på värduniversitetets webbsidor. 

Om du behöver stöd i dina funderingar kring utbytesstudier och vad det kan innebära för dig och dina studier så är du alltid välkommen att prata med en studie- och karriärvägledare.

När kan jag åka?

Oftast passar det bäst att åka på utbytesstudier under en period i programmet då man läser valbara kurser. Kontakta gärna programstudierektor för ditt program om du vill vara säker på när det passar bäst att åka i just ditt program. Du hittar kontaktinfo till din programstudierektor via programsidan på studentwebben.

Vart kan jag åka?

Välj ut minst tre (högst fyra) partneruniversitet där du skulle vilja läsa. Tänk på att universiteten som du väljer ska ge kurser inom relevanta ämnesområden för din examen. Rangordna dina alternativ. Du ser vilka partneruniversitet du kan välja mellan i vår databas med partneruniversitet.

Hitta kurser?

Nu är det dags att söka fram och föreslå relevanta kurser som du skulle vilja läsa under dina utbytesstudier. Kurserna som du läser under dina utbytesstudier ska kunna tillgodoräknas i din examen. Att hitta kurskataloger, kursbeskrivningar och akademiska kalendarier på olika universitets hemsidor kan vara lite knepigt men se letandet som en möjlighet att lära känna universiteten lite bättre medan du surfar runt och letar information på deras hemsidor. Tänk också på att universiteten kan ha annorlunda terminologi än vi har.

Gör så här för att hitta informationen lättare:

1. Välj engelska som hemsidans språk.

2. Använd sökmotorn på hemsidor och prova att söka på nyckelord så som: ”exchange studies”, ”international student”, ”prospective student” ”international office”, ”course catalogue”, ”syllabus”, ”academic calender”, ”module”(som kurser ibland kallas). Ibland kan du behöva titta på den aktuella fakultetens webbsidor för att hitta kurser som du kan läsa som utbytesstudent. 

Ofta är det tillräckligt att titta på kursutbuden för tidigare eller pågående terminer vid valet av kurser, eftersom kommande terminers kurslistor brukar publiceras senare, precis innan terminsstarterna. 

Stäm av med programstudierektor

När du har valt ut kurser så är det dags att diskutera dina kursval med din programstudierektor för att få en uppfattning om du kan tillgodoräkna dig kurserna i din examen när du kommer tillbaka.

Kom ihåg att också fundera på vilka kurser du vill läsa när du kommer hem från utbytet och kontrollerar så att du kommer att uppfylla förkunskapskraven till dessa.

Du hittar kontaktinfo till din programstudierektor via programsidan på studentwebben.

Videoinspelning om hur du hittar kurser på utländska lärosäten

Ansök senast 22 november

Påbörja din ansökan i god tid och använd alltid din SLU student-mejl som inloggning. Det är viktigt att du tar dig tid att besvara alla frågor ordentligt. Om du vill kan du påbörja ansökan, spara det du har fyllt i, och återkomma senare.

För de flesta partneruniversitet gäller att du kan byta termin för utbytesstudier även efter du har lämnat in din ansökan.

Kontakta gärna de internationella handläggarna om du har frågor kring ansökan: https://student.slu.se/studier/studera-utomlands/kontakta-oss

 

Behörighet

Grundläggande behörighet

För att du ska vara behörig till utbytesstudier vid SLU krävs att du

  • har studerat vid SLU i minst ett år på heltid innan du börjar utbytesstudierna, eller är antagen till ett masterprogram vid SLU*.
  • har klarat minst klarat 75 % av de kurser du registrerat dig på.
  • är registrerad på fulltidsstudier vid SLU vid ansökningstillfället. Om du har studieuppehåll ska uppehållet vara registrerat i Ladok.
  • kan tillgodoräkna dina utbytesstudier i din examen från SLU. Du ska ha fått en bedömning av ditt val av kurser utomlands i förväg av din programstudierektor eller motsvarande.
  • har så goda språkkunskaper att du kan bedriva universitetsstudier på det aktuella språket. Läs mer om det längre ned under språkkunskaper.

*I de fall du är antagen till ett kandidatprogram men vill ansöka om utbytesstudier till ett masterprogram som du ännu inte är antagen till, kan du ansöka om att åka på utbytesstudier tidigast till vårterminen under masterprogrammets första år (och bli villkorligt antagen till en utbytesplats). Rekommenderat är att åka utomlands under andra året. 

 

Språkkunskaper

SLU:s erfarenhet är att svenska studenter normalt sett klarar studier på engelska utan några större svårigheter. Alla utbytesstudenter får ett dokument från Mobility team som intygar att nivån på engelskkunskaperna är motsvarande engelska B, vilka kan skickas med ansökan till värduniversitetet. Vissa universitet kräver därför inga språktest medan andra gör det.

För att ansöka om utbytesstudier där undervisningsspråket är annat än engelska måste du i din ansökan bifoga intyg på språkkunskaper inom aktuellt språk. Om du är intresserad av att läsa i Spanien, Frankrike, Italien eller Chile kan du räkna med att den största delen av undervisningen sker på det inhemska språket. Fundera på om du behöver ta någon extra språkkurs antingen innan du åker eller i samband med vistelsen vid det utländska universitetet. Ett bra sätt att öva på språket innan du åker är att umgås med de utbytesstudenter som läser på SLU.

Ansökan

Du ansöker i databasen MoveON, som finns tillgängligt på den här sidan under ansökningsperioden. 

I din ansökan kan du välja upp till fyra olika utbytesalternativ. Det är viktigt att alla alternativ erbjuder kurser inom ditt område och på rätt nivå. Du ansvarar själv för att efterforska vilka partneruniversitet som är lämpliga för dina studier. I ansökan ska du ge exempel på kurser som du är intresserad av att läsa, på var och ett av universiteten. 

I din ansökan ska du ladda upp följande dokument:

  • foto - valbart
  • Intyg på dina språkkunskaper om du ska studera på annat språk än på engelska. Om du ansöker till Storbritanninen eller Australien behöver du ladda upp intyg på dina kunskaper i engelska. 

Du får också motivera varför du vill studera utomlands genom att svara på några frågor. Skriv kortfattat på svenska eller engelska på det språk som känns bekvämt.

Formuläret fungerar bäst i webbläsaren Mozilla Firefox. Du måste använda din student-epostadress när du fyller i formuläret. Ansökan kan inte kompletteras efter att du skickat in den!

Mer dataljerad information hittar du i databasen MoveON, i samband med att du fyller i din ansökan. 

Urval och nominering

Processen med att handlägga din ansökan påbörjas direkt efter sista ansökningsdag. Vi hör av oss om kompletteringar behövs.

Urval

Vi bedömer inte din ansökan efter vilka betyg du fått på kurser. Vi går helt och hållet på innehållet i din ansökan. Tänk på att motiveringen till dina val är avgörande, bland annat din akademiska och personliga motivering med att åka på utbytesstudier. Det är också viktigt att du söker kurser som du kan tillgodoräkna dig i din examen vid SLU. Se till att ha ett samtal med din programstudierektor i förväg för att diskutera dina studieplaner under ditt utbyte.

Nominering

Nominering av SLU:s utbytesplatser görs av internationella handläggare vid utbildningsavdelningen på SLU. Det är dock alltid det mottagande universitetet som bestämmer om du antas eller inte. Det är dock ytterst ovanligt att en nominerad student inte blir antagen.

När beslut har fattats om vilka studenter som ska nomineras till utbyte informeras alla studenterna via e-post. Det gäller även dig som inte fått någon utbytesplats.

Om du accepterar nomineringen kommer du att bli kallad till ett möte där du får information om hur du ska gå vidare med ansökan till det utländska universitetet.

 


Kontaktinformation

SLU Mobilitet

Mobilitetsgruppen informerar om utlandsstudier, gör urvalet av studenter, nominerar, gör utbetalningar av stipendier m.m.
mobility@slu.se